Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pro získání bankovní licence do konce roku uděláme maximum, říká Borkovec

Martin VlnasAdam Štěpánek
Martin Vlnas, Adam Štěpánek
21. 9. 2022
 9 183

Finančně-poradenská společnost Partners už rozjela vlastní pojišťovnu, penzijní společnost i nemovitostní fond. Teď řeší dosud nejambicióznější projekt: vlastní banku. Kdy by mohla být a v čem bude jedinečná? Detaily se dozvíte v dalším Finmag podcastu, tentokrát s Petrem Borkovcem, generálním ředitelem a jedním ze zakladatelů Partners.

Pro získání bankovní licence do konce roku uděláme maximum, říká Borkovec
Jeden ze zakladatelů finanční skupiny Partners Petr Borkovec ve Finmag podcastu / Zdroj: Marek Potužník

Žádost o bankovní licenci podávala skupina Partners koncem roku 2020. Petr Borkovec se svými spolupracovníky brzy zjistili, jak náročné ji bude získat.

„ČNB je u schvalování licence na banku mnohem důslednější a přísnější a chce mít ten projekt mnohem dál než u ostatních licencí,“ říká Borkovec. „Nemám z toho ale pocit, že by tam dělali něco špatně. Přístup ČNB není šikanózní, jenom tam jsou přísnější,“ dodává smířlivě.

Schvalovací proces komplikuje například fakt, že banka by měla plně fungovat v cloudu, což s sebou přináší velké množství scénářů, co se může stát a jak na to banka zareaguje. „Procesů, které banka kontroluje, je mnohem víc než třeba u pojišťovny,“ podotýká Borkovec. Zároveň ale věří, že se vše podaří zdárně dotáhnout do konce roku.

Ohledně budoucnosti jsem pozitivní, takže si myslím, že se naše děti v některých oblastech budou mít lépe. Bojím se ale klimatu.

Budoucnost? Vidím to pozitivně

Ve Finmag podcastu, kam Petr Borkovec dorazil se svou patnáctiletou dcerou Eliškou, hovořil i o tom, zda si dokáže představit, že by firmu v budoucnu řídil někdo z rodiny.

„Může se stát, že někdo projeví talent a vypracuje se zespodu. Nechci ale, aby to někdo podědil a začal firmu řídit z pozice ‚Jsem tady, jsem syn (nebo dcera) a budu to tu řídit.‘ Managment je vždycky stejný. Je to people business a je to o tom, jestli mě to baví, mám na to talent a chci se rozvíjet a vzdělávat v praxi,“ říká spoluzakladatel skupiny Partners, pod níž spadá i vydavatelství NextPage Media a tedy i Finmag a Finmag.cz.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! Finmag podcast: Reality, investice a zajímaví hosté. Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Ohledně současné složité ekonomické situace v Česku i ve světě si Borkovec udržuje nadhled. „Inflace nebo ceny nemovitostí, to jsou jen takové vlnky. Inflace je nepříjemná, pro spoustu rodin to bude extrémně bolestivé, na druhou stranu je to cena za to, jak jsme se měli posledních deset let, kdy reálné mzdy rapidně rostly. A pořád se máme dobře. O prázdninách tu nikdo nebyl. Kdo si chce najít práci, tak ji má. Dokud se nezmění pracovní trh, tak to bude dobré,“ předpovídá.

Optimismus zachovává i při otázce, kam se svět posune v příštích patnácti až 25 letech: „Ohledně budoucnosti jsem pozitivní, takže si myslím, že se naše děti v některých oblastech budou mít lépe. Bojím se ale klimatu a co z toho bude vyplývat. Na druhou stranu mám obrovskou důvěru v lidstvo, že si pokaždé se vším dokázalo poradit. Vždycky je to o míře motivace.“

Jsem otevřený, rychlý a upřímný a přijde mi, že politika vyžaduje úplně něco jiného.

Influencer bez politických ambic

V posledních letech se Borkovec našel na sociální síti LinkedIn, kde má jeho působení velký ohlas. „Vzniklo to nevědomě, postupně,“ říká o svém postavení „influencera“. „Říkal jsem si, že bych si měl vybrat jednu síť, kde budu propagovat Partners. Pak jsem zjistil, že LinkedIn funguje i na nábor, ale řekl jsem si, že tomu pomůžu i tím, že budu vytvářet obsah. Reálně komunikuji tři linie: jak podnikám a jak přemýšlím o práci, co děláme v Partners a třetí linie je komentování nekorektních věcí, které se dějí na finančním trhu.“

Využíváte finanční poradenství?

Na LinkedIn Borkovec často komentuje i současnou politickou situaci, o kterou se v posledních letech začal mnohem víc zajímat. Nedávno dokonce podpořil prezidentskou kandidátku Danuši Nerudovou půl milionem korun.

Sám však politické ambice nemá. „Mě osobně politika neláká vůbec, nedovedu si to představit. Byl bych na to strašně špatný, protože u mě platí, že co na srdci, to na jazyku. Nedokážu být diplomat. Jsem otevřený, rychlý a upřímný a přijde mi, že politika vyžaduje úplně něco jiného. Třeba to, že člověk některé věci zkrátka nemůže říct. A já rád prodávám všechny možné vize,“ uzavírá.

O čem Petr Borkovec v podcastu ještě mluví?

  • Jak to mají jeho děti s kapesným
  • Proč nevyšel nákup Expobanky
  • Jak se Partners dostali z období temna po počátečním extrémním růstu
  • O projektech Rentea, Simplea a Trigea
  • O tom, jestli ho vystihuje věta ‚Na co žít, když můžu pracovat‘

Kam dál? Podcast na Finmag.cz:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Finmag BrandVoice: Partnerem článku je

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
47
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

BrandInsightbyznysFinmaginvesticeKdo hýbe miliardamiMiliardy v pohybuPartnersPetr Borkovecpodcast
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo