Pseudoreferenda nikdy neuznáme, uvedl Lipavský k Ukrajině

foto Ilustrační foto - Závěrečný den neformálního zasedání ministrů zahraničí zemí EU. 31. srpna 2022, Praha. Český ministr Jan Lipavský.

Praha/Washington - Rusko chce anektovat další část Ukrajiny, Česká republika ale referenda o připojení dalších ukrajinských území k Moskvě, která plánují uspořádat proruští separatisté, nikdy neuzná. Napsal to dnes na twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský. Podobný postoj vyjádřili také představitelé západních zemí i mezinárodních institucí. V případě anexe dalších ukrajinských území se Moskva podle Washingtonu musí připravit na "stupňující se dopady", napsala dnes agentura Reuters.

Podle šéfa české diplomacie by referenda o připojení k Rusku představovala "flagrantní porušení mezinárodního práva", za které musí Moskva nést důsledky. Podle Lipavského se jedná jen o další pokus "ilegálně anektovat" ukrajinské území, podobně jak se stalo v případě Krymu v roce 2014. "Pseudo referenda nikdy neuznáme," napsal Lipavský.

Podobný postoj jako Lipavský vyjádřili v úterý představitelé západních států a mezinárodních institucí, například německý kancléř Olaf Scholz, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg či špičky Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). I podle nich by hlasování bylo v rozporu s mezinárodním právem a výsledky by tak nebyly právně závazné.

Pokud se Moskva rozhodne anektovat další ukrajinská území, tak se musí připravit na "stupňující se důsledky". "Máme řadu nástrojů," řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel americké administrativy.

Luhanská lidová republika a Doněcká lidová republika v úterý oznámily, že mezi 23. a 27. zářím uspořádají referendum o připojení k Rusku. Taková lidová hlasování se mají konat i v Ruskem okupovaných částech ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti. Podle západních médií by anexe těchto území poskytla Rusku záminku ke všeobecné mobilizaci, protože ukrajinská protiofenziva by mohla být vykládána jako vniknutí na ruské území.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď