Vláda schválila zdravotníkom vyššie platy. O koľko si prilepšia lekári, záchranári či sestry?

Vláda schválila návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe. Vláda navrhuje prerokovať materiál v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní. Navrhovaná účinnosť je od 1. januára 2023. Celkovo by zvýšenie platov pre zdravotníkov malo podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) na budúci rok stáť zhruba pol miliardy eur. Ide o sumu na platový automat, ale aj na extra zvýšenie, ktoré schválila vláda. To bude stáť 232 miliónov eur.

21.09.2022 09:16 , aktualizované: 14:23
debata (117)

„Napríklad lekári so špecializáciou a praxou 20 a viac rokov dosiahnu bez príplatkov plat nad 3 000 eur, začínajúcemu lekárovi bez špecializácie a praxe sa plat zvýši o 279 eur v hrubom,“ priblížila štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská.

Rezort zdravotníctva návrhom reaguje na nedostatok zdravotníckych pracovníkov, pokles záujmu o štúdium jednotlivých zdravotníckych profesií, odchody zdravotníkov zo systému či mimo Slovenska. Zároveň chce predísť avizovaným hromadným výpovediam.

Zvyšovanie platov sa bude týkať 25 zdravotníckych povolaní. Týka sa však len všetkých ústavných zariadení, teda aj kúpeľných zariadení, hospicov, či záchranných zdravotných služieb. Lekárov a sestier, ktorí pracujú v ambulanciách, sa zvyšovanie nedotkne. Lengvarský však prisľúbil, že tak ako sa platy navýšia v ústavných zariadeniach, budú sa zvyšovať aj v ambulanciách. O nich hovorí ako o nosnom pilieri zdravotníctva.

„Stabilizácia personálu týmto spôsobom je len jednou z možností, ktorá prispeje k zastaveniu odlivu našich zdravotníkov,“ spresnil minister zdravotníctva. „Zdravotníctvo je v kríze, to je fakt, pred ktorým si nezatvárame oči, ale súčasne si nemyslím, že je pred kolapsom,,“ doplnil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO).

Zdravotníkom by tak platy mali narásť o 6,9 až do 39,5 percenta. Praktická sestra s 20 rokmi praxe by mala mať minimálne 1 271 eur, zdravotnícky laborant tiež s 20 rokmi praxe by mal zarobiť aspoň 1 344 eur. Následne sa budú tieto platy každoročne valorizovať na základe priemernej mzdy. Súčasťou návrhu je aj zvyšovanie platov podľa počtu odpracovaných rokov, do tých by sa podľa ministra mala započítať aj prax v zahraničí alebo obdobie materskej či rodičovskej dovolenky. Napríklad sanitár s 20-ročnou praxou by mal po zvýšení základnú mzdu 1089 eur, čo je podľa rezortu zdravotníctva oproti dnešnému stavu zvýšenie o 342 eur. Ide o zvýšenie podľa automatu, ktorý platí už dnes, a k tomu extra navýšenie, ktoré navrhuje ministerstvo.

Aj za prácu v zahraničí

Odpracované roky by sa po novom mohli uznávať zdravotníkom aj za roky, keď prácu vykonávali v zahraničí. Základnú zložku mzdy má byť možné zvýšiť tiež za čas na materskej alebo rodičovskej dovolenke. Na jedno dieťa možno započítať najviac tri roky a súhrnne za všetky deti najviac šesť rokov

Predloženiu návrhu na zvýšené ohodnotenie predchádzali mesiace rokovaní so všetkými relevantnými zainteresovanými stranami: odbormi, komorami, stavovskými organizáciami a združeniami a ďalšími organizáciami. Ministerstvo podotýka, že rokom 2023 sa zvyšovanie platov v zdravotníctve nekončí a v nasledujúcich rokoch bude pokračovať.

VIDEO: S výplatou nie sú spokojní len lekári, ale aj minister
Video

„Som rád, že sa zvýšenie podarilo na vláde schváliť. Nečakajú nás jednoduché mesiace. Inflácia, ceny energií, hroziaca recesia doliehajú na štátny aj na súkromný sektor. Napriek tomu sme na vláde dosiahli dohodu na spravodlivejšom ohodnotení a istote pre našich zdravotníkov,“ podotkol minister zdravotníctva Lengvarský.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) zároveň požiadal lekárov, aby prehodnotili výpovede, na ktoré momentálne nie je dobrý čas. „Chcem požiadať lekárov, aby prehodnotili svoje výpovede. Naozaj dnes na to nie je vhodný čas," povedal Heger. Ubezpečil, že vláda to so zdravotníctvom myslí vážne. „Preto sme urobili konkrétne kroky, investície do výstavby a rekonštrukcie, rozhodnutia o výstavbe nových nemocníc a hlavne investícia do ľudí, teda do ich platov,“ povedal po rokovaní vlády, kde ministri schválili zvyšovanie platov zdravotníkov.

VIDEO: Začínajúcemu lekárovi by sa plat mal zvýšiť o 279 eur
Video

Rozhodujúci bude rozpočet

Všetko však stojí a padá na schválení budúcoročného rozpočtu a ministerstvo stále nevyriešilo hromadné výpovede nemocničných lekárov, ktoré organizuje Lekárske odborové združenie – celkovo hovoria o 3 500 lekároch, ktorí sú pripravení výpovede podať. Šéf združenia Peter Visolajský spresnil, že do konca septembra vyhodnotia, kto je do nátlakovej akcie ochotný ísť, a ak bude „počet výpovedí nepriestrelný“, podajú ich naraz v jeden deň. Následne začne plynúť výpovedná lehota.

Lekárske odborové združenie je od novembra v štrajkovej pohotovosti a od februára zastrešujú rokovania zdravotníkov na Úrade vlády. Celkovo majú na štát osem požiadaviek, no zatiaľ sa štát sústreďuje na otázku platov. Na požiadavky lekárskych odborárov rezort zatiaľ reaguje, že ich požiadavky sú nesplniteľné.

„Požiadavky Petra Visolajského však obsahujú nárasty platov lekárov až o 216,4 percenta pri lekároch bez špecializácie a až o 123,1 percenta pri lekároch so špecializáciou a s praxou 40 rokov,“ zdôraznil komunikačný odbor rezortu zdravotníctva.

Ďalej upozorňujú, že lekár so špecializáciou a 40-ročnou praxou by mal základný plat, teda bez príplatkov za nadčasy, služby cez víkendy a sviatky, 5 812,80 eura. „To je oproti súčasnosti o 3206,90 eura viac,“ spresnil rezort.

Pri lekárovi bez špecializácie a s praxou 40 rokov požaduje základný plat 4480,70 eura, teda o 3064,45 eura viac v porovnaní so súčasnosťou.

„Ministerský návrh na zvyšovanie platov všetkých zdravotníckych pracovníkov u poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti je historicky najvyšší a takúto úroveň nedosahovali ani zvyšovania platov v čase rekordného hospodárskeho rastu,“ zdôrazňuje komunikačný odbor.

Kto z koho

Rezort zdravotníctva sa na nahnevaných lekárov snaží apelovať aj cez optimalizáciu siete nemocníc. Upozorňuje, že hromadnými výpoveďami ohrozia následnú kategorizáciu zariadení. „Ak budú lekári vo výpovediach, komu budeme tieto rozhodnutia dávať?“ pýta sa štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Lenka Dunajová Družkovská. Kategorizácia siete nemocníc chce rozdeliť nemocnice na päť úrovní podľa ich špecializácie. Dôležité sú pri hodnotení faktory ako počet výkonov či práve personálne zabezpečenie.

Visolajský totiž tvrdí, že v zálohe má 3,5-tisíca lekárov, ktorí sú ochotní podať výpoveď. Ministerstvo zase kontruje, že tieto počty nie sú isté. Minister Lengvarský priznal, že nemocniciam poslali dotazníky a zisťujú si situáciu v nemocniciach.

„Po desiatich rokoch prichádza tlak, aby sme zmenili všetko, čo sa desať rokov zanedbávalo,“ podotkol Lengvarský. Spresnil, že proces zbierania výpovedí je podľa riaditeľov nemocníc tajný a zbierajú ich funkcionári Lekárskeho odborového združenia.

Rezort zdravotníctva tak začal otáčať pomyselnú komunikačnú loď. Upozorňuje, že medzi lekármi vraj koluje list, ktorý lekárov ubezpečuje, že ak výpoveď podajú, budú zastúpení právnou kanceláriou, ktorá lekárov zastupovala aj v roku 2011, a upozorňujú lekárov, že každá podaná výpoveď je samostatný akt a je nezvrátiteľná. Podobne komunikovala aj expremiérka Iveta Radičová, až kým po nej lekári plášte nehodili, nebol vyhlásený núdzový stav a na podmienky lekárov pristúpila.

Lengvarský verí, že návrh je dostatočný na stabilizáciu situácie v zdravotníctve. „Verím tomu, že ku kolapsu ani nedôjde. Budeme čakať na reálny počet prípadných výpovedí a pokiaľ k tomu dôjde, budeme pokračovať v rokovaní ďalej a budeme sa snažiť situáciu riešiť tak, aby pacient nebol ohrozený. Na to vyzývam aj kolegov,“ uviedol.

Rezort zároveň pripomína, že podniká aj ďalšie kroky na zlepšenie situácie v zdravotníctve. Poukazuje napríklad na zavádzanie DRG systému, spustenie reformy poistenia a liekovej reformy či aktivitu v súvislosti s plánom obnovy.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnica #lekári #platy zdravotníkov