Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česko hlásí první případ úmrtí na opičí neštovice. Pacient měl zánět plic i HIV

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

První český pacient zemřel s opičími neštovicemi, a to po několikatýdenní hospitalizaci na pokročilé HIV. Měl i další nemoci včetně zápalu plic. Nakazil se zřejmě ve Velké Británii, sdělil iDNES.cz a MF DNES předseda Společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý.
  14:18aktualizováno  15:57

O úmrtí prvního českého pacienta informovalo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí. Předseda Společnosti infekčního lékařství Pavel Dlouhý MF DNES a iDNES.cz potvrdil, že pacient zemřel v září po několikatýdenní hospitalizaci v jedné z pražských nemocnic.

„Nákazu si zřejmě přivezl z Británie. Ačkoli u většiny pacientů mělo zatím onemocnění mírný průběh, v tomto případě bylo onemocnění závažné. Muž měl totiž podlomenou imunitu dalšími nemocemi,“ uvedl Dlouhý.

Později vydala prohlášení Fakultní nemocnice Bulovka s tím, že šlo o pacienta v jejich péči. „Infekce opičími neštovicemi u tohoto pacienta proběhla již před několika týdny a nebyla příčinou úmrtí,“ stojí na nemocničním twitterovém účtu.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob informace potvrdil a upřesnil: „Pacient s opičími neštovicemi měl více chorob včetně HIV a zánětu plic. Zemřel před pár dny na pneumonii.“

Česko je po Belgii a Španělsku třetí evropskou zemí, která zaznamenala úmrtí s opičími neštovicemi. Celkem bylo v Česku k minulému týdnu 66 prokázaných případů onemocnění, z toho 42 v Praze.

První případ nákazy se v Česku objevil v polovině května tohoto roku. Nakažený si nemoc zřejmě přivezl z hudebního festivalu v Belgii, kde na začátku května pobýval.

V polovině září informovali pražští hygienici o prvním případu opičích neštovic u dítěte. Podle prověřování se zřejmě nenakazilo v rodině.

Šíření opičích neštovic znepokojuje české odborníky na léčbu infekcí. Chtějí se tomuto tématu věnovat na VIII. kongresu klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie, který startuje 22. září v Praze. „Chceme řešit dostupnost očkování pro větší počet rizikových pacientů i možnosti léčby,“ nastínil Pavel Dlouhý.

Nemoc se původně vyskytovala v zemích střední a západní Afriky, od jara letošního roku se šíří i v Evropě a USA. Na území Evropy je více než 19 800 případů ve 29 zemích.

Nejvíce případů se zatím prokázalo ve Španělsku, a to 7 tisíc. Přes 3 tisíce nákaz hlásí Francie a Německo.

Opičí neštovice se přenáší těsným tělesným kontaktem a nejčastěji mezi promiskuitními dospělými. Nejsou tak nakažlivé jako třeba covid nebo jiná respirační onemocnění.

25. května 2022

Autoři: ,

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč