Hlavní obsah

Utéct před válkou? Rusové jsou doma v pasti

Lety z Ruska? Vyprodáno. Jen několik minut poté, co ruský prezident Vladimir Putin ohlásil částečnou mobilizaci, se po letenkách do zahraničí zaprášilo. Například do Istanbulu nebo Dubaje zbývají na středu poslední letenky – za přibližně pětinásobek průměrné měsíční mzdy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Okamžitě po vyhlášení „částečné“ mobilizace rezervistů byly ve středu prakticky všechny lety z Ruska do dostupných zahraničních destinací vyprodány. Podle ministra obrany má být povoláno 300 tisíc mužů, ale kritériím pro mobilizaci vyhovuje až 25 milionů Rusů a nikdo z nich neví, zda volba nepadne právě na něj.

Lety z Moskvy do hlavních měst Gruzie a Arménie – kam ještě Rusové nemají zakázaný vstup – na 21. září byly podle hlavní ruské internetové stránky pro plánování cest aviasales.ru nedostupné během několika minut po Putinově oznámení.

V poledne moskevského času se už nezobrazovaly spoje ani do Ázerbájdžánu, Kazachstánu a Uzbekistánu, podotýká server Moscow Times.

Agentura Reuters informovala, že některé linky s mezipřistáním, včetně těch z Moskvy do Tbilisi, byly rovněž nedostupné, zatímco nejlevnější lety z hlavního města Ruska do Dubaje stály více než 300 tisíc rublů (122 tisíc korun) – tedy přibližně pětinásobek průměrné ruské měsíční mzdy.

Pobaltí a Polsko už do svých zemí turisty z Ruska nevpouští

Unijní diplomaté z pobaltských zemí už několik měsíců upozorňují, že zákaz vydávání víz Rusům by se běžných občanů Ruské federace stejně nedotkl, protože takové ceny za letenky si nemohou dovolit. Z cestování do Evropské unie se stal luxus, kterého si užívají pouze Rusové z vyšších vrstev společnosti.

Na zmíněné webové stránce šlo v době vydání článku (ve středu odpoledne) dohledat posledních pár letenek na středu do Istanbulu. Zájemce o dovolenou v Turecku však vyjde nejméně na 325 tisíc rublů, tedy asi na 132 tisíc korun. Pro srovnání, v době před válkou bylo možné takovou letenku koupit i za 7 tisíc korun.

Lotyšsko nevydá víza Rusům, kteří utečou před mobilizací

Válka na Ukrajině

Pochopitelně nelze astronomické navýšení ceny svalovat jenom jenom Putinův projev, letenky jsou obecně tím dražší, čím blíže odletu je člověk kupuje. Nicméně dopravci cenu navyšují v souvislosti s tím, jak moc lidé možnosti odletu vyhledávají. A to Rusové v posledních hodinách skutečně dělají ve velkém.

Hit vyhledávání: „Jak opustit Rusko“

O tom, že Rusové přemýšlejí o útěku ze země, napověděla data z vyhledávače Google, a to už v průběhu úterka, tedy ještě před Putinovým projevem. „Podle Google Trends se vyhledávání útěku ze země stalo v Rusku velmi populární poté, co Kreml a jeho zástupci oznámili plány na anexi okupovaných území na Ukrajině,“ informoval deník Kyiv Independent.

Vyhledávány byly zejména výrazy jako „jak opustit Rusko“ a „odklad narukování“.

Na ruských sociálních sítích se to spekulacemi „co bude dál“ jenom hemží. Nepotvrzené informace z Telegramu hovoří o tom, že pohraniční stráž zakázala některým mužům vojenského věku opustit zemi.

Národní železniční dopravce ani hlavní aerolinka Aeroflot nicméně zatím neobdržely pokyny, že by nesměly na palubu vpouštět muže od 18 do 65 let.

Putinovo oznámení také poslalo ruský akciový trh na nejnižší úroveň od 24. února, kdy nařídil invazi vojsk na Ukrajinu.

Ruské akcie zažily volný pád

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám