Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rusové vykupují letenky kvůli mobilizaci. Chodí jim už povoláváky do armády

Aktualizováno -
21. září 2022
20:21
Autor: mav - 
21. září 2022
15:56

Ruský prezident se dlouho zdráhal vyhlásit mobilizaci a povolat do zbraně civilisty kvůli „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině. A věděl proč. Když se k tomu ve středu ráno přece jen odhodlal, Rusové začali panikařit - jakkoliv se Kreml i ministr obrany Sergej Šojgu snažili relativizovat, že jde jen o malou záležitost.

Ministr obrany upřesňoval Putinův dekret sliby, že nyní půjde o 300 tisíc rezervistů, kteří už mají zkušenosti a vhodné specializace – a v žádném případě nebudou prý povolávat studenty („Vraťte se klidně do tříd!“). Povolávací rozkaz každopádně může přijít skoro komukoli ze skoro 25 milionů rezervistů; výjimku mají například pracovníci vojenskoprůmyslového komplexu a muži, kteří se starají o nemohoucí či nezletilé příbuzné nebo o velké rodiny. Výjimku si také dali poslanci Dumy. 

„Mechanismus bude takový, že ministerstvo obrany zformuluje mobilizační kvóty pro každý region Ruska. Jejich gubernátoři budou odpovědní za naplnění kvót,“ vysvětlil na sociální síti Telegram advokát Pavel Čikov z lidskoprávní organizace Agora, která mj. pomáhá těm, kteří se do války na Ukrajině nechtějí zapojovat. „Šojgu stanovil číslo 300 tisíc lidí. Pokud bude potřeba více, dekret umožňuje mobilizaci neomezeného počtu branců.“

Jak odjet z Ruska

Projev měl Putin pronést už v úterý večer a Ruskem už tehdy kolovalo, že se chystá mobilizace. I proto, že téhož dne duma schválila zákon zpřísňující tresty za dezerci, kapitulaci a další přečiny související se službou v armádě.

Atmosféra v zemi se znatelně proměnila. Ruští uživatelé Googlu najednou horlivě začali vyhledávat „jak odjet z Ruska“, jak ukazuje statistika Google Trends. A rovněž jsou na vzestupu googlování pojmy jako armáda, ruský pas, rezervista, Jerevan (Arménie je jednou z prvních destinací, které dnes připadají v úvahu), právo na azyl a mobilizace.

"Jak odjet z Ruska" najednou Rusové začali googlit. "Jak odjet z Ruska" najednou Rusové začali googlit. | Google Trends

Stejně intenzivně začaly mizet letenky z Ruska či vzhledem k poptávce prudce zdražují. Například středeční let z Moskvy do turecké Antalye (kam Rusové létají na dovolenou, ale kde mají možnost i přesednout na spoj jinam do světa) se najednou ukazoval třikrát dražší, než na kolik vyšel v minulých dnech a týdnech.

A nechystá se Rusko zavřít hranice, aby muži neprchali? „Na to nemohu odpovědět,“ reagoval na takový dotaz ve středu odpoledne mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „V platných zákonech jsou k tomu patřičná opatření.“

Na hranicích s Finskem se vytvořila dnes obří kolona, dlouhá kolem 35 kilometrů, začalo létat twitterem. Podle finských médí však jde o nepravdivou zprávu - fake.

V žádném případě to nebylo vidět, situace byla celý den velmi normální, uvedl podle webu is.fi kapitán Taneli Repo z pohraniční stráže jihovýchodního Finska.

Rušno je však na železnici. Ruské dráhy uvedly, že není žádné omezení na prodej jízdenek mužům ve věku odpovídajícím mobilizaci, nepotřebují žádné osvědčení, informoval na Twitteru kanál Nexta.

Někteří Rusové už odcházeli v prvních týdnech války, například do Turecka nebo Arménie, kam nepotřebují víza. Ne vždy tam zůstali, někdo se už vrátil. Ruské komunity jsou třeba i v baltských zemích Evropské unie. Lotyšsko ovšem slovy ministra zahraničí Edgarse Rinkévičse prohlásilo, že takové uprchlíky přijímat nehodlá: 

„Z bezpečnostních důvodů Lotyšsko nevydá humanitární ani jiné typy víz těm ruským občanům, kteří se vyhnou mobilizaci, ani nezmění omezení překračování hranic pro ruské občany se schengenskými vízy, zavedená 19. září,“ napsal ministr na Twitter.

Na sociálních sítích už se objevují povolávací rozkazy, sdíleli je například dva muži z Petrohradu (36 a 42 let): „Nařizuji vám se 22. září 2022, mezi 10. a 13. hodinou, dostavit na adresu Pilota Piljutova 26, Petrohrad. Mějte s sebou: cestovní pas, vojenskou knížku, tento rozkaz.“ Jiný povolávák zveřejnil zase medik z Moskvy; ten má termín až 30. září.

Jevgenij (30) už je nějakou dobu v Británii. „Odjel jsi z Ruska včas,“ řekla mu nyní matka. „Také se bavím s přáteli, co jsou stále v Rusku – také sledují všechny zprávy a kanály na telegramu, aby zjistili, zda smějí dnes či zítra z Ruska odjet,“ svěřil se pro BBC. „Kromě toho je těžké si představit, co tato mobilizace může znamenat pro lidi na Ukrajině. Za svou zemi se hluboce stydím.“

„Navzdory klidnému tónu ministra obrany je to velká změna. Válka, kterou se mnozí Rusové snažili ignorovat, najednou přišla blíže k desetitisícům z nich a k jejich rodinám,“ komentovala východoevropská zpravodajka BBC Sarah Rainsfordová.

Ranní oznámení mobilizace mělo i rychlé ekonomické dopady: Prudce klesly akcie, propadl se rubl, zdražil plyn.

Video  Projev ruského prezidenta Putina ohledně částečné mobilizace  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa