Hlavní obsah

Bílý dům: Ruskou mobilizaci bereme velmi vážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášení částečné mobilizace v Rusku Spojené státy americké nepřekvapilo. Je to známka toho, že se potýká s problémy, řekl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby v pořadu Good Morning America televize ABC. Výhrůžky o použití jaderných zbraní berou nicméně Američané vážně.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby

Článek

Podle Kirbyho byla velká část Putinova projevu opakováním toho, co už od něj Západ slyšel dříve. Jako příklad uvedl nepodložená tvrzení ruského prezidenta o neonacistech na Ukrajině a o ohrožení ruské územní celistvosti.

V projevu totiž Putin pohrozil, že Rusko použije všechny prostředky, které má k dispozici. Jaderné zbraně explicitně nezmínil, podle serveru Ukrajinska pravda měl však na mysli právě ty. „Neblafuji,“ uvedl Putin.

Rusové protestovali proti mobilizaci. Policie pozatýkala přes tisíc lidí

Válka na Ukrajině

Kirby varoval, že použití jaderných zbraní bude mít „vážné následky“.

„Pro jadernou velmoc je takováto rétorika nezodpovědná, ale není to nic atypického s odhledem na to, jak mluví posledních sedm měsíců. My to bereme velmi vážně,“ řekl Kirby, který ještě v květnu působil na ministerstvu obrany.

Utéct před válkou? Rusové jsou doma v pasti

Válka na Ukrajině

Vyhlášení mobilizace – byť částečné – považuje Bílý dům za „známku toho, že se (Putin) potýká s problémy“.

Morálka ruských jednotek je na bodě mrazu, v několika částech bojiště chybí vedení, armáda se potýká s nárůstem dezercí a nutí raněné, aby se vrátili na frontu. „Rusové cítí, že jsou v úzkých, zejména v té severovýchodní oblasti Donbasu,“ řekl Kirby.

„Jejich strategický postoj monitorujeme, jak nejlépe umíme, abychom v případě potřeby mohli změnit ten náš. Neviděli jsme žádné náznaky, že by to bylo v tuto chvíli nutné,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám