Hlavní obsah

Zanechme kritiky Zemana kvůli Rusku, je s námi teď na stejné straně, nabádá Černochová

Šéfka ministerstva obrany Jana Černochová (ODS) se postavila za prezidenta Miloše Zemana. Pod středečním vyjádřením na Twitteru, kde vyzval prostřednictvím svého mluvčího k větší pomoci pro Ukrajinu, se vyrojila totiž řada hanlivých příspěvků. „Nechme stranou zlé komentáře, jde o hodně,“ vyzvala následně Černochová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

Zeman skrz svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ve středu k vyhlášení částečné mobilizace v Rusku uvedl, že je to zřejmě důsledek ukrajinských vojenských úspěchů. „Adekvátní reakcí by bylo zvýšení pomoci Ukrajině,“ napsal.

Pod příspěvkem se vzápětí objevila řada hanlivých komentářů. „Vypadněte z Lán, vy ruská špíno,“ vyzvali ho v jednom komentáři. „Převlékl kabát pět minut po dvanácté. Byl to hajzl a hajzlem zůstane,“ stojí v dalším.

Dříve se totiž prezident často ve svých výrocích stavěl za Rusko a tamního prezidenta Vladimira Putin.

V roce 2017 například prohlásil, že obsazení Krymu je fakticky hotová věc. Nechal se také slyšet, že „nesdílí obavy z případné ruské agrese vůči Ukrajině“ či že „Rusové nejsou blázni“.

Zeman: Reakcí na ruskou mobilizaci má být větší pomoc Ukrajině

Domácí

A například ke kauze Vrbětice pak prezident prohlásil, že existuje vícero vyšetřovacích verzí.

Uvedl také, že podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) neexistují důkazy ani svědectví, že by agenti ruské tajné služby v areálu – kde došlo k výbuchu muničních skladů – byli.

Po únorové invazi na Ukrajinu Zeman nicméně přiznal, že se mýlil. A napadenému státu vyjádřil podporu. Ostatně i on sám se často odvolává na slova expremiéra Anglie Winstona Churchilla: že jen blbec nemění názory.

Černochová: Stojí na stejné straně

Prezidenta se ale ve středu zastala šéfka resortu obrany Černochová. „Opravdu moc všechny prosím, nechme stranou zlé komentáře, teď jde o hodně,“ napsala na svůj Twitter.

„Jako ministryně obrany ČR jsem ráda, že prezident stojí – od prvního dne války – na stejné straně jako já. A že můžu s dobrým pocitem vrchnímu veliteli ozbrojených sil (tedy Zemanovi – pozn. red.) sdělit, že ráda provedu,“ doplnila.

Putin ve středu v televizním vystoupení uvedl, že vyhlášení částečné mobilizace je na obranu před Západem, který se podle něho snaží oslabit, rozdělit a zničit Rusko.

Mobilizace, která se dotkne hlavně ruských občanů v záloze s vojenskou zkušeností, začne podle prezidenta okamžitě. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua armáda povolá v rámci mobilizace 300 tisíc rezervistů.

Fiala: Ruská mobilizace ukazuje, kdo je agresorem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám