Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Král Karel III. plánuje levnější korunovaci, mohla by se konat v létě

Král Karel III. a princ William následují pohřební vůz s rakví královny Alžběty II. na hradě Windsor. (19. září 2022) foto: ČTK

Datum korunovace nového britského krále Karla III. zatím nebylo oznámené, spekuluje se o jaře či létě příštího roku. Jedná se však o státní událost financovanou z veřejných prostředků. Karel III. proto plánuje uspořádat korunovační ceremoniál, který bude kvůli krizi rostoucích životních nákladů levnější než ten jeho matky v roce 1953.
  19:55

„Král si je velmi dobře vědom problémů, které pociťují současní Britové. Bude proto dbát na to, aby se uskutečnilo jeho přání, že ačkoli by korunovační ceremoniál měl zůstat v souladu s dlouholetými tradicemi minulosti, měl by také reprezentovat monarchii v moderním světě,“ řekl listu Daily Mirror zdroj obeznámený se situací.

Server britského listu The Daily Telegraph ve středu uvedl, že korunovace Karla III. bude „kratší, dřívější, méně nákladná a bude více odrážet různé společenské skupiny a vyznání“.

Podle serveru by na obřad mohlo být pozváno kolem 2 000 hostů, přičemž mezi shromážděnými budou „upřednostněni představitelé Společenství (Commonwealth) a různých náboženství“.

Královna Alžběta II. byla korunována až po 16 měsících od smrti svého otce, Jiřího VI. Některá britská média proto spekulují, že by král Karel mohl být korunován ve stejný den, tedy 2. června 2023, u příležitosti 70. výročí od korunovace své matky.

Očekává se také, že král Karel III. také sníží počet členů královské rodiny, kteří jsou aktivní ve veřejném životě a tudíž placení z veřejných prostředků. Tento plán podporují dvě třetiny obyvatel Británie, ukázal ve středu průzkum veřejného mínění Savanta ComRes, který si objednal bulvární deník Daily Express.

Počet aktivních členů monarchie by se snížil na sedm z aktuálních jedenácti. Vedle Karla III. a jeho královny manželky Camilly, by to byl následník trůnu princ William s manželkou Kate, Alžbětina dcera Anne a její bratr princ Edward s manželkou hraběnkou Sophií.

Král nyní v soukromí truchlí nad ztrátou své matky. V úterý proto se svou manželkou odletěl do Skotska. Přestože se po dobu smutku, který bude královská rodina držet do pondělí 26. září, nebude účastnit žádných veřejných akcí, již nyní plní některé ústavní povinnosti a podepsal řadu jmenování ministrů.

Autoři: ,

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...