Hlavní obsah

Zelenskyj v OSN: Odeberte Rusku hlasovací právo ve všech institucích

Aktualizováno

Ukrajina chce mír, Evropa chce mír, svět chce mír, jenom jeden stát v OSN chce válku. V předtočeném projevu na Valném shromáždění OSN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Představil pětibodový mírový plán, který podle jeho slov musí mezinárodní společenství co nejdříve přijmout.

Foto: UN TV

Volodymyr Zelenskyj v OSN

Článek

„Ukrajina chce mír. Evropa chce mír. Svět chce mír. A viděli jsme, kdo jediný chce válku. Mezi všemi členskými státy OSN je jen jeden subjekt, který by teď, kdyby mohl přerušit můj projev, řekl, že je s touto válkou, se svou vlastní válkou, spokojen,“ řekl Zelenskyj.

Hlavním tématem jeho projevu byl pětibodový plán (angl. formula), respektive pět podmínek pro mír. O těchto podmínkách se podle něj nevyjednává. Patří mezi ně potrestání ruské agrese, obnovení ukrajinské bezpečnosti a územní celistvosti a rovněž bezpečnostní záruky.

Plán pro mír podle Zelenského

1) Trest za zločiny agrese včetně sankcí a odebrání práva veta.

2) Ochrana života, což uvedl s odkazem na masové hroby umučených těl nalezených v Buči a Izjumu.

3) Obnovení bezpečnosti a územní celistvosti, přičemž poznamenal, že pokusy Ruska zaměřit se na jaderná zařízení na Ukrajině budou mít dopad „na vás všechny…, protože nikdo z vás nenajde vakcínu proti nemoci z ozáření“.

4) Záruky bezpečnosti a ochrany.

5) Odhodlání Ukrajiny pokračovat v obraně proti ruské agresi.

„Neutralita není součástí tohoto plánu,“ řekl Zelenskyj s tím, že vylučuje, že dohoda o skončení války může být dosažena na základě něčeho jiného než na základě ukrajinského plánu.

„Jsme připraveni na mír, ale opravdový, čestný a spravedlivý mír,“ dodal ukrajinský prezident.

Odstraňte právo veta, zopakoval

Zelenskyj vyzval světové lídry, aby Rusku odebrali hlasovací právo v mezinárodních institucích i možnost práva veta v Radě bezpečnosti OSN. Zopakoval rovněž požadavek na vytvoření speciálního trestního tribunálu pro válečné zločiny spáchané na Ukrajině a na zastavení vydávání takzvaných turistických víz pro ruské občany.

Mezi další podmínky míru, které nastínil, patří potrestání ruské agrese sankcemi, obnovení bezpečnosti a územní celistvosti Ukrajiny a bezpečnostní záruky.

Biden v projevu v OSN navrhl změny v Radě bezpečnosti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám