Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Rusko propustilo hrdiny z oceláren Azovstal! Ukrajinci je vyměnili za Putinova kamaráda Medvedčuka

Aktualizováno -
22. září 2022
17:14
Autor: ČTK - 
22. září 2022
06:30

Ukrajina a Rusko provedly nečekanou výměnu zajatců, která je považovaná za největší od začátku ruské invaze. Ukrajině se ze zajetí podařilo dostat 215 lidí, mezi nimiž jsou někdejší obránci Mariupolu, včetně velitelů pluku Azov. Ti budou podle ukrajinského prezidenta žít do konce války v Turecku. Kyjev na oplátku propustil 55 ruských nebo proruských zajatců a Viktora Medvedčuka, vůdce zakázané proruské strany, který čelil obvinění z vlastizrady. O výměně informovali v noci na dnešek ukrajinští představitelé.

Návrat 55 vojáků potvrdila také Moskva. Představitel proruských separatistů v Doněcké oblasti Denis Pušilin pak podle agentury TASS potvrdil, že součástí výměny byl také Medvedčuk.

Tento krok je podle Reuters nečekaný. Ruskem podporovaní separatisté totiž minulý měsíc prohlásili, že s příslušníky pluku Azov, které Moskva označuje za nacisty, bude veden soudní proces. Ukrajina toto označení odmítá.

Právě osmašedesátiletého oligarchu Medvedčuka Kyjev podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyměnil za dvě stovky ukrajinských zajatců. Medvedčuk je pokládán za člověka blízkého ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ukrajina loni zahájila jeho vyšetřování kvůli podezření z vlastizrady a drancování přírodních zdrojů na Krymu. Letos v únoru, krátce po začátku ruské invaze, úřady informovaly o tom, že utekl z domácího vězení. V dubnu tajná služba SBU oznámila, že Medvedčuka zadržela. Politik popírá, že by se dopustil čehokoliv nezákonného.

„Kromě 200 bojovníků se nám vrátilo dalších pět bojových velitelů... Pět superhrdinů,“ uvedl Zelenskyj na svém webu, kde zmínil, že jde mimo jiné o velitele pluku Azov Denyse Prokopenka, Svjatoslava Palamara, Oleha Chomenka nebo Serhije Volynského, velitele 36. brigády námořní pěchoty, která s Azovem bránila do konce bitvy o Mariupol tamní ocelárny Azovstal. Kyjev za ně poslal do Ruska 55 Rusů a promoskevských Ukrajinců, píše Reuters.

Propuštění ukrajinští velitelé stáli v čele několikatýdenního ukrajinského odporu z bunkrů a tunelů pod obřími ocelárnami v Mariupolu, strategickém přístavu na jihu země. V květnu se společně se stovkami dalších bojovníků vzdali ruským invazním silám. „Ukrajina se dohodla s Tureckem - mluvil jsem o tom s prezidentem (Recepem Tayyipem) Erdoganem - že našich pět velitelů, kteří jsou propuštění ze zajetí, bude v naprostém bezpečí, v komfortních podmínkách a pod osobní ochranou tureckého prezidenta. Do konce války,“ uvedl Zelenskyj.

Prezident doplnil, že se z ruského zajetí povedlo vysvobodit také deset cizinců - pět Britů, dva Američany, jednoho Maročana, Švéda a Chorvata. „Nepřítel je odsoudil k dlouhému vězení nebo smrti,“ poznamenal Zelenskyj, podle něhož tato propuštění pomohla zprostředkovat Saúdská Arábie.

Saúdskoarabské ministerstvo zahraničí už během středy informovalo, že Rusko propustilo deset cizinců, které zadrželo na Ukrajině jako válečné zajatce. Mezi propuštěnými jsou i dva Britové - Aiden Aslin a Shaun Pinner - a Maročan Ibráhím Sádún, které v červnu soud samozvané proruské Doněcké lidové republiky (DNR) odsoudil k smrti. Na svobodě jsou rovněž Američané Andy Tai Ngoc Huynh a Alexander Drueke.

Ruské ministerstvo obrany dnes potvrdilo návrat 55 vojáků jeho ozbrojených sil a příslušníků ozbrojených složek samozvaných proruských republik na východě Ukrajiny. Všichni vojáci byli nyní převezeni vojenským letadlem na území Ruské federace, uvedl ruský resort obrany na sociální síti Telegram. O Medvedčukovi se ve své zprávě nezmiňuje.

Načasování a rozsah výměny jsou překvapivé, protože ruský prezident Putin ve středu oznámil částečnou mobilizaci v zemi, což je zjevná eskalace konfliktu, poznamenala agentura Reuters. Proruští separatisté na východě Ukrajiny také minulý měsíc uvedli, že velitelé z Mariupolu půjdou před soud. Podle veřejnoprávní vysílací společnosti Suspilne se výměna uskutečnila poblíž severoukrajinského Černihivu.

Později ukrajinský prezident na twitteru napsal, že z ruského zajetí se dostalo 188 někdejších obránců Azovstalu a Mariupolu. Konkrétně je podle něj mezi nimi 108 bojovníků pluku Azov, dále členové národní gardy, námořní pěchoty, pohraničníků, policistů, příslušníků teritoriální obrany a zaměstnanců bezpečnostních služeb.

„Není škoda dát Medvedčuka výměnou za skutečné bojovníky. Prošel všemi vyšetřovacími úkony stanovenými zákonem. Ukrajina od něj získala vše, co je v rámci trestního řízení nutné ke zjištění pravdy,“ napsal na svém webu Zelenskyj. Generální prokurátor Andrij Kostin později na facebooku k Medvedčukovi uvedl: „Nikoho nepropouštíme, ale předáváme ho z ukrajinského vězení do vězení většího, kterému se říká Rusko.“

Ukrajinská média upozornila na to, že bývalý velitel proruských separatistů v Donbasu Igor Girkin, známý též jako Strelkov, reagoval na zprávy o výměně s nevolí. „Je to horší než zločin a horší než chyba,“ napsal na platformě Telegram. Podobně zklamaně se na internetu vyjadřují i další proruští blogeři a komentátoři.

Válka Rusko vs. Ukrajina
07:20
Dnes

Tady jsou následky ruského útoku na Černihiv, při kterém včera zemřelo nejméně 17 lidí.

06:30
Dnes

Summit EU se shodl, že Ukrajině je třeba urychleně poskytnout protivzdušnou obranu, vyplývá ze závěrů. 

22:13
17. 4. 2024

Vážení čtenáři, dnešní zpravodajství z války na Ukrajině končí, znovu se přihlásíme ve čtvrtek ráno. Dobrou noc.

 

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa