Jedna střela dokáže srovnat se zemí Londýn. Kolik má Rusko jaderných zbraní a co dovedou?

Ruský raketový systém schopný nést jaderné zbraně (5. 5. 2022 v Moskvě)

Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci kvůli Ukrajině

Spolu s vyhlášením částečné mobilizace ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Západu jadernými zbraněmi. Šéf Kremlu prohlásil, že ohledně využití všech dostupných prostředků proti nepříteli rozhodně „neblafuje“. Rusko je na poli jaderných zbraní alespoň na papíře gigantem. Kolik smrtících hlavic Moskva má?

Po dekádách odzbrojování se svět pozvolna pouští do jaderného zbrojení. Obavy z nukleárních útoků opakovaně vyvolává Rusko. Prezident Putin naposledy ve středu varoval, že Moskva nebude s využitím jaderných zbraní v případě agrese otálet. Světoví lídři se podle politika sami dopouští na Rusku „jaderného vydírání“.

„Pokud bude ohrožena územní celistvost naší země, použijeme nepochybně všechny dostupné prostředky k ochraně Ruska a našich lidí. Neblafujeme,“ řekl Putin v televizním projevu.

Ruský prezident také upozornil, že jeho země disponuje „různými zbraněmi hromadného ničení“. Kolik jaderných hlavic Moskva vlastně má?

Větší arzenál než USA

Drtivá část jaderného arzenálu Ruska pochází z dob studené války, kdy se Moskva předbíhala s Washingtonem při závodech ve zbrojení. Kreml tehdy došel v testování o chlup dále, a snad i proto má v současnosti k dispozici nejvíce jaderných zbraní na světě – 5 977. Spojené státy mají jen o pár desítek těchto smrtících prostředků méně, a to 5 428.

Z celkového počtu nukleárních zbraní má Rusko v zásobě 4 447 jaderných hlavic. Rovných 1 588 jich je údajně nainstalovaných na balistických raketách nebo připravených na leteckých základnách k využití bombardovacími letouny. Upozornil na to web Sky News.

Moskva má pak k dispozici také určitý počet „taktických nukleárních zbraní“. Má jít o 977 strategických hlavic. Problém ale je, že spojení „taktické nukleární zbraně“ nemá žádnou jasnou definici. Obecně se předpokládá, že takové prostředky budou méně ničivé než plnohodnotné jaderné zbraně. Nynější taktické atomové prostředky jsou ale výrazně mocnější, než byly například bomby svržené na japonská města Hirošima a Nagasaki.

Experti také upozorňují, že skutečný počet ruských nukleárních hlavic vlastně nikdo nezná, protože si Rusko tak citlivý údaj střeží. Je ale pravděpodobné, že některé jaderné zbraně nemůže Moskva kvůli zastaralosti a špatnému technickému stavu aktivovat.

Jak může Rusko zbraně využít?

Zatímco za studené války se uvažovalo o jaderných zbraních hlavně v kontextu bomb, moderní válčení už počítá s využitím raketových nukleárních zbraní. Nositelem smrtících zbraní se tak stávají mezikontinentální balistické rakety.

Stát Rusko USA Čína Francie Británie
Jaderné zbraně 5 977 5 428 350 290 225

Moskva disponuje raketami, které mohou už deset minut po odpalu vyvinout maximální rychlost. V případě ruského nukleárního útoku může taková zbraň například za dvacet minut dorazit do Velké Británie. Jediná hlavice pak teoreticky stačí k tomu, aby jaderná zbraň srovnala se zemí například Londýn, Paříž nebo Washington.

Jak jsou na tom ostatní země?

V porovnání s Ruskem a USA mají okolní státy miniaturní zásoby nukleárních zbraní. Na třetím místě je Čína, která má zhruba 350 jaderných zbraní. Francie 290, Británie 225.

Vzhledem k eskalaci konfliktu na Ukrajině je pravděpodobné, že státy upustí od trendu odzbrojování a započnou znovu modernizovat svůj jaderný arzenál. S navýšením nukleárních zásob počítá například i Severní Korea.

Tagy: