Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Velká změna u dávek: Zvýší se životní a existenční minimum i přídavek na dítě, řekl Jurečka

Aktualizováno -
22. září 2022
11:57
Autor: Mii, ČTK - 
22. září 2022
09:26

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) zopakoval, že díky navýšení stropu pro výpočet příspěvku na bydlení na peníze dosáhne daleko více lidí. Není to však jediná dávka, kterou čeká změna. Vicepremiér na tiskové konferenci sdělil, že koalice se dohodla, že od prvního ledna se zvedne existenční a životní minimum, navíc dojde ke zvýšení přídavku na dítě. Později upřesnil, že přídavky by měly vzrůst o 30 procent. V rodinách, kde aspoň jeden z rodičů pracuje či studuje, by dávka měla být dál o 500 korun vyšší.

Podle Jurečky je příspěvek na bydlení velmi cílená a adresná podpora. Zmínil přitom, že určité parametry se mohou časem ještě změnit. „Samozřejmě sledujeme vývoj, jak se bude vyvíjet po novém roce,“ uvedl ministr.

Od nového roku pak dojde ke změnám u dalších dávek. „Od 1. ledna zvýšíme existenční a životní minimum,“ nastínil Jurečka s tím, že přesně o kolik se minima zvýší, bude vyhodnoceno v následujících týdnech. Tato změna každopádně v návaznosti zvýší dalších osm typů dávek.

Kvůli inflaci minimum vzrostlo naposledy od července. Nyní pro samotného dospělého činí 4620 korun. Pro dospělé v rodině a děti je částka nižší. Zvýšení minimální částky pro život a přídavků doporučila Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Rovněž dojde podle Jurečky ke zvýšení přídavku na dítě. Na přídavky na děti mají nárok domácnosti s čistým příjmem do 3,4násobku životního minima. Podle věku dítěte činí 630, 770 či 880 korun měsíčně. V rodinách pracujících či studujících rodičů je dávka o 500 korun vyšší, tedy 1130 korun, 1270 korun či 1380 korun měsíčně.

Se zvýšením minima se rozšiřuje okruh rodin, které mohou přídavky pobírat. Zvedá se totiž hranice příjmu pro nárok na dávku. Nyní může přídavky získat například rodičovská dvojice se dvěma předškoláky s měsíčním rodinným příjmem do 43 554 korun čistého či samoživitelka s potomkem na vysoké škole s čistým příjmem do 25 738 korun.

Důchody se pak od nového roku navýší podle stávajícího zákona. „My jsme v situaci, kdy neumíme a nemůžeme změnit valorizační schéma,“ upozornil u důchodů Jurečka.

Video  Jurečka: Životní a existenční minimum se zvýší. Co další dávky?  - ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prochaskanamoste ( 24. září 2022 00:02 )

Když oni by tak rádi viděli Babiše mimo politiku, za katrem, a je málo lidí, co si chtějí takovými zločiny pošpinit pověst. Asi proto se to vleče, jiné vysvětlení nemám.

prochaskanamoste ( 23. září 2022 23:59 )

To je dobře, jen nepřebíhej, aspoň víme, kde tě máme, žblabuňko. Jsi tak řachlá, věrná demoliční četě, že ty, když spálíš packu o horká kamna, položíš ji tam znovu, viď.

prochaskanamoste ( 23. září 2022 23:54 )

S Richterovou by to bylo z bláta do louže. Potřebujeme je dostat všechny od kormidla. Ani jeden z nich nemá na svou funkci! Ryba smrdí od hlavy a tahle zapáchá opravdu celá.

prochaskanamoste ( 23. září 2022 23:51 )

jajas ( 23. září 2022 13:09 )

Jakože koblihy přebíhají od pravice k levici, takže chvíli jsou koblihy a chvíli pětikolky? No toto? Tak hlavně že ty máš jasno, i když je mi u zádele, koho volíš a kde si nabiješ hubu ty!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa