Nejlepšími podnikateli na Liberecku jsou nápojářská firma a živnostnice, která vyrábí textilní hračky

Odbornou porotu v Liberci nejvíce zaujala a titul IBM Firma roku 2022 Libereckého kraje získala společnost Kitl, výrobce a prodejce přírodních nápojů. MONETA Živnostník roku 2022 Libereckého kraje se stala Marie Mrňávková, která tvoří textilní hračky.

Marie Mrňávková byla zároveň oceněna v doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali.

Marie Mrňávková a Jan Vokurka

Hračky, které zůstávají na celý život

„Věnuji se tvorbě textilních hraček s výšivkou, vyrábím autorské kreativní sady pro starší děti k rozvoji šicích dovedností,“ říká vítězná živnostnice Marie Mrňávková.

Charakteristickým znakem pro celou její tvorbu je výšivka, kterou si navrhuje a osobně vytváří na vyšívacím stroji. Specializuje se na hračky se jménem k příležitosti narození nebo křtu miminka. Taková hračka zůstává dětem na celý život jako milá vzpomínka nejen na jejich narození nebo křest, ale také na jejich dárce. Výšivka dodává hračce nádech luxusu a zároveň drobného uměleckého dílka.

Vedle hraček navrhuje řadu kreativních sad pro starší děti. V nabídce má také sady pro švadlenky začátečnice, které si netroufnou na složité šití, ale vlastnoruční výsledek je povzbudí k dalšímu šití. Sady jsou dekorovány jejími výšivkami, které hračce dodávají punc profesionality a zároveň nesporné rukodělnosti. Pro dospělé vytváří drobné bytové dekorace s výšivkou a sběratelské panenky, obohacené ruční výšivkou. Cílovou skupinou jsou maminky či babičky malých dětí nebo rodiče v očekávání narození potomka.

Na Královéhradecku podnikání dominují doučování doma a ekofarma

„Líbilo se mi to, jak se postavila k vlastní životní situaci, kdy zůstala sama se čtyřmi dětmi a ztratila sluch. Také díky podnikání svojí životní situaci zvládla,“ ohodnotila vítěze za porotu Iva Cimburková z MONETA Money Bank.

Druhé místo získala Zuzana Capeková, která vyrábí nosící oblečení a oblečení pro maminky s dětmi. Třetí příčku obsadila Tereza Plášilová vyrábějící autorské šperky a provozující makronkárnu.

Domácí limonády i tradiční minerálka

Vítězná společnost Kitl vyrábí a prodává nápoje. Jedná se především o sirupy pro domácí limonády, ale i doplňky stravy a medoviny. Nově vstupuje do segmentu minerálních vod.

Kvalitu výrobků určuje jednak kvalita vstupních surovin, tak i na míru vyvinuté receptury. Spokojenost zákazníka je dána nejen jeho dobrou zkušeností s výrobky, ale i veškerým zákaznickým servisem okolo. Myšlenkou bylo vyrábět sirup tak, jak si jej lidé vyrábí doma.

„Jsme hrdí, že koncept domácích limonád, který jsme původně vymysleli my, je dnes k dostání prakticky ve všech restauracích v České republice,“ říká zakladatel společnosti Jan Vokurka. Firma je na trhu od roku 2007, má pětatřicet zaměstnanců na stálý pracovní poměr. V roce 2018 koupila zchátralý areál Vratislavické kyselky, v té době brownfield, který obnovuje a snaží se vrátit kdysi slavnou minerálku zpět na trh. Své produkty dodává širokému spektru zákazníků. Cílem do budoucna je z Vratislavické kyselky udělat jednu z nejlepších minerálních vod v České republice.

„U vítěze si vážím propagace konceptu domácích limonád na trhu, kde často dominují nadnárodní značky. A velice si cením snahy o záchranu tradiční značky Vratislavické kyselky,“ okomentoval volbu poroty Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo získala společnost SINGING ROCK, která se věnuje výrobě vybavení pro sportovní a průmyslové lezení. Bronz bere firma GRAIN věnující se pěstování ovoce a výrobě ovocných moštů a džemů.

Firma a Živnostník roku: Na Pardubicku vyhrály interiérový design a výroba dílů

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění v Liberci získala Marie Mrňávková vyrábějící textilní hračky.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

IBM Firma roku 2022 Libereckého kraje:

1. Kitl s.r.o. – výroba a prodej přírodních nápojů (Jablonec nad Nisou)
2. SINGING ROCK s.r.o. – výroba vybavení pro sportovní a průmyslové lezení (Poniklá)
3. GRAIN a.s. – pěstování ovoce, výroba ovocných moštů a džemů (Višňová)

MONETA Živnostník roku 2022 Libereckého kraje:

1. Marie Mrňávková – tvorba textilních hraček (Kamenický Šenov)
2. Zuzana Capeková – výroba nosícího oblečení a oblečení pro maminky s dětmi (Stráž nad Nisou)
3. Tereza Plášilová – výroba autorských šperků a pečení makronek (Liberec)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Libereckého kraje:

Marie Mrňávková – tvorba textilních hraček (Kamenický Šenov)

Medailonky vítězných firem

Kitl s.r.o. – Jablonec ad Nisou, výroba a prodej přírodních nápojů

kvalita vstupních surovin, tak i na míru vyvinuté receptury. Spokojenost zákazníka je dána nejen jeho dobrou zkušeností s výrobky, ale i veškerým zákaznickým servisem okolo. Myšlenkou bylo vyrábět sirup tak, jak si jej lidé vyrábí doma. „Jsme hrdí, že koncept domácích limonád, který jsme původně vymysleli my, je dnes k dostání prakticky ve všech restauracích v České republice.“ Firma je na trhu od roku 2007, má 35 zaměstnanců na stálý pracovní poměr. V roce 2018 koupila zchátralý areál Vratislavické kyselky, v té době brownfield, který obnovuje a snaží se vrátit kdysi slavnou minerálku zpět na trh. Své produkty dodává širokému spektru zákazníků. Cílem do budoucna je z Vratislavické kyselky udělat jednu z nejlepších minerálních vod v České republice.

SINGING ROCK s.r.o. – Poniklá, výroba vybavení pro sportovní a průmyslové lezení

Společnost se věnuje zajišťování bezpečného pohybu ve vertikálním světě, vyrábí vybavení pro sportovní a průmyslové lezení. Byla založena v roce 1992 a během svého fungování se postupně vypracovala na jednoho z předních světových výrobců lezeckého vybavení a osobních ochranných prostředků proti pádu z výšky. Vyváží do 90 zemí světa. Kromě samotné výroby provozuje síť školicích středisek pro bezpečný pohyb ve výškách. Zákazníky jsou všichni ti, kteří se pohybují ve výškách, lezci, alpinisti, hasiči, bezpečnostní složky, záchranáři, energetici a stromolezci. „Pro náš obor je základem bezpečnost výrobků, jejich jednoduchost a příjemnost ovládání. Jediná chyba ve vývoji, výrobě, distribuci nebo použití může být fatální. Proto důraz na kvalitu není pro nás pouhý marketingový trik.“ Odlišuje se firemní kulturou, přístupem k vývoji výrobků, kde upřednostňuje funkčnost před marketingem a designem. Cílem do budoucna je rozšířit značku po celém světě a doplnit portfolio o chybějící produkty, které se budou vyrábět v České republice.

GRAIN a.s. – Višňová, chov krav, pěstování ovoce, výroba ovocných moštů a džemů

Společnost podniká v oboru zemědělství, kde provozuje rostlinnou a živočišnou výrobu v režimu ekologie. Chová krávy bez tržní produkce mléka. Hospodaří na výměře 1 600 hektarů, z této výměry je 30 hektarů ovocných sadů, 65 hektarů orné půdy a zbytek trvalý travní porost. Začali úplně od začátku, bez jediného pozemku a postupnými kroky vybudovali stabilní společnost, která svým hospodařením zároveň pečuje o krajinu a zlepšuje prostředí. „Přenesli jsme se přes všechny překážky a v současné době již dotváříme ráz krajiny i prostřednictvím výsadby ovocných sadů, které mají na frýdlantsku tradici z dávných dob, stejně jako vysazování krajinotvorných sadů za účelem rozmělnění stejnorodosti krajiny.“ Zemědělské činnosti se firma věnuje již 26 let. Obnovuje výsadbu stromů v krajině, vysazuje ovocné sady, vysazuje krajinotvorné sady.

Trojice nejlepších živnostníků kraje

Marie Mrňávková – Kamenický Šenov, tvorba textilních hraček

„Věnuji se tvorbě textilních hraček s výšivkou, vyrábím autorské kreativní sady pro starší děti k rozvoji šicích dovedností.“ Charakteristickým znakem pro celou její tvorbu je výšivka, kterou si navrhuje a osobně vytváří na vyšívacím stroji. Specializuje se na hračky se jménem k příležitosti narození nebo křtu miminka. Taková hračka zůstává dětem na celý život jako milá vzpomínka nejen na jejich narození nebo křest, ale také na jejich dárce. Výšivka dodává hračce nádech luxusu a zároveň drobného uměleckého dílka. Vedle hraček navrhuje řadu kreativních sad pro starší děti. V nabídce má také sady pro švadlenky začátečnice, které si netroufnou na složité šití, ale vlastnoruční výsledek je povzbudí k dalšímu šití. Sady jsou dekorovány jejími výšivkami, které hračce dodávají punc profesionality a zároveň nesporné rukodělnosti. Pro dospělé vytváří drobné bytové dekorace s výšivkou a sběratelské panenky, obohacené ruční výšivkou. Cílovou skupinou jsou maminky či babičky malých dětí nebo rodiče v očekávání narození potomka.

„Věnuji se tvorbě textilních hraček s výšivkou, vyrábím autorské kreativní sady pro starší děti k rozvoji šicích dovedností.“ Charakteristickým znakem pro celou její tvorbu je výšivka, kterou si navrhuje a osobně vytváří na vyšívacím stroji. Specializuje se na hračky se jménem k příležitosti narození nebo křtu miminka. Taková hračka zůstává dětem na celý život jako milá vzpomínka nejen na jejich narození nebo křest, ale také na jejich dárce. Výšivka dodává hračce nádech luxusu a zároveň drobného uměleckého dílka. Vedle hraček navrhuje řadu kreativních sad pro starší děti. V nabídce má také sady pro švadlenky začátečnice, které si netroufnou na složité šití, ale vlastnoruční výsledek je povzbudí k dalšímu šití. Sady jsou dekorovány jejími výšivkami, které hračce dodávají punc profesionality a zároveň nesporné rukodělnosti. Pro dospělé vytváří drobné bytové dekorace s výšivkou a sběratelské panenky, obohacené ruční výšivkou. Cílovou skupinou jsou maminky či babičky malých dětí nebo rodiče v očekávání narození potomka.

Zuzana Capeková – Stráž nad Nisou, výroba nosícího oblečení a oblečení pro maminky s dětmi

Hlavní sortiment má pro maminky nosící děti v ergonomických nosítkách, kojící oblečení a těhotenské oděvy. „Šití mě zaujímalo od malička, a tak když jsem si měla vybrat, kam po základní škole, byl učňovský obor zakázková výroba oděvů jasná volba.“ Byla velmi zapálená studentka a nespokojila se jen se školními osnovami. Nastudovala si z oboru vše, co se v té době dalo sehnat. Výrobky, které navrhla, si zpočátku šila sama. Nyní se věnuje návrhům, tvorbě střihů a přípravě výroby. V současnosti má v stálém sortimentu softshelové dětské bundy, které jsou hlavním sortimentem. Dále navrhuje bavlněné a fleecové mikiny. Tento rok zařadila do sortimentu i funkční oděvy na turistiku, mikinu a tenkou softshelovu bundu, která se dá složit do kapsy a když je potřeba vytáhnout na výletě z batohu. Všechny výrobky jsou vyrobené z velmi kvalitních materiálů. Oblečení ještě v prvním roce podnikání s kolegyní rozšířily do celého světa, bundičky a šaty nosí ženy i v Japonsku či Izraeli.

Tereza Plášilová – Liberec, výroba autorských šperků a pečení makronek

Již deset let vyrábí autorské šperky a nyní k tomu přidala cukrářský obor, pečení makronek. „Podnikání v tvůrčí činnosti byl můj sen od šestnácti let, na mateřské dovolené jsem se zamilovala do tvorby z polymerové hmoty, po dobu rodičovské dovolené se mi povedlo vybudovat značku svých autorských šperků a klientelu.“ S nástupem nejmladšího dítěte do školy náhoda způsobila, že se zamilovala do prostoru, který si pronajala a spojila svou autorskou tvorbu šperků s pečením makronek, francouzské speciality, která v Liberci nemá příliš velké zastoupení. Zákazníky jsou převážně ženy, ale s radostí u ní nakupují i muži, kteří chtějí potěšit svou milou. Nejvíce na jarmarcích, trzích a slavnostech a nyní nově v jejím nově otevřeném obchodě. V péči o ně klade důraz na originalitu, pečlivost a preciznost vyrobeného šperku. U makronek jí pak jde o kvalitní suroviny a skvělou chuť makronky. Obchod slouží jako místo, kde si zákazník může koupit jak něco pro radost, tak zároveň něco výjimečně dobrého.

Již deset let vyrábí autorské šperky a nyní k tomu přidala cukrářský obor, pečení makronek. „Podnikání v tvůrčí činnosti byl můj sen od šestnácti let, na mateřské dovolené jsem se zamilovala do tvorby z polymerové hmoty, po dobu rodičovské dovolené se mi povedlo vybudovat značku svých autorských šperků a klientelu.“ S nástupem nejmladšího dítěte do školy náhoda způsobila, že se zamilovala do prostoru, který si pronajala a spojila svou autorskou tvorbu šperků s pečením makronek, francouzské speciality, která v Liberci nemá příliš velké zastoupení. Zákazníky jsou převážně ženy, ale s radostí u ní nakupují i muži, kteří chtějí potěšit svou milou. Nejvíce na jarmarcích, trzích a slavnostech a nyní nově v jejím nově otevřeném obchodě. V péči o ně klade důraz na originalitu, pečlivost a preciznost vyrobeného šperku. U makronek jí pak jde o kvalitní suroviny a skvělou chuť makronky. Obchod slouží jako místo, kde si zákazník může koupit jak něco pro radost, tak zároveň něco výjimečně dobrého.

Doporučujeme