ROZHOVOR | Volby asi vyhrají nezávislí kandidáti. Levice je v předsmrtném stavu, říká pražský zastupitel

Podle pražského zastupitele Ondřeje Miffka (nez.) je odliv voličů od spíše pravicové vládní koalice přirozený. „Volič nemá levicovou alternativu k současné převážně pravicové vládě, hledá pochopitelnou oporu v opozičních stranách,“ řekl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. V komunální politice se pohybuje již více než dvacet let a je si jistý, že volby vyhrají spíše nezávislí kandidáti. „Ze zkušenosti komunálního politika mohu jednoznačně říci, že nejlepší pro města a obce je, pokud je spravují především slušní a schopní lidé s vizí a schopností změnit své myšlenky v konkrétní výsledky pro občany,“ míní Miffek, který mimo jiné zastává pozici výkonného ředitele poradenské společnosti Naviga4.

Připadá vám v časech krize přirozený odliv voličů od tradičních stran, jako jsou v koalici Spolu, směrem k populistickým a extrémnějším čili ANO nebo SPD?

Nejsem přesvědčen, že jde o odliv voličů od tradičních stran k populistickým či extrémním, ale klasické přelévání voličů mezi koalicí a opozicí. Opozici v tuto chvíli tvoří pouze strany, které lze označit za více či méně populistické, či v případě SPD extrémnější, nicméně to je spíše důsledek současného stavu zejména levice v naší zemi. Pokud by u nás nedošlo k tak zásadnímu propadu a vymazání levice, přelévání hlasů by směřoval i (nebo hlavně) k opoziční levici. Protože však volič nemá levicovou alternativu k současné převážně pravicové vládě, hledá pochopitelnou oporu v opozičních stranách. Bohužel současný stav levice je pro voliče tak nezajímavý, že ani současná situace zájem o tyto strany nevyvolává, což je z mého pohledu velká škoda. Jinak řečeno, v otázce popsaný stav není důsledkem krize, ale klasického přelévání hlasů mezi koalicí a opozicí a bohužel tedy kritického stavu levicové politiky u nás. 

Myslíte si, že je lepší, když ve městě vládnou tradiční české nebo regionální strany? 

Ze zkušenosti komunálního politika mohu jednoznačně říci, že nejlepší pro města a obce je, pokud je spravují především slušní a schopní lidé s vizí a schopností změnit své myšlenky v konkrétní výsledky pro občany. V takovém případě je téměř jedno, na jaké kandidátce jsou zvoleni. Podle mého názoru tedy není možné jednoznačně odpovědět, zda je lepší vláda tradičních stran či regionálních stran. Například úspěch Praha Sobě ukazuje, že i lokální či občanské sdružení může dobře fungovat i na úrovni největšího českého města.

Na čem si myslíte, že je v dnešní době nejlepší stavět svůj volební program?

Neexistuje univerzální či jediný nejlepší volební program či téma. Každá obec má své problémy a některé z nich jsou vždy specifické. Pokud bych se měl opravdu pokusit zodpovědně tuto otázku vypořádat, musel bych hovořit spíše o principech, se kterými je nejlepší ke správě své obce či města přistupovat. Zde bych zmínil zejména principy otevřenosti, aktivní snahy zapojit občany do spolurozhodování o důležitých otázkách života obce, férovost zejména ve vztahu k těm méně příjemným tématům, tedy schopnost postavit se špatnému názoru či řešení, i když je třeba populární, a komunikativnost. Ve chvíli, kdy je politik takto nastaven, je schopen si získat důvěru lidí bez ohledu na to, zda jeho řešení či vize jsou více pravicové či levicové, pokud to vůbec na komunální úrovni lze takto označit. Pevně věřím, že budování důvěry a poctivost v každodenní komunikaci s občany jsou základem všeho, a i základem každého úspěchu jakékoliv politika.

Koho předpokládáte jako celkového vítěze komunálních voleb?

Bezpochyby nezávislé kandidáty jako v každých volbách. Pokud bychom měli řešit pouze politické strany, nemyslím že dojde k zásadním změnám a posílení či oslabení jednotlivých stran. Vždy je totiž potřeba brát v potaz, že podpora na celostátní úrovni a na komunální úrovni se u jednotlivých stran liší podle struktury jejich voličstva, disciplíny, motivace jít volit apod. Pokud vezmu v potaz výsledky posledních komunálních voleb, lze očekávat zejména další propad komunistů a sociální demokracie, nicméně nepředpokládám, že kterákoliv strana zaznamená takový pozitivní posun, aby se stala překvapení a jasným vítězem voleb.

Označil byste některou stranu za proruskou?   

Rád bych řekl, že nikoliv, nicméně si tím nejsem jist. Pořád ale chci věřit, že proruské postoje některých stran jsou spíše otázkou politického kalkulu a snahy získat takto naladěné volice na svou stranu. Bezpochyby existují strany, kde je počet členů se sympatiemi k Rusku větší. To ale není až tak zvláštní, protože nelze nevidět, že i část společnosti tyto sympatie chová. Možná, že ale jen prostě chci věřit, že to není tak špatné, jak to může vypadat.

Co by podle vás teoreticky přineslo zvolení ANO a SPD, potažmo i KSČM, při příštích volbách do Poslanecké sněmovny?

Bezpochyby změnu premiéra a ministrů. Z této otázky se pokusím trochu utéct a nebudu hodnotit možné změny v hospodářské politice, zahraniční politice apod. To si ostatně asi většina čtenářů umí představit. Podle mého názoru by zvolení přineslo dokonání obratu v naší politice z poslední dekády a rozbití systému tradičních stran. Nepřepokládám, že by taková vláda nějak výrazně posunula naši zemi kupředu či zpět, nesdílím nadšení ani katastrofické scénáře. Určitě by přinesla další zhoršení politické kultury v této zemi, protože osobní střety by dále gradovaly a je potřeba říct, že nahrazení diskuse o věcném obsahu politiku, například zda mít vyšší či nižší daně, osobními spory a přestřelkami je bohužel smutným důsledkem změn v poslední dekádě. Bohužel je to ale začarovaný kruh, protože i současná pravice často podléhá nejen dogmatismu, ale také populismu (byť populismu „pro lepší lidi“) a cestu ven zpět k odpovědné politice založené na střetu myšlenek, jak nejlépe řídit stát, bohužel nevidím, a to bez ohledu na to, kdo další volby vyhraje. I zde je bohužel největší tragédií předsmrtný stav naší levice a tím pádem nevyhnutelná nutnost vést politiku nikoliv na základě názorů, ale boje proti populismu a extrémismu, kdy se ovšem populismu a extrémismu dopouští obě strany, byť ne se stejnou intenzitou.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

O sobotní komunální volby byl zájem, k urnám přišlo 70 procent voličů

K sobotním komunálním volbám, které se uskutečnily ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru 70 procent voličů. Téměř stoprocentní byla jejich účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil dnes mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent
Češi hlasují v komunálních volbách

Lidé si dnes v některých obcích volí zastupitelstva, hlasovalo až 70 procent lidí

V některých obcích, v kterých si dnes lidé vybírají nová zastupitelstva, už volební účast dosáhla 70 procent. Vyplývá to ze zjištění zpravodajů ČTK. V obci Křenovice na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku odevzdalo svůj hlas kolem 70 procent lidí. Nové zastupitele mohou lidé vybírat až do dnešních 22:00, výsledky poté budou zveřejněny na volebním webu.

Více souvisejících

Komunální volby Ondřej Miffek rozhovor

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy