Šéfové AfD Tino Chrupalla a Alice Weidelová. Foto: Profimedia

Němečtí politici z AfD chtěli na ruskou stranu fronty. Na válku se dívají podobně jako Okamura

Napsal/a Vojtěch Berger 22. září 2022
FacebookTwitterPocketE-mail

Skupina politiků Alternativy pro Německo (AfD) tento týden po silné kritice odvolala chystanou cestu na Donbas okupovaný Ruskem. Plán vyrazit na ruskou stranu fronty ukazuje, že dlouhodobou vzájemnou vstřícnost AfD a Kremlu nezměnila ani ruská invaze na Ukrajinu. S někdejší ruskou spojkou Alternativy pro Německo se před časem setkal i Tomio Okamura. Jeho hnutí SPD udržuje s AfD pravidelné politické kontakty.

Odvolaná cesta několika regionálních politiků na Donbas nebyla prvním letošním pokusem o kontakt mezi AfD a ruskou stranou. Kreml se sám ozval už na jaře. Místopředseda frakce AfD v Bundestagu Norbert Kleinwächter tehdy, už dva měsíce po invazi na Ukrajinu, dostal pozvánku na jednání z ruské Dumy, ale nakonec možnost odmítl. „Nevedlo by to k výsledku,“ vysvětluje dnes pro HlídacíPes.org.

„Z ničeho nic jsem e-mailem dostal zprávu s pozvánkou na videokonferenci. Nevěděl jsem, co s tím mám dělat, a tak jsem to přednesl na předsednictvu poslanecké frakce AfD. Otázka byla, jestli takové rozhovory povedou k nějakému výsledku. Podle mě osobně ne, stejný názor mělo i předsednictvo, a tak jsem tu nabídku odmítl,“ popisuje „kontaktáž“ Kleinwächter.

Sám letos neúspěšně kandidoval na předsedu strany a nabízel tehdy AfD „nový začátek“: „Jde hlavně o jiné vystupování a jiný styl, protože teď máme některé vážné komunikační problémy,“ říká třeba s odkazem na nedávný výrok jednoho z dalších poslanců AfD Haralda Weyela. Ten nevěděl, že má zapnutý mikrofon a pronesl, že „doufá v dramatickou zimu v Německu“ s tím, že krize pomůže preferencím strany.

Ruská zvěrstva? „Musí se nejdřív objasnit“

Alternativa pro Německo se dlouhodobě staví proti hospodářským sankcím vůči Rusku a proti dodávkám zbraní na Ukrajinu. A i když třeba Putinův režim očividně nehájí, minimálně se snaží rozložit vinu za válečný konflikt na obě strany – i na tu ukrajinskou.

Spolupředsedkyně AfD Alice Weidelová v televizní debatě tento týden při popisu zvěrstev páchaných ruskou armádou na Ukrajině tvrdila, že „se musí objektivně objasnit“ a že debata o nich „je příliš zkrácená“.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


V úvodu zmiňovaná plánovaná cesta několika regionálních politiků AfD na Donbas však očividně překvapila i stranické vedení. Kritika přišla nejen od politické konkurence, ale i zevnitř partaje. „Tuhle cestu nepodporujeme,“ řekl další ze spolupředsedů strany Tino Chrupalla.

Podle německých médií může být celá kauza dalším důkazem vnitřní nejednoty AfD a toho, jak se ve straně prosazuje krajně pravicové křídlo kolem durynského politika Alternativy pro Německo Björna Höckeho. I místopředseda frakce AfD ve Spolkovém sněmu Kleinwächter připouští, že nejednota navenek stranu oslabuje:

„I když jsem nebyl zvolen, myslím, že tu zprávu se podařilo předat – že si teď vedení těchhle věcí více všímá a snaží se prosadit disciplínu. Voliči chtějí mít důvěru ve stranu a tu mají jen tehdy, když v ní vidí vysokou profesionalitu a schopnosti,“ řekl pro HlídacíPes.org při své nedávné návštěvě Prahy.

Plánovaná a mezitím už zrušená cesta několika zástupců AfD na Donbas však ukazuje spíše na to, že vedení má s disciplínou straníků velký problém. A také to, že orientace na Rusko je ve straně stále silná.

Okamura a ruská spojka AfD

HlídacíPes.org některé vazby německé krajní pravice včetně AfD popsal například v tomto textu z roku 2019, včetně příběhu Manuela Ochsenreitera. Širší české veřejnosti neznámý německý publicista a vydavatel krajně pravicového časopisu Zuerst! tehdy pravidelně býval hostem kremelského televizního kanálu Russia Today a na východní Ukrajině byl jako volební pozorovatel, ačkoli Evropská unie tehdejší volby v samozvaných proruských republikách označila za nelegitimní.

Ochsenreiter, který nečekaně zemřel v roce 2021, měl také blízko k Putinovu ideologovi Alexandru Duginovi. Podle týdeníku Die Zeit působil jako ruská spojka AfD a ten, kdo politikům Alternativy pro Německo otevíral v Rusku dveře do vysoké politiky.

Z českého pohledu jsou zajímavé i dřívější kontakty Ochsenreitera v Česku. Krátce po parlamentních volbách v roce 2017 vyšel Ochsenreiterův rozhovor s šéfem SPD Tomiem Okamurou. Na tehdejší fotografii (viz článek ZDE) z centra Prahy se Ochsenreiter usmívá vedle Okamury. Rozhovor Okamuru líčí jako nadějného českého politika s velkou vizí.

Shrnutí interview s titulkem „Samuraj z Česka“ se objevilo i ve zmiňovaném krajně pravicovém magazínu Zuerst! Sám Okamura se pak textem pochlubil na Facebooku své SPD.

Okamurovo hnutí se označení „proruské“ dlouhodobě brání. Kontakty SPD s Alternativou pro Německo, která je Kremlu stále blízká, však trvají dál:

„Samozřejmě jsme v kontaktu, i osobním. Já sám jsem v kontaktu s SPD. A třeba v Polsku zase udržujeme kontakty se stranou Právo a spravedlnost, i když nepatří do naší politické skupiny v europaramentu. Naším cílem je být otevřeni politickým partnerům, kteří v pohledu na společnost a Evropu myslí podobně jako my,“ potvrzuje místopředseda frakce AfD v Bundestagu Norbert Kleinwächter.


Celý rozhovor s Norbertem Kleinwächterem přinese HlídacíPes.org v následujících dnech.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)