Tvrdenia Rusov o cintoríne v Ladomirovej sa nepotvrdili, prokuratúra aj tak začala trestné stíhanie
22.9.2022 11:30

Tvrdenia Rusov o cintoríne v Ladomirovej sa nepotvrdili, prokuratúra aj tak začala trestné stíhanie

Uložiť článok
Žilinka vyzýva politikov a médiá, aby o prípade nešírili neoverené informácie, on sám pritom úplne neobjektívne prebral tvrdenia ruskej ambasády.

V prípade vojnového cintorína v obci Ladomirová na východe krajiny, na ktorý upozornilo ruské veľvyslanectvo na Slovensku, prokuratúra začala trestné stíhanie. Potvrdil to hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Veľvyslanectvo minulý týždeň prišlo s tvrdením, že na miestnom „cintoríne vojakov Ruskej cárskej armády“ boli hroby „bagrom zrovnané so zemou“.

Do veci sa vzápätí vložil generálny prokurátor Maroš Žilinka, keď prebral ruské výroky a napísal, že neznámy páchateľ „hanebným a neakceptovateľným spôsobom“ pristúpil k starostlivosti o hroby.

Napokon sa ukázalo, že na cintoríne nie sú pochovaní iba ruskí vojaci a že hroby nikto nezničil, iba starosta odstránil rozpadávajúce sa betónové obrubníky. Prokuratúra napriek tomu prípad prešetruje.

Obhliadka miesta

„Krajská prokuratúra Prešov začala konať z úradnej povinnosti po medializácii prípadu v súvislosti s podozrením z poškodenia hrobových miest vojakov padlých v 1. svetovej vojne na cintoríne v obci Ladomirová,“ povedal Skladan pre Aktuality.sk.

Na cintoríne bola podľa neho vykonaná obhliadka miesta činu, ktorou bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku.

Zistilo sa totiž, že spomínané betónové obrubníky obec odstránila bez písomného súhlasu ministerstva vnútra. To podľa prokuratúry „indikuje podozrenie z protiprávneho konania“.

V stanovisku generálnej prokuratúry, ktoré redakcii poskytol Skladan, Žilinka vysvetľuje, že k tomu, či išlo o falošnú informáciu, bude možné zaujať stanovisko až po vyšetrení veci.

„Až po vykonaní vyšetrovania bude možné prijať záver, či uvedeným konaním došlo k spáchaniu trestného činu, priestupku alebo iného správneho deliktu,“ tvrdí.

2fotky v galérii Status Maroša Žilinku k prípadu cintorína v Ladomirovej Zdroj: Aktuality.sk

Žilinkova výzva

Generálny prokurátor vyzýva médiá, aby neovplyvňovali vyšetrovanie zverejňovaním jednostranných správ, a žiada aj politikov, aby nešírili neoverené informácie.

Niektorí politici, naopak, žiadajú Žilinku, aby status stiahol a ospravedlnil sa. Svoju požiadavku mu adresovala priamo na jeho profile SaS.

Paradoxne to bol sám Maroš Žilinka, kto minulý týždeň na Facebooku úplne neobjektívne písal o „konaní hodnom morálneho odsúdenia“. Úplne inak zareagovala polícia.

Tvrdenia ruskej ambasády označila za hoax, ktorý si navyše veľmi rýchlo osvojili ruské médiá. Polícia tiež na sociálnej sieti zverejnila stanovisko obce.

„Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba,“ písalo sa v ňom.

So starostom obce Vladislavom Cuperom sme sa spojili aj my. O trestnom stíhaní vie, a preto sa k nemu nechce vyjadrovať.

Nie je len ruský

„Len na margo, 100 rokov tento cintorín vyzeral ako lúka. Podľa našich informácií v roku 2014 bývalý starosta obce za pomoci financovania ruského veľvyslanectva túto lúku bagrom upravil a postavil tam fiktívne hrobové miesta z obrubníkov aj s krížmi. Takže kladieme si otázku: kedy došlo k hanobeniu miesta posledného odpočinku?“ reagoval na naše otázky Cuper.

Na celom prípade je zaujímavé nielen klamlivé tvrdenie Rusov o zničení cintorína, ale aj zavádzajúce informácie o tom, že má ísť o cintorín ruských vojakov z prvej svetovej vojny. Tí tam skutočne pochovaní sú, avšak nielen oni.

Radoslav Turik z Klubu vojenskej histórie Beskydy, ktorý sa o cintoríny na východe Slovenska zaujíma a stará sa o ne, v rozhovore pre Denník N povedal, že v Ladomirovej odpočívajú vojaci ruskí, ale aj nemeckí a rakúsko-uhorskí.

„Prestaňme sa hrať na to, že je to ruský cintorín. Je to cintorín padlých vojakov z prvej svetovej vojny vrátane vojakov rakúsko-uhorskej armády,“ hovoril. Medzi padlými nájdeme aj také mená ako Andráš Polya či Lajoš Horváth.

Diplomatická dohra

Tvrdenie ruského veľvyslanca a aj Maroša Žilinku, že v Ladomirovej je pochovaných 270 vojakov cárskeho Ruska, preto nie je pravdivé.

Kauza mala dohru na diplomatickej úrovni. Ministerstvo zahraničných vecí dostalo od Ruskej federácie diplomatickú nótu. Náš rezort diplomacie si zasa predvolal veľvyslanca Ruska Igora Bratčikova.

„Vymyslené tvrdenia o cintoríne v Ladomirovej slúžia ako nástroj ruskej propagandy na Slovensku. […] Obvinenia z údajného zničenia vojenského cintorína v Ladomirovej sa nijakým spôsobom nepotvrdili,“ reagovalo ministerstvo

„Na akékoľvek ďalšie aktivity tohto typu budeme náležite reagovať, keďže sa snažia o destabilizáciu našej spoločnosti a našej zahraničnopolitickej orientácie,“ informoval rezort, ktorému šéfuje Rastislav Káčer.

Rusko nás na základe našej podpory Ukrajiny aktuálne považuje za nepriateľský štát.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.