Hlavní obsah

Nevím, nevylučuju, zvážím. Babiš to rozehrál na prezidenta i premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš nevylučuje, že se bude v budoucnu opět ucházet o post premiéra. Zemi totiž podle něj nyní vede nejhorší vláda od listopadové revoluce. Jeho jméno je ale přitom často skloňováno i v souvislosti s funkcí prezidenta. Zda bude v příštím roce na post hlavy státu kandidovat, má oznámit koncem října.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Posunul jsem se v tom, že aktuálně nevylučuji, že zvážím, že se o ten post budu v budoucnu ještě ucházet,“ uvedl šéf ANO ve čtvrtek pro Novinky na dotaz ohledně funkce premiéra.

Důvodem je podle něj současná politická situace. „Je to vzhledem k tomu, co se děje v naší zemi, kterou vede prokazatelně nejhorší vláda od listopadu 1989 v čele se slabým a nerozhodným premiérem,“ doplnil.

Reagoval tím na středeční rozhovor na serveru iDnes.

Naposledy, naposledy…

Ještě před volbami do Sněmovny v roce 2017 ale Babiš říkal, že pokud se stane premiérem, tak po čtyřech letech v politice skončí. Podobně i před loňskými volbami do dolní komory uvedl, že je to naposledy, co kandiduje do Poslanecké sněmovny.

A svůj postoj zopakoval i letos v únoru na sjezdu ANO, kdy navíc uvedl, že nebude kandidovat znovu ani do čela hnutí.

Babiš je přitom i horkým kandidátem hnutí ANO na prezidenta. „Pan Babiš je dnes jasným kandidátem hnutí ANO na prezidenta. Má politickou zkušenost, vyhrál několik voleb, má zahraniční zkušenosti a má kontakty,“ řekl například koncem srpna v podcastu Politalk Novinkám místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Nikdy. Nevím. Když lidi to chtějí. Babišova (ne)kandidatura na prezidenta. PŘEHLEDNĚ

Domácí

Nikdy, možná…

Ani v tomto případě se Babiš zatím nerozhodl. V roce 2014 prohlásil, že nikdy kandidovat nebude, o pět let později už ale uvedl, že vyloučit nemůžeme nikdy nic. A nyní říká, že to oznámí až 28. října.

Hnutí má podle jeho dřívějších slov ale i jiné osobnosti, které by se mohly o funkci ucházet. Spekuluje se například o šéfce poslaneckého klubu ANO Aleně Schillerové nebo právě o Havlíčkovi.

S šéfem hnutí ANO také nyní probíhá soud kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš čelí obžalobě z pomoci k dotačnímu podvodu. Žalobce pro něj požaduje podmíněné tresty a pokutu.

Anketa

Andreje Babiše byste viděli radši ve funkci:
Prezidenta
3,6 %
Premiéra
18,2 %
Ani v jedné
78,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13843 čtenářů.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám