Praze chybí dlouhodobá vize. Politické řemeslo musí zvítězit nad současným aktivismem, říká Mikoláš

Zelená klika v ODS. I takové označení si za svá témata péče o veřejný prostor nebo udržitelný přístup k energetice vysloužil Vojtěch Mikoláš. Jedna z „mladých pušek“, která se bude ucházet o přízeň voličů v hlavním městě, kryje záda z 5. místa na Praze 12 zkušenému místostarostovi Vojtěchu Kosovi a zároveň se pokusí z 22. pozice na kandidátce SPOLU pro Prahu dostat i na pražský magistrát. „Péče o svět kolem nás tak, abychom ho zanechali lepší pro naše děti, je základem konzervativní politiky,“ říká Mikoláš. „Politické řemeslo musí v Praze zvítězit nad aktivismem,“ dodává.

Již tento pátek a sobotu si Pražané zvolí nové vedení hlavního města i jeho jednotlivých městských částí. Jak odhadujete, že volby dopadnou a co se podle vás pro Pražany změní?

Jako kandidát za ODS v rámci koalice SPOLU pro Prahu bych řekl, že za úspěch budu považovat jakýkoliv zisk nad 30 %. Velice dobrou variantou by bylo i volební vítězství naší koalice v pozici, kdy bychom následně měli primátora a většinu v radě hlavního města. Kdyby to tak dopadlo, a já věřím, že ano, tak hlavní změnou pro Pražany bude návrat k profesionálnímu řízení města a politice jako řemeslu. Po osmi letech už prostě musíme opustit éru experimentů a politického aktivismu lidí, kteří Praze nerozumí a nemají jí co dát.

Co je podle vás hlavní devizou kandidátky SPOLU pro Prahu, na které patříte k nejmladším kandidátům?

Zkušenosti. Především s každodenním vedením městských částí, což je základní předpoklad porozumění tomu, co lidé v Praze opravdu potřebují a co jim může usnadnit život. Na naší kandidátce najdete jedenáct starostů a šestnáct radních a místostarostů, kteří mají zkušenosti a vědí, co město potřebuje. Souvisí to i s tím, co jsem řekl na začátku. Politika je řemeslo a my nabízíme zkušenosti a kvalitu. Samozřejmě, například v mém případě, v kombinaci s pohledem mladší generace. Nejen na témata „pro mladé“, ale třeba i na energetiku nebo životní prostředí.

Jak na vás působí dosavadní kampaň, a hlavně pozice vašeho lídra? Bohuslav Svoboda je terčem velké kritiky prakticky každý den, ať už za své výroky nebo vyšší věk.

Hodnotit někoho jen na základě jeho věku je naprosto mimo, ať už jde o kandidáta mladého nebo staršího. Podívejte se, jak dělá kampaň v ulicích. Ta je nejnáročnější součástí politiky, protože musíte s lidmi mluvit na přímo – z očí do očí. Nikam se neschováte. V těchto situacích je Bohuslav Svoboda naprostým opakem toho, jak se ho mnozí oponenti snaží vykreslovat. Navíc asi není náhoda, že je stále jedním z nejoblíbenějších primátorů v moderní historii Prahy. Opět platí, hlavní je zkušenost, pokora a schopnost předložit jasnou vizi a jít si za svým. To vše dle mého názoru pan docent Svoboda bezezbytku splňuje.

Jaké výhody vidíte v tom, když se do politiky zapojují mladí?

V prvé řadě bych upozornil na fakt, že být „mladý“ není samo o sobě žádným programem ani předpokladem pro dobrou politiku. Musíte mít buď znalost komunální politiky, v mém případě Prahy 12, nebo přinést na stůl svůj „kus koláče“, tedy témata, která chcete aktivně řešit. Zcela jistě se mladá generace s tou starší bude lišit v úhlu pohledu na spoustu věcí. Ať už jde třeba o prioritu digitalizace nebo v úplně obecném slova smyslu na svět kolem nás. Mým cílem je uživatelsky příjemnější město. Ať už z hlediska moderních technologií nebo kultivace veřejného prostoru. S klidnou hlavou a bez alarmismu.

Jaká je současná Praha ve vašich očích? Co jí chybí, co se naopak daří?

Co mi v Praze chybí, je vize. Respektive nynější vedení považuje za vizi to, že chtějí Prahu transformovat v druhý Berlín nebo Amsterdam, ale to je přeci úplný nesmysl! Praha je prostě Praha. Jistě, z ostatních metropolí si můžeme vypůjčit to dobré, můžeme se inspirovat, ale nikdy žádné vedení nedosáhne toho, že by Praha najednou byla od základů jiná, tak se k Praze musí přistupovat. 

Zároveň je nutné si uvědomit, že město, obzvláště to hlavní, musí být pro všechny. Současné vedení vyvolává kulturní války, které skrývá za klišé, že to tak přece Pražané chtějí, protože to funguje někde jinde. A to vše říkají, aniž by se Pražanů, snad mimo pár svých skalních fanoušků, vůbec zeptali. Lidé ale tohle nechtějí. Když někam chtějí jet autem, tak proč by nemohli? Naším úkolem je poskytnout jim pro to ty nejlepší podmínky. Stejně tak i těm, kteří preferují jiné způsoby dopravy. Ideální stavem mobility je situace, kdy se každý může dostat z bodu A do bodu B bezpečně, rychle, pohodlně a přesně tak, jak zrovna v danou chvíli potřebuje.

Opravdu je největším problémem Prahy doprava?

Stoprocentně. Vždyť v Praze se na klíčové dopravní stavby léta nesáhlo, přesněji řečeno, nesáhlo se na ně od poslední vlády ODS. Nemůžete řešit zavřené Smetanovo nábřeží, když jste nedokázali vyřešit žádný z okruhů. Slovo problém je tedy v tomto případě zcela namístě. Bez dokončení okruhů se totiž nikam nehneme, a to doslova. Pořád nám někdo omlacuje o hlavu, že řešíme jen okruh, ale Praha ho opravdu potřebuje. Samozřejmě v návaznosti na další projekty jako je výstavba Metra D, podzemní i P+R parkoviště nebo navázání na tradici železniční dopravy způsobem německých S-Bahnů.

Jaké oblasti byste se v případě zvolení chtěl věnovat a jaký konkrétní bod byste v rámci své gesce chtěl protlačit?

Revitalizaci veřejného prostoru, tedy vnitrobloků, vnitřků sídlišť a zanedbaných veřejných ploch. Chci vytvořit funkční komunitní prostory, aby zmizely betonové skelety a relikty minulosti konečně začaly sloužit lidem. Ke sportu, k potkávání se nebo prostě jen tak na trávení volného času. Aby lidé při pohledu z okna viděli namísto nevyužitého území třeba partu lidí, jak hrají pétanque. Do lepšího veřejného prostoru se vyplatí investovat, protože přináší vyžití pro všechny věkové skupiny a nový impuls k tomu, aby se město stalo lepším místem pro život. Někteří Pražané mi říkají, že příliš netouží po „komunitnějším“ typu života, ale já jsem přesvědčen, že pokud chceme mít Prahu krásnou úplně celou, investice do společného prostoru stojí za to. Rád bych s těmito projekty začal u nás na „dvanáctce“ a připravil je tak precizně, aby mohly být vzorem i pro další městské části.

Závěrem takový evergreen témat pro mladé – jaký máte názor na legalizaci marihuany, manželství pro všechny nebo na dostupné bydlení?

U prvního bych zavedl okamžitou dekriminalizaci. Lidé by za vypěstování pěti „kytek“ neměli vyfasovat podobné tresty jako za znásilnění, někdy i horší. Tento hon na čarodějnice je naprosto zbytečný. Registrované partnerství postavit na stejnou právní rovinu jako je manželství. A k dostupnému bydlení? Neexistuje nic jako právo vlastnit byt v širším centru Prahy. Já sám bydlím v nájmu na Praze 12. Kromě změny přístupu k tomu, že bydlet v nájmu není ostuda, musíme samozřejmě začít více stavět. Zjednodušit proces stavebního povolování a více spolupracovat se soukromým sektorem na tolik potřebné výstavbě.

sinfin.digital