Hlavní obsah

Já jsem pan Peskov. Zítra k odvodu nepřijdu. Syn mluvčího Kremlu naletěl šprýmařům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Spolupracovníci vězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného si ve středu vystřelili z Nikolaje Peskova, syna mluvčího Kremlu. Novinář Dmitrij Nizovcev se během telefonátu představil jako člen vojenské správy a Peskova žádal, aby dorazil ráno k odvodu na Ukrajinu. Samozřejmě nepřijdu, jsem pan Peskov, odpověděl syn Dmitrije Peskova.

Foto: Profimedia.cz

Nikolaj Peskov (vpravo) po boku svého otce

Článek

Video s falešným telefonátem začalo po sociálních sítích kolovat ve středu. Je na něm vidět Nizovcev, jak hovoří s mladým Peskovem. Není známo, jak se k číslu dostal. Že se však skutečně jedná o syna mluvčího Kremlu, potvrdil později sám Dmitrij Peskov.

Nizovcev se představil jako major Anton Matrynov z Moskevského odvodového úřadu a Nikolaje Peskova se zeptal, zda by mohl na druhý den v 10:00 dorazit na inspekci na vojenský registrační a odvodový úřad.

„Já… samozřejmě nepřijdu. Víte, že jsem pan Peskov, určitě chápete, že není správné, abych přišel. Budu to řešit na jiné úrovni,“ odpověděl zaskočený Peskov.

Až mi to nařídí sám Putin

Následně doplnil, že chce vědět, jaká má nyní práva a možnosti. „Nemám problém bránit svou vlast, ale potřebuji pochopit účel mého nasazení na Ukrajině. Hovořím o politických nuancích,“ doplnil.

Protesty v Rusku obrazem

Zahraniční

Mobilizace je důkaz, že Rusko prohrává. Záložáky nestihne vycvičit ani vyzbrojit, míní experti

Zahraniční

Když se ho Nizovcev zeptal, co myslí politickými nuancemi, odpověděl Peskov, že „to nemůže vysvětlit“. „Jestli mám bránit vlast, nebojte se, přijdu. Jestli mám ale přijít zítra, to je jiný příběh,“ řekl Peskov junior. Dodal také, že narukuje jen v případě, že mu to nařídí sám prezident Vladimir Putin.

Že se Peskov stal terčem šprýmu, potvrdil i jeho otec Dmitrij Peskov. Ten vyzval, aby lidé kolem Navalného zveřejnili celou konverzaci. „Nemám pochyby o tom, že by se syn rozhodl správně. A on také ne,“ řekl mluvčí Kremlu.

Foto: Profimedia.cz

Nikolaj Peskov na snímku během služby v ruské armádě

Nikolaj Peskov podmínky pro odvod do armády splňuje. Je mu 32 let a je také bývalým brancem ruských strategických raketových sil. To by z něj teoreticky mělo dělat jednoho z hlavních kandidátů na mobilizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám