Hrůza střídá ticho. Exkluzivní záběry CNN z ostřelovaného Bachmutu, kde bojují i ruští vězni

Město Bachmut je pod neustálou palbou ruského dělostřelectva

CNN: Ruské síly rekrutují do svých řad odsouzené zločince

Štáb americké CNN se i přes těžké boje na Donbasu dostal do města na špici východní fronty. Obec Bachmut tam Rusové těžce ostřelují a přibližují se na vzdálenost stovek metrů. Do města ale Ukrajinci nepřítele nepustili. Podle CNN vyslala Moskva na místo obávané vagnerovce i vojáky z řad vězňů.

Fronta na východě Ukrajiny se v posledních týdnech dynamicky přelévá. V současnosti je jedním z nejvíce ostřelovaných měst ukrajinský Bachmut (dříve též Artemivsk). Z velké části obce už jsou ruiny, místní se v oblasti přesto snaží nadále žít. Ruské jednotky jsou přitom jen několik stovek metrů daleko. Výbuchy a střelba jsou pro tamní obyvatele neustávající zvukovou kulisou.

Štábu americké CNN se podařilo v Bachmutu natočit reportáž. Novinář Nick Paton Walsh se ukrajinských vojáků ptal, proč Rusové tak moc chtějí dobýt právě toto město.

„Z jiných oblastí ustoupili, tak tady potřebují vítězství. Nějaké významné. Proto sem posílají jednotky. Samozřejmě máme ztráty. Dnes tedy ne, alespoň ne v naší jednotce. Ale nemůžete se vyhnout mrtvým a vážně zraněným. Ztratil jsem svého blízkého kamaráda, pět dní poté, co jsme sem přišli,“ svěřil se pro CNN ukrajinský voják Martyn.

Ukrajinští vojáci si v Bachmutu všímají, že Rusové proti nim nasadili všechny dostupné síly. V řadách nepřítele kolem města bojují obávaní vagnerovci, ale i ruští vězni, kteří místo výhledu na mříže volili výhled na bitevní pole.

Ulice Bachmutu zůstavají opevněné. Vojáci se už připravují na chvíli, kdy se Rusům podaří vstoupit do města a vypukne pouliční boj.

„Město střídavě obklopuje ticho a hrůza,“ uzavřel Paton Walsh ze CNN.

Tagy:
válka CNN Ukrajina vězni Rusko Vagnerova skupina ostřelování Bachmut