Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Válek pro Blesk: Letos s covidem neodvolíte, přijde systémová změna. Od ledna k urně i se žloutenkou?

Autor: ula, for - 
22. září 2022
16:14

Ačkoliv komunální volby 2022 nejsou tak výrazně ovlivněny pandemií covid-19, stále se najdou tisíce lidí, kteří jsou nyní v izolaci a k urnám jít nemohou. V předchozích letech byla takovým voličům umožněna speciální možnost hlasování, tu ale nyní nemají. To tvrdě kritizuje opozice a viní z toho ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Pro Blesk Zprávy nicméně šéf zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) vládu hájí a vysvětluje, proč covidoví pacienti neodvolí. A prozradil, kdy by mohli k urnám chodit i lidé se žloutenkou. 

Poslední volby značně komplikovala probíhající pandemie covid-19. Lidé v izolaci a v nařízené karanténě však dostali možnost volit dopředu na speciálních stanovištích. Letos ale o tuto šanci přijdou. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP9) je přitom nyní v izolaci zhruba 10 tisíc lidí s covidem-19 nad 18 let - a tedy 10 tisíc potenciálních voličů. 

Válek: S chřipkou taky nesmíte volit

Opozice nyní opětovně žádá hlavu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a vidí v tom jeho selhání. 

„Desítky tisíc lidí, kteří jsou doma s covidem, nemohou volit kvůli neschopnosti a lajdáctví této vlády. A to jim přitom naše vláda všechno připravila - zákon i metodiku. Odpovědnost padá opět na Víta Rakušana,“ okomentovala absenci nemocných u voleb místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Vildumetzová naráží na zákon o zvláštním hlasování ve volbách.

Blesk Zprávy se ministra zeptaly, proč se možnost voleb pro izolované nevyřešila také v letošním roce. Respektive, proč nefunguje zákon jako za vlády Andreje Babiše (ANO), který to umožňoval. „Ten zákon byl přijatý jen, co se týkalo covidu,“ připomněl Válek. 

Podle Válka ministr vnitra s návrhem přišel, bylo mu ale namítnuto, že s izolací není spojené jen onemocnění covid-19. „Máme tady spoustu lidí, kteří sice nejsou v izolacích, ale mají neschopenku; typicky kvůli chřipce a mají zákaz vycházení a tím pádem mají nařízeno od lékaře, aby zůstali doma,“ vysvětlil Blesk Zprávám, že se tak na vládě bavili o obecné možnosti pro voliče s chorobou. 

„Za mě by bylo velmi diskriminační, kdybychom k těm, co mají covid a jsou v izolaci, umožnili jít k volbám a jejich sousedům, co jsou doma v izolaci se žloutenkou, se salmonelózou, dali zákaz vycházení,“ dodal také Válek pro Blesk Zprávy. 

Se žloutenkou k volbám už v lednu?

V současnosti je ve volebním zákoně jasně dáno, že člověk, který je v izolaci k volbám nemůže. Tato překážka je zde už 20 let. Izolaci přitom může nařídit lékař či i hygienická stanice. 

Válek se tak hájí a vysvětluje, že chce do budoucna obecně zajistit, aby všichni pacienti v izolaci měli možnost volit a nejen tedy ti, kteří se potkali s koronavirem způsobujícím covid-19.  „Bezesporu přijdeme s návrhem nějakých kroků do prezidentských voleb. A bezesporu chceme, aby se to týkalo všech dalších voleb krajských, ale nejenom u jedné nemoci, ale u všech nemocí,“ zdůraznil pro Blesk Zprávy. 

Podle ministra si navíc musíme uvědomit, že v době parlamentních voleb bylo nakažených lidí a osob v karanténě mnohem více, a šlo tak o masu lidí, jejíž absence už by mohla i citelně volby ovlivnit. Vicepremiér zdůrazňuje, že jak on, tak i ministr vnitra Vít Rakušan, chtějí dostupnou volební urnu zajistit pro všechny Čechy - ať už pro ty nakažené, nebo i pro ty, kteří jsou v době voleb v cizině. 

Doplníme, že by se způsob odvolení řešil podobně jako v době pandemie. Byla by tak nejspíše vytvořena speciální stanoviště a nejspíše by vznikla speciální komise, která by urny k nemocným donášela. 

Nicméně kritici z opozice poukazují na to, že i v letošních volbách by mohla absence voličů ovlivnit výsledky. Především na malých městech. „Když máte nějakou obec, která má 200 obyvatel, je tam nějaká širší rodina, třeba desetičlenná, nemůže jít k volbám, protože jsou v karanténě. Jeden mandát, to je pět procent voličů,“ uvedl na příkladu poslanec Radek Vondráček (ANO). Server Seznam Zprávy dodává i slova Vondráčka o tom, že pak může někdo takové volby napadnout. 

Video  Volby 2021: Drive-in stanoviště v pražském Braníku, kde mohli odevzdat hlas lidé v karanténě nebo izolaci  - čtenář Blesku
Video se připravuje ...

bullshit ( 23. září 2022 12:46 )

Milda na Hradě je také pěkné kvítko, tuneldědka ani nemá cenu zmiňovat. Guru 30% občanů je kovaný komouš,lhář,poctivý miliardář co maká s fotříkem co ho dostal do dobrých pozic ještě za socialismu. Vše junior zúročil když tunelděděk zhasnul. Pavel jim nesahá ani po kotníky. Není nám pomoci.

risan ( 23. září 2022 12:35 )

jak může být ministr zdravotnictví takovej exot jako Válek. To je ostuda a výsměch celkému národu.

luder ( 23. září 2022 11:53 )

Šokovaným Němcům přicházejí nové zálohy na plyn, až 35krát vyšší! Pochybuji, že Češi budou šokovaní méně s touto vládou!

Uživatel_5512061 ( 23. září 2022 10:23 )

Nemocný člověk k volbám nechodí tak jako tak. A kdo se nechá šťourat v nose bez příznaků, tak je lepší, když volit nepůjde

Každopádně je to IMHO poněkud neústavní

Lomikel ( 23. září 2022 10:21 )

no a co jako?
Kdo chce volit a odvolit tak k těm volbém půjde.
Kdo nechce, zůstane doma, nebo v hospodě, případně si půjde nakoupit.
Někdo snad ještě bere nějakou karanténu vážně ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa