Je nutné zřídit tribunál ke stíhání ruské agrese. Lipavský v OSN připomněl rok 1968

Jan Lipavský (Piráti)

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ve čtvrtečním projevu na zasedání Rady bezpečnosti OSN (RB OSN) vyzval ke zřízení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude stíhat ruskou agresi na Ukrajině. Zároveň i s odkazem na invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 zdůraznil, že je zapotřebí jednou provždy odmítnout imperialistické touhy Ruska a jeho koloniální politiku. Jednalo se o první vystoupení zástupce České republiky v RB OSN téměř po 30 letech.

Lipavský v úvodu projevu na zasedání RB OSN na téma „zachování míru a bezpečnosti na Ukrajině“ označil ruskou agresi na Ukrajině za koloniální, nevyprovokovanou a nezákonnou. Rovněž poznamenal, že Česká republika v přepočtu na obyvatele přijala největší počet uprchlíků z Ukrajiny, a to více než 400 tisíc.

„Ruská agrese je nejspíše tou nejnebezpečnější hrozbou pro světový mír za poslední desetiletí. Dnes se týká Ukrajiny, zítra se může týkat jiné země,“ řekl Lipavský. „V srpnu 1968 to bylo Československo, do kterého vtrhly Moskvou vedené jednotky. Potlačení takzvaného pražského jara, násilné vměšování se do mírumilovného života jiné země, udělalo z mé země okupovanou kolonii,“ dodal.

Ukrajina podle Lipavského odmítla zotročení a statečně bojuje za multilaterální svět, kde pravidla ochraňují mír. „Jsme zhrozeni krutostmi, jichž se ruské jednotky dopustily v Mariupolu, Buči, Irpini, Izjumu a na dalších místech. Nesmírně nás znepokojují také zprávy o takzvaných filtračních táborech, které Rusko na Ukrajině provozuje,“ poznamenal.

„Stovky tisíc ukrajinských civilistů byly odvezeny do Ruska, včetně dětí. Existují svědectví o sexuálním zneužívání a o zneužívání na základě pohlaví, které jsou používané jako nástroje vedení války,“ dodal.

Tagy: