Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Lidé mají strach, řekl Babiš. Udělali jsme včas správné kroky, opáčil Fiala

Premiér Petr Fiala a jeho předchůdce Andrej Babiš foto: Vít Šimánek, ČTK

Spor o zastropování cen energií zaměstnal politiky i v debatě lídrů sněmovních stran před komunálními a senátními volbami. „Lidi mají strach, protože pro ně tato vláda neudělala nic moc z hlediska energií,“ řekl lídr opozičního ANO Andrej Babiš. „Udělali jsme včas a správné kroky, aby lidé získali jistotu,“ oponoval mu premiér a předseda ODS Petr Fiala.
  20:50aktualizováno  21:16

Šéf hnutí ANO zkritizoval vládu za údajně nedostatečné řešení energetické krize. „Vláda přišla konečně s nějakým návrhem, který je ale nedostatečný. Já bych šel cestou Francie. Francie má zastropováno na 1150 korunách a nižší inflaci. Lidi mají strach, protože vláda vysílá signály, ale nic konkrétního se nestalo,“ prohlásil Babiš v závěrečné debatě lídrů stran v České televizi.

„Zastropování je pomoc občanům. Obcím garantujeme, že budou mít dost energie a za zastropované ceny,“ řekl v debatě premiér Fiala.

Nejlepší by bylo odstoupit od Green Dealu, míní Okamura

„Vraťte se na zem, miliony lidí jste uvrhli do chudoby. Nejlepší by bylo odstoupit od Green Dealu a od emisních povolenek, vykašlete se na nějaké Německo, nasmlouvejme pro tuto zimu levný plyn v Rusku,“ řekl v debatě, kterou veřejnoprávní televize uspořádala v Národním muzeu v Praze, šéf opozičního hnutí SPD Tomio Okamura.

„Pan Okamura nic jiného neumí než strašit,“ ohradila se proti šéfovi SPD také šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Určitě nemůžeme vydávat tyto volby za něco, co rozhoduje o celostátní politice,“ řekl premiér Fiala ke komunálním a senátním volbám, které se konají v pátek a v sobotu. „Myslíme, že je to první příležitost se vyjádřit k činnosti vlády,“ opáčil mu jeho předchůdce v čele vlády Babiš.

Nevěřte populistům a křiklounům, vyzval voliče Rakušan

Podle šéfa Pirátů Bartoše půjde v komunálních volbách o to, aby byla zvolena taková zastupitelstva, která vytvoří přívětivá města, kde bude lidem příjemně. Podle Pekarové Adamové dostanou lidé hodnotit práci svých zastupitelů, a jestli se obec stará. „Jsou to často sousedé, kteří se dobře znají,“ řekla šéfka TOP 09.

„Hlavním tématem je kontinuita, zda se obec rozvíjela dobře, nehrajme si na to, že je to nějaké referendum,“ uvedl šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan a oponoval tak Babišovi a Tomiu Okamurovi. „Nevěřte populistům a křiklounům,“ vyzval voliče Rakušan.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...