Máslem za 80 korun to nekončí. Zdražovat bude vše od masa až po pečivo, varují experti

Potraviny v Česku dále zdražují

Co na to vaše peněženka 22.9.2022

Ceny energií se propisují do všech sektorů potravinářství. Je tak vysoce pravděpodobné, že se cena másla vyšplhá až k 80 korunám, varoval v pořadu Co na to vaše peněženka generální ředitel mlékárenské skupiny Interlacto Martin Hudík. Podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové by mělo dojít k zastropování cen energií také pro firmy.

„Ceny potravin jsou spojené s nárůstem cen energií. Pokud by došlo k zastropovaní (cen energií pro firmy) na celoevropské úrovni, což by bylo ideální, tak se ceny aspoň stabilizují,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Večeřová.

S tím v pořadu Co na to vaše peněženka souhlasil i Hudík. „Dokud se nezajistí standardní ceny energií nebo nezastaví jejich růst, nemáme jinou šanci než promítat náklady do cen výrobků. 80 korun za máslo je velmi reálný scénář,“ varoval.

Do másla se totiž propisuje vysoká cena mléka. Ta kromě energií roste v závislosti na cenách hnojiv i pohonných hmot. „Máme dlouhodobě dobré vztahy se zemědělci. Doufám, že se nebudou muset obracet do ciziny,“ uvedl Hudík. Pokud by to udělali, Česká republika by prý v tomto ohledu mohla stát nesoběstačnou.

Večeřová doplnila, že pakliže by zemědělci přistoupili k regulaci počtu krav v tuzemsku, jen špatně by se chov v budoucnu obnovoval.

Mlékárenstvím to prý ale nekončí. „Mlékaři musí chladit, zdraží i pekaři, pečení je energeticky náročné. Masozpracovatelský sektor potřebuje vařit i chladit,“ vysvětlila prezidentka potravinářské komory, kde vzniknou další problémy.

„Podražit musí vše, nárůsty tu jsou a pokud chceme, aby nerostla cena, musí se něco zastavit. Pokud vláda neudělá kroky, musíme zdražovat, jinak je to neudržitelný stav,“ apeloval na kabinet generální ředitel mlékárenské skupiny.

Tagy: