Krize UKRAJINA

The American Conservative: Jak dál? Na Ukrajině Washingtonu zůstává nezáviděníhodná volba a Moskva nikam nespěchá

Držení země, prohraná válka

McGregor: Zelenskij používá Hitlerovu taktiku a zasypává pole mrtvolami svých vojáků.

Strategie Zelenského bránit území za každou cenu se pro Ukrajinu ukázala jako katastrofální – uvádí The American Conservative.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij (pravděpodobně na radu svých amerických a britských vojenských poradců) přijal strategii držet pozice na východní Ukrajině, řekl bývalý poradce ministra obrany plukovník Douglas McGregor.

Plukovník v článku přirovnává Zelenského počínání k taktice „držení země“, kterou používal Adolf Hitler.

Uvádí paralely se „strategií držení“, kterou Hitler podnikl v roce 1942, kdy už se Wehrmacht nemohl posunout vpřed. Hitler požadoval, aby jeho armády bránily rozsáhlé, převážně prázdné a irelevantní úseky sovětského území. Německá armáda ztratila mnoho vojáků, ale také schopnost uplatnit operační diskrétnost a především vymanévrovat pomalého, metodického sovětského protivníka.

„Zvítězilo odhodlání Moskvy zničit ukrajinské síly za co nejmenší cenu ruských životů. Ukrajinské ztráty byly vždy větší, než se uvádělo <…>, ale kvůli nedávnému selhání ukrajinské protiofenzívy v Chersonské oblasti dosáhly strašlivých úrovní, které nelze skrýt. Počet obětí dosáhl 20 000 zabitých nebo zraněných za měsíc,“  píše McGregor.

Navzdory dodávce 126 houfnic, 800 000 dělostřeleckých granátů a HIMARS, měsíce těžkých bojů podkopávají základy ukrajinské pozemní síly.

Bývalý poradce šéfa Pentagonu zároveň podotýká, že tváří v tvář této katastrofě Zelenskij nadále nařizuje protiútoky s cílem znovu dobýt území, aby ukázal, že strategická pozice Ukrajiny vůči Rusku není tak beznadějná, jak se zdá. 

Nedávný ukrajinský postup u města Izjum, přišel Kyjevu jako dárek. Satelity USA nepochybně poskytly Ukrajincům obraz oblasti v reálném čase, který ukazuje, že ruské síly čítaly méně než 2 000 gardistů (ekvivalent polovojenské policie, např. SWAT a výsadkové pěchoty). 

Ruské velení se rozhodlo stáhnout své malé síly. Cena za kyjevské propagandistické vítězství však byla vysoká – bylo odhadem zabito nebo zraněno 5 000 až 10 000 ukrajinských vojáků na plochém, otevřeném prostoru, který ruské dělostřelectvo, rakety a letecké údery proměnily ve vražedné pole. 

Jak se na východní Ukrajině vyvíjejí příznivé podmínky pro Moskvu a posiluje se postavení Ruska ve světě, zůstává Washingtonu nezáviděníhodná volba – jak dál.

Podle McGregora obranný establishment (USA) má za sebou dlouhou historii úspěchů v uklidňování amerických voličů nesmyslnými klišé. Teď Washington stojí před nelehkou volbou: buď mluvit o úspěšném „degradování ruské moci“ na Ukrajině a omezit své akce. Nebo riskovat regionální válku s Ruskem, která pohltí všechny evropské země.

McGregor uvádí, že „vzhledem k tomu, že Washington válku na Ukrajině neukončil porážkou ruských zbraní, zdá se jisté, že se USA místo toho pokusí proměnit trosky ukrajinského státu v otevřenou ránu v ruském boku, která se nikdy nezahojí.”

McGregor také upřesnil, že připravenost ruského prezidenta jednat s Kyjevem, stejně jako přání omezit rozsah speciální operace na Ukrajině, byly Spojenými státy vnímány jako projev slabosti.

Bylo jasné, řekl americký plukovník, že hlavním cílem Ruska na Ukrajině bylo eliminovat hrozbu ze strany NATO.

Strategií Washingtonu přitom nebylo pomoci Ukrajině, ale využít konfliktu k dalšímu prodeji stíhaček F-35 páté generace Německu, ale i raket, radarů a různé munice spojeneckým vládám střední a východní Evropy.

Bývalý poradce ministra obrany USA zároveň připustil, že situace na Ukrajině se na pozadí částečné mobilizace vyhlášené v Rusku vymyká kontrole a nevyvíjí se pro úřady nejpříznivěji. Od samého začátku byl problém v tom, že Rusko mělo vždy prostředky na to, aby situaci prudce eskalovalo a ukončilo boje na Ukrajině za velmi tvrdých podmínek. Nyní dochází k eskalaci.

Poznamenal také, že pokud začne „regionální válka“ mezi Spojenými státy a Ruskem, pak to pro Evropu přinese mnohem větší a nepříjemnější důsledky než pro samotný Washington.

Nepříjemné téma pro Washington je také to, že německá ekonomika je na pokraji kolapsu. Američtí investoři jsou znepokojeni, protože historické záznamy ukazují, že ekonomická výkonnost Německa je často předzvěstí těžkých ekonomických časů v USA, upozorňuje McGregor.

Ještě důležitější je, že sociální soudržnost v evropských státech, zejména ve Francii a Německu, je křehká. Berlínská policie údajně připravuje pohotovostní plány, jak se vypořádat s nepokoji a rabováním během zimních měsíců, pokud se zhroutí energetická síť „multikulturního“ města. 

Nespokojenost roste, takže je docela pravděpodobné, že vlády v Německu, Francii a Velké Británii budou pravděpodobně následovat cestu svých kolegů ve Stockholmu a Římě, kteří ztratili nebo ztratí moc ve prospěch středopravých koalic. 

Mezitím Rusko již kontroluje území, které produkuje 95% ukrajinského HDP. Není třeba tlačit. Zdá se být jisté, že Moskva dokončí svou práci na Donbasu, a pak obrátí svou pozornost k dobytí Oděsy, ruského města, které v roce 2014 vidělo hrozná zvěrstva spáchaná ukrajinskými silami na ruských občanech. 

Moskva nikam nespěchá. Rusové jsou velmi metodičtí a chladnokrevní. Ukrajinská armáda krvácí protiútok za protiútokem. Proč spěchat? Moskva může být trpělivá. Čína, Saúdská Arábie a Indie nakupují ruskou ropu za rubly. Sankce poškozují evropské spojence Ameriky, nikoli Rusko. 

Nadcházející zima pravděpodobně změní evropskou politickou scénu více než jakákoli akce, kterou by Moskva mohla podniknout. V Zakopaném, městě s 27 000 obyvateli na úplném jihu Polska, už sněží.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3R5WYHW

sdílet na

129 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
ijn
23. 9. 2022 00:36
Ohodnotit příspěvek :
     

depopulace Ukrajiny a vyčistit území pro Nový Izrael, to je cíl i úkol V. Zelenského, bude bojovat do posledního Ukrajince, a naši idioti mu fandí a dodávají zbraně,….světové židovstvo se upnulo na Novou Chazárii, a svého snu chtějí dosáhnout za každou cenu,…..možná i jadernou válkou!!!

Jak lze porazit jaderná velmoc??? Prostě nelze,…. bez zničení světa nelze,……pochopí to už konečně politici Západu!!!????

sizok
23. 9. 2022 13:25
Odpovědět  ijn

Nepochopí.

Albi
23. 9. 2022 00:57
Ohodnotit příspěvek :
     

“Plukovník v článku přirovnává Zelenského počínání k taktice „držení země“, kterou používal Adolf Hitler”.
Vzhledem k tomu, že nacisté a banderovci jsou pro Ukrajinu vzorem, není to nic podivného.
Ovšem Zelenskij by se měl zároveň poučit, jak Německo dopadlo, což ignoruje – a to se mu prostě nevyplatí. Že to nechápe Zelenskij není ani tak moc nepochopitelné, ale že i ami-odborníci, to je jiné “kafe”.
A že jejich Institut pro studium války to nemá “nastudováno” co tam tedy studují?

23. 9. 2022 02:07
Odpovědět  Albi

Vzpomínáš, jak nám tady na pokecu představili toho bukvíckého génia, “stratéga sankcí”? Jak v tom článku bylo velké divení, že sankce nezabraly? Nebo si vem jeho excelenci bukvíka Lipavského, její hloupost pekari, přihoď k tomu taiwance a -emana bránícího v Afganistánu Prahu, a teď si představ institut po střechu narvanej takovými titány ducha.
A co tam studují? Hádám že válku asi tak na stejné úrovni, jako u nás studuje ÚSTR totalitní režimy. Že si zkrátka tak lžou do vlastní kapsy, až tomu sami věří. Tak čemu se pak divit.
Hm… Stejně mám podezření, že Putin jen čekal na vhodnou záminku, aby mohl vyhlásit mobilizaci a použít válečných zákonů k zakročení proti ruské páté koloně. Ta mi totiž přijde ještě nebezpečnější, než Banderstán. On si tady toho nikdo moc nevšiml, ale první co RF udělala, v podstatě zároveň s vyhlášením mobilizace, je úprava několika zákonů týkajících se,,, jak to říct… přesně si to nepamatuji… zkrátka protinárodní činnosti, znevažování ruské armády, zrady (ono je toho víc, ale to podstatné je toto), a trestů za to všechno. Proto taky ten kalup šmejdů z Ruska. Zítra zabruslím na ruské opoziční weby. Pokud tedy ještě budou fungovat, žejo.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
josef
23. 9. 2022 08:51
Odpovědět  Albi

Nejsem fašista ani nacista. Ale jak říkávala moje babička. Co je císařovo císaři, co je božího Bohu. Jsou obrovské rozdíly mezi Zelenským a Hitlerem. Hitler sloužil své vlasti (vím, že to byl v podstatě rakušák) a sloužil dobře. Hitler vyvedl Německo z hospodářské krize. Hitler vytvořil z Německa mocnost na kterou si kde kdo nevyskakoval. Vytvořil akční tým. No a ostatní. To vyjadřuje rčení :”Pocit vlastní geniality je prvním stupněm zpitomění.
Co dokázal Zelenský? Zajistil devastaci Ukrajiny.

Albi
23. 9. 2022 10:35
Odpovědět  josef

Na první pophled to tak vypadá. Ale…..
Hitler jistě sám ne. Jako každé války (a v podstatě celá světová politika) měl za sebou nějaké “nadřízené”, kteří si Hitlera vlastně “stvořili”, resp. vybrali.jako vhodného pro jejich záměry.

Mimochodem – Hitler z evropských zemí neobsadil malé Švýcarsko. Proč? Taková malá země by pro něj byla hračkou. Jenže ty švýcarské banky patřily světové “řídící elitě”. Tedy pro Hitlera bylo Švýcarsko nedotknutelné.
Vždyť – z čeho by Hitler – tedy kolabující Německo – tu válku platilo?

Ale protože celosvětově (a zvlášť anglosaský “celý svět”) je čím dál dekadentnější a upadající vč. vzdělání a tím i myšlením, byla vybrána 2. jakost Zelenský..
S Hitlerem si pravděpodobně budou rovni až v tom svém konci.

Gene
23. 9. 2022 12:22
Odpovědět  Albi

Albi, ale Zelensky byl take stvoren temi samymi bankstery a jeho role, je ta sama.

Albi
23. 9. 2022 14:29
Odpovědět  Gene

Vždyť jo. Jen došla “požadovaná” kvalita, tak sáhli po 2.jakosti.

23. 9. 2022 13:35
Odpovědět  Albi

2 jakost? Řekl bych že nestandard. Odpad.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
23. 9. 2022 14:32

Možná. Ale já nejsem žádná divadelní kritička a nerozumím prknům, která znamenají svět. Roli hraje možná dobře, ale i mezi dobrými herci je některý nadanější než jiný. A nebo vhodnější pro danou roli. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
23. 9. 2022 18:04
Odpovědět  Albi

To víš, vesnická řípa, takže klasifikace jako na ovocném trhu – první jakost, druhá jakost, nestandard – nestandatd byl na marmeládu a tak.

Masunta
23. 9. 2022 20:21

Chasidy z města být ? Tedy městskou civilizovaností, netolerantností infikovaný jest. Tedy odsud vítr věje.

23. 9. 2022 20:41
Odpovědět  Masunta

Jasně cape. Meruňky, jablka a hrušky jsem pěstoval na střeše paneláku a zeleninu na balkóně.

Masunta
23. 9. 2022 22:17

Jestli jsem se Milánku náš netrefil, tak se ti omlouvám. Víš ale, proč jsem to napsal.

24. 9. 2022 01:39
Odpovědět  Masunta

Hlavně abys to věděl ty.

23. 9. 2022 11:56
Odpovědět  josef

“Hitler vytvořil z Německa mocnost na kterou si kde kdo nevyskakoval.”

A když mluvíš dneska s Němcem, tak se jakékoliv zmínce z té doby radši vyhne, je mu to trapné se o tom bavit (“že si na ně nikdo nevyskakoval”).

Gene
23. 9. 2022 12:24
Odpovědět  primak

Ovsem po par stamprlich, svou retoriku o Hitlerovi otoci.

23. 9. 2022 13:42
Odpovědět  primak

Česky se tomu říká kalení vody.

Masunta
23. 9. 2022 14:19

… poučovatel bez tolerance poučil. Jinak by byl neukojen.

Albi
23. 9. 2022 14:37

Však my na tom jsme podobně už dnes. Kdo z nás se za naši vládu nestydí? A od toho ke zločinům je jen krůčrk – viz vedlejší článek k projevu Lipavského v OSN.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
23. 9. 2022 09:10
Odpovědět  Albi

Vy máte spadeno na ten nebohý inštitut! Sedí tam a bádají a vy byste chtěla, aby se vyjadřovali k reáliím? Chudáčci, jak můžou takovým nárokům dostát? :-))
Mmch, tenhle McGergor používá kouzelné formulace – všimla jste si?

má za sebou dlouhou historii úspěchů v uklidňování amerických voličů nesmyslnými klišé

Berlínská policie údajně připravuje pohotovostní plány, jak se vypořádat s nepokoji a rabováním během zimních měsíců, pokud se zhroutí energetická síť „multikulturního“ města

Taky jako jeden z mála zjevně tuší, jaká je ruská nátura:

Moskva nikam nespěchá. Rusové jsou velmi metodičtí a chladnokrevní.

Škoda, že si jej Pentagon nenechal jako poradce, že.

23. 9. 2022 00:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak není pochyb, že vedení Ruské federace pochopilo v charkovském směru, že do boje se zapojili pravidelné jednotky NATO – jedno zda pod hlavičkou Academie nebo “mezinárodní legie”. Reakce na sebe nenechala čekat dlouho. Částečná mobilizace a referenda na Donbase jsou jasnou odpovědí RF na kroky NATO – Ukrajina a ten zfetovaný Alzák jsou irelevantními ve smyslu US strategie, představují pouhopouhé maso, které bude krvácet za americké zájmy. Podobně budou krvácet Poláci. To že stojí v čele Polska pohrobci nacistických a banderovských kámošů je mi jasné, postoj obyčejných Poláků nechápu. Zahodit vlastní historické zkušenosti jakou bezesporu byla Volyň, milióny mrtvých Poláků během války, zničená města, to chce hodně silný žaludek.
Bez ohledu na mé sympatie nebo antipatie Ukrajina vyhrát nemůže, NATO v konvenční válce také vyhrát nemůže. Má množstevní převahu, dává 20x více na zbrojení než Rusové, ale morální rozklad bojových sil různými genderovými aktivitami a neudržovaná technika (jak je ukázkově vidět na bundeswehru) neobstojí v dlouhém konfliktu. Mezinárodní izolace Ruska se spíše ukázala být mezinárodní izolací Západu a i těch pár zemí, které je ještě podporují ze strachu je nakonec opustí. Mluvíme zde o válce zdrojů a ty Západ nemá. Rusko ano a už dnes je podporuje (byť někteří skrytě) víceméně asijský kontinent. To je 35% HDP a 3,5 miliardy lidí.

Rapa
23. 9. 2022 07:25
Odpovědět  pavelpe

CHcemeli být proti jakékoliv válce a násilí,běžme k volbám.Není možné volit ty,co nás vedou do záhuby,válek,strádání a dokonce k totální atomové válce jaderné,kterou vyvolává i naše vláda složená z ODS,TOP 09,PIRATU,KDU,STAN,Volitelní nejsou rovněž ani ANO nebo neustále zrazující ČSSD. V ůvahu přichází pouze SPD nebo KSČM,nikdo jiný.

Ladislav
23. 9. 2022 08:24
Odpovědět  Rapa

💤1* ****************** přidal bych i PRO.

Pavel z Moravy
23. 9. 2022 09:58
Odpovědět  Ladislav

I když budu volit SPD, u nás není ani PRO na kandidátce, chtěl bych lidem říci můj názor, se kterým mohou a nemusí souhlasit. Tito lidé se postavili proti současné tyranii jediné pravdy, tak jak je diktována z Bruselu. Neznám je, ale neznám ani lidi z SPD a přitom je budu volit. Proč máme vždy tendenci znevažovat někoho o kom nic nevíme? Až by se tito lidé projevili jinak než hlásali, tak potom je to něco jiného. To, že s někým mluví o kom já mám pochyby, že mají svůj vlastní názor, že nestojí v haptáku před celou alternativou, protože vidí věci třeba trochu odlišně než přátelé na stejné straně barikády, ale jsou všichni schopní se domluvit na základním fungování státu je první pozitivní krok. Stále mám na mysli výrok Leonarda da Vinciho- chválíš li něco čemu nerozumíš je to chyba, ale horší je když to haníš. Prozatím si važme takového člověka jako je J.Rajchl, který se nebál vystoupit proti této zvůli v naší zemi a nese svoji kůži na trh. Kritizovat ho můžete, až se zpronevěří.

Albi
23. 9. 2022 10:46
Odpovědět  Pavel z Moravy

Navíc ta parta z PRO to vzala (taky jen podle mne) za ten nejsprávnější konec. Přes paragrafy. NIKDO je nemůže nařknout, že jednají protiprávně a na rozdíl od těch vládních neumětelů mají všechno dobře promyšleno – a za druhé znovu na rozdíl od těch vládních neumětelů – jsou odborníci “přes právo” a pro jiné kategorie řízení mají jiné odborníky s příslušným vzděláním i praxí .
Lidé si to možná neuvědomí, ale prosazování zákonů – to je v podstatě nenapadnutelné – a taky to snad všichni chceme, nebo ne?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
23. 9. 2022 13:49
Odpovědět  Albi

V tomto punktu souhlasím. Rozhodně bych ve vládě uvítal PRO namísto ANO. A návrat KSČM do parlamentu, protože je to už jediná levicová strana. Což se bohužel nestane.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Albi
23. 9. 2022 14:39

Je to tak. Navíc myslím, že těch bohužel už máme tolik, že bychom nějaké mohli přenechat i jiným. Zadarmo, nebo i připlatit.

23. 9. 2022 12:58
Odpovědět  Rapa

V úvahu přichází každý, kdo bojuje proti současné vládní garnituře a tzv. “opoziční” ANO. Dneska Babišovci navrhují přesně to samé, co pětidemolice. To jest ne odchod z burzy, ne stop green dealu, ne stop emisním povolenkám. My vám ty ceny snížíme zadlužováním nebo vyššími daněmi. NECHCI SLEVU ZADARMO napsal kdysi Šimek s Grossmannem. Dnes to platí více než kdy jindy.

Masunta
23. 9. 2022 14:37
Odpovědět  Rapa

Fržte se svého přesvěfčení, to jistě. I Havel říkal: Člověk si má stát za svými názory, i kdyby byl jiný, než mají ostatní. Ty on ale změnil, zpronevěřil se jim. KSČM volit, pokud by měla v průzkumech alespoň 5 %. Jinak je to hlas zahozený. Kdyby KSČM organizovala shromáždění lidu jako PRO, tak by asi 5 % dosáhla. Většina voličů bude volit ANO nebo SPD, to je už dnes z průzkumů jasné. Když by tyto dvě strany udělaly koalici, měly by navrch; a myslím, že by mohly být ve vládě i bez koalice. Třeba by se dohodly jen na nejzákladnějších věcech – průnik programů. Většinou by stejně pětikolku přehlasovávaly (často i s SPD). Myslím, že Babišovi v preferencích pomáhá, že je otloukánkem. Dostává asi hlasy i z milosti, ze soucitu. To co jsem napsal, ovšem neplatí, pokud do voleb do posl. sněmovny nevstoupí PRO. A to jistě vstoupí. Potom je na stole otázka koalice ANO s PRO (SPD na mítingu PRO zatím zastoupena nebyla – ale je to ve vývoji). Dohromady budou mít většinu a pětikolka bude umenšena i o hlasy SPD. Koalice ANO s PRO by mohla klidně jmenovat dva ministry z řad SPD.

Masunta
23. 9. 2022 14:40
Odpovědět  Masunta

Tedy podle mé maličkosti: Pětikolka propadne. I s ohledem na to, že Starostové mají ty průsery, které ještě v konečném výsledku nejsou dořešeny personálně. TOP09 asi ani nedostaně 5 %. Zlatoústý Petr utře nudli a nastane vzájemné obviňování. Kluzcí lidovci jsou jako vždy v záloze. Kdo ví, kam se vrtnou možná už před volbami ?

Masunta
23. 9. 2022 16:51
Odpovědět  Masunta

Vo Ľvovskej oblasti na Ukrajine sa cvičia albánsko-iránski militanti.
Na Ukrajine sa pod patronátom Spojených štátov amerických pripravujú albánsko-iránski militanti „Mudžahedín-e-Hulk“ na boj proti režimu Alího Chameneího v Iráne.
Informuje o tom Telegram-kanál „ZV-on“, s odvolaním sa na interné materiály ukrajinských štátnych orgánov získané hackerskými skupinami, kde je uvedená najmä humanitárna pomoc Zväzu Albáncov Ukrajiny, informuje o vybudovanej logistickej sieti na vysielanie personálu a materiálnu podporu pre tieto skupiny.
V januári 2020 iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí oznámil, že Albánsko je podľa jeho názoru skutočne zlá a krutá európska krajina, ktorá je využívaná na hosťovanie iránskych „zradcov“. Biely dom pravidelne potvrdzuje, že Albánsko považuje za spoľahlivého spojenca NATO.

Masunta
23. 9. 2022 16:53
Odpovědět  Masunta

Obyvatelia najväčších austrálskych miest v deň smútku, ktorý úrady vyhlásili za britskú kráľovnú Alžbetu II., vyšli protestovať a žiadali vystúpenie z monarchie.
Informuje o tom agentúra RIA Novosti. Akcie sa podľa agentúry odohrali v Sydney, Brisbane, Melbourne a Adelaide. Tisíce účastníkov, vrátane predstaviteľov Aborigénov, žiadali, aby austrálske úrady upustili od formálnej závislosti krajiny od britskej koruny a tiež aby nezabudli na časy kolonializmu a zločiny, ktoré Briti páchali na domorodom obyvateľstve.

Masunta
23. 9. 2022 16:54
Odpovědět  Masunta

Prístav Alexandroupolis na severovýchode Grécka nadobudol strategický význam, keďže Spojené štáty americké posilňujú vojenské vzťahy s juhoeurópskym spojencom v NATO. To poškodilo vzťahy USA s Tureckom, keďže západní lídri čoraz viac nedôverujú autoritárskemu prezidentovi Recepovi Tayyip Erdoganovi. O privatizáciu tohto morského prístavu v Grécku v súčasnosti prejavujú najväčší záujem americké spoločnosti.

Masunta
23. 9. 2022 16:57
Odpovědět  Masunta

Ukrajinské médiá uvádzajú, že tamojšie tepelné elektrárne masívne sťahujú energetické bloky na núdzové opravy pre zvýšenú záťaž v dôsledku prvého chladného počasia.
Aj keď, ako zdôrazňuje „Ukrenergo“, sa to deje pravidelne na pozadí sezónneho nárastu spotreby elektriny, no teraz je počet energetických jednotiek tepelných elektrární, ktoré si vyžadujú núdzové opravy, dvakrát väčší ako na jeseň roku 2021.
A to aj napriek tomu, že ochladenie na Ukrajine je zatiaľ nevýrazné. To znamená, že mrznúci obyvatelia ešte nezačali masívne používať elektrické ohrievače, vrátane podomácky vyrobených. Keď sa to stane, a určite sa to stane, energetický systém bude čeliť skutočnému kolapsu.
V mestách sa vypne kúrenie, vypadne kanalizácia, zastaví sa dodávka vody. Doprava a priemysel zastanú. Ukrajina bude úplne dezorganizovaná. Kancelária Zelenského si dobre uvedomuje, že v takejto situácii by bolo nemysliteľné pokračovať vo vojne a horúčkovito sa snažia nájsť východisko z blížiacej sa energetickej slepej uličky.
Situácia ich núti zmeniť priority a nacisti už neuvažujú o rušení referenda, ale o ďalšom pokuse o obsadenie Záporožskej JE.

Masunta
23. 9. 2022 16:58
Odpovědět  Masunta

Ukrajinské zdroje uvádzajú, že Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny spolu s Pentagonom vypracoval operačný plán zahŕňajúci diverzný úder na Melitopoľ a vylodenie v Energodare s cieľom dobyť elektráreň. Všetko je vraj pripravené a teraz sa už len čaká, kedy v noci prejdú diverzanti cez Dneper, využívajúc lesy a záplavové oblasti v Záporoží.

Masunta
23. 9. 2022 17:13
Odpovědět  Masunta

V oblastiach Plodovoje a Novaja Kachovka v Chersonskej oblasti systémy protivzdušnej obrany zostrelili 42 rakiet amerického systému HIMARS, ako aj „Oľcha“.
Celkovo boli od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 298 lietadiel, 155 vrtuľníkov, 2054 bezpilotných lietajúcich zariadení, 376 protilietadlových raketových systémov, 5077 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 844 raketometov, 3410 poľných diel a mínometov, ako aj 5794 špeciálnych vojenských vozidiel.

Markýza
23. 9. 2022 17:25
Odpovědět  Masunta

Tak….jednou už to zkusili, ale asi jim to nestačilo.

Markýza
23. 9. 2022 17:27
Odpovědět  Masunta

No vida. VVP zná své papnhajmské jako své boty, jak se zdá. To jsme se pořád divili, co že nelikviduje infrastrukturu a ono to půjde i bez nařčení z útoků.

Albi
23. 9. 2022 20:18
Odpovědět  Markýza

Nařčení přijde tak jako tak.
Základní premisa je:
Imperialistické Rusko napadlo mírumilovnou Uktrajinu. Vraždí, mučí a znásilňuje i děti a krade mikrovlnky a pračky.

Masunta
23. 9. 2022 20:23
Odpovědět  Markýza

Půjde, půjde.

Gales
23. 9. 2022 09:33
Odpovědět  pavelpe

Putin se vyvaruje toho aby posílal do boje ruské vojáky.Raději použije proti západní svoloči bojující na ukrajině ,,účinné zbraně”.Ruští vojáci budou pouze hlídat hranici.

Gene
23. 9. 2022 12:30
Odpovědět  Gales

Take si myslim ze udela to co mel udelat uz davno. Ovsem tesne pred zimou to bude mit vetsi ucinek.

Albi
23. 9. 2022 01:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Při této příležitosti se ještě vrátím k tomu, co už tu bylo prodiskutováno – tedy podiv nad výměnou ruských zajatců za azováky.

Jevgenij Poddubnyj, ruský válečný novinář a dokumentarista, vedoucí kanceláře VGTRK pro Blízký východ a severní Afriku:
“Už je to venku. Co se týče nedostatku informací o výměně, mohu říci, že taková jednání mají ráda ticho. A stát má právo o průběhu těchto jednání veřejnost neinformovat. Taková jsou pravidla hry.
Opakovaně jsem říkal, že abychom naše lidi dostali z pekla, tak je vyměníme třeba i za samotného ďábla. A je to pravda. 87 vojáků a důstojníků, 87 našich hrdinů. A nestaráme se o ztrátu image. I když při určitém přístupu by se i těmto ztrátám dalo předejít.
V ukrajinském zajetí jsou lidé lámáni v pravém slova smyslu, ubíjeni k smrti, hněteni na krvavé pánvi. A já osobně si považuju jednoho každého z našich vojáků víc než jakéhokoli nacistického bastarda. Azovští představitelé zůstanou v Turecku až do konce bojů v postavení internovaných, uvedl Erdogan. Doufám, že tomu tak také bude.
O bojích v Mariupolu jsem nepsal, ale chápu spravedlivý hněv mnoha bojovníků. Ale, chlapy, 87 životů bylo zachráněno, 87 chlapců je doma! Manželky, děti, matky, otcové, kteří už nečekali, že je uvidí živé, budou opět šťastní. A to mně za to stojí. Kvůli 87 našim hrdinům můžeme vyměnit kohokoli. Nelomte proto rukama kvůli “Azovcům”nebo Medvedčukovi… Jen myslete na to, že 87 našich chlapů žije.
Tak to je.

Albi
23. 9. 2022 01:03
Odpovědět  Albi
Markýza
23. 9. 2022 09:14
Odpovědět  Albi

Četla jsem – je to rusky patetické, ale pravdivé a parádní až do morku kosti. Když si samozřejmě odmyslíme ruskou schopnost “my si je usmažíme sami”, což ale není tenhle případ.

Albi
23. 9. 2022 10:55
Odpovědět  Markýza

Jistý patos je pro sebevědomí národa dost důležitý.
Můžeme srovnat (tentokrát v dobrém) s americkým – “jsme skvělí, nejlepší na světě, všechno dokážeme” – a bohužel i s čekým Havlovým o “zaprfděných čecháčcích na zaprděném českém dvorečku”, kteří by chtěli být být snad rovni s tím anglosaským světem. A spousta lidí to přebrala za charakteristický znak a považuje to za jedinou pravdu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Václav
23. 9. 2022 11:45
Odpovědět  Albi

Ano, chci být na svém českém zaprděném dvorečku, se svou českou elektřínou a ruským plynem.Hlavně aby sem nestrkali anglosasové ten lupičský rypák.

Markýza
23. 9. 2022 14:01
Odpovědět  Václav

Já taky. Miluju ten zaprděný dvoreček, jsem neobyčejně hrdá na to, jak a co jsme dokázali přežít, i na vlastnosti mého národa, na kterém mi vadí vlastně jen jediná věc.

Pavel z Moravy
23. 9. 2022 12:40
Odpovědět  Albi

Moc pěkně jste to vystihla. Škoda, že je ještě tak moc lidí co nepoužívají svůj vlastní mozek.

Markýza
23. 9. 2022 13:59
Odpovědět  Albi

Spíš mám dojem, že je to důsledek velkých území – tedy ten patos. Jako by huba nevěděla, kde se zastavit. Ale zas tak mě netankuje, ani ruský, ani americký, ani francouzský a kdejaký jiný.Je pravda, že my bychom ho sice štipečku potřebovali – ale napřed by to chtělo hrdost a vlastně i trochu pýchy na vlastní národ.

Albi
23. 9. 2022 14:54
Odpovědět  Markýza

Samozřejmě. Jenže když nám nakecali a mnozí to opakují ještě i dnes – nejspíš proto, že tu dobu nezažili a šmahem odmítnou všechno, co bylo “tenkrát” – že jsme nic nedokázali, nemohli jsme konkurovat západním výrobkům, nemohli jsme cestovat kam jsme chtěli atd. Dnes cestovat můžeme všichni, ale ne všichni na to mají.

Ale např. takový kolos (dnes jeho ubohé zbytečky) jako Škoda Plzeň, byla známá a uznávaná po celém světě. To se odmítne jako komunistická propaganda.
A je zajímavé, že ti neschopní komunisté, kteří by celý Západ nejraději utopili na lžíci vody, ti neschopní manažeři – na rozdíl od dnešních i v tomto neumětelů – konkurenční boj nespojili s přikázanou ideologií.
Škodovácké výrobky prodávali do světa pod značkou ŠKODA, zatímco tehdy se ofiiváolně jmenovala ZVIL (Závody V. I. Lenina). Pro prodej ovšem využili tradiční a známý POJEM.

Markýza
23. 9. 2022 15:12
Odpovědět  Albi

No, obávám se, že tenhle komplex je mnohem staršího data – ten do nás zasili Habsburkové a pečlivě hnojili. Je zapotřebí se ho konečně zbavit a mám ten dojem, že tyhle turbulentní časy ho dost intenzivně obrušují.

Albi
23. 9. 2022 20:26
Odpovědět  Markýza

Může být.
Já měla vždycky dojem, že to bylo hlavně proto, abychom nelitovali ztráty našeho majetku nebo byli dokonce rádi, že nás starostí o něj zbavili a z přátelství a lásky k nám se ho ujmou sami a naučí nás jak se dosahuje rozkvětu a prosperity.

Málem to vypadalo tak, že zisk dostane stát (tedy my) a ztrátu ponese zahraniční majitel. 🙂 🙂 🙂

josef
23. 9. 2022 20:20
Odpovědět  Albi

Albi, neustále se tu na dění na frontě pohlíží zrakem civila, nebo řadového vojáka. Vždy platilo a platí, že když chci ulovit vlka, musím mu nabídnout kořist, která stojí za risk. Takže Cherson.
Cherson je ta návnada. Bez leteckého zajištění a ve stepní oblasti bude mít ukrajinská armáda obvzlášť tvrdý chlebíček. Převaha nepřítele v letectvu a dělostřelectvu a narušení zásobovacích cest. Těžko řešitelná situace. Zvlášť když nemám zálohy a síly na “odlehčovací úder” a mám fanatika (feťáka), který mne a mé muže žene do útoku, který končí na břehu řeky. Takže je jen otázkou, kdy to udělá CVAK a vlk je v kleci.
A budou Rusové tak milosrdní jako v roce 2014 v Luhanském kotli ?

23. 9. 2022 01:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen pro připomenutí – ve Vietnamu to bylo 60 000 mrtvých vojáků USA, než veřejné mínění donutilo vedení země k útěku. V Afghánistánu to bylo 3000 mrtvých Američanů a 2,26 biliónů dolarů, což stačilo k útěku. Kolik mrtvých Američanů to musí být na Ukrajině? A to se nebavíme proti komu bojovali ve Vietnamu a Afghánistánu a proti komu bojují na Ukrajině. Nepřeceňuji Ruskou armádu, ale rozhodně ji ani nepodceňuji. Zatím se ukazuje, že Západ nemá zbraňový systém, na který by Rusové neměli adekvátní odpověď. Co však Západ nemá, jsou suroviny a kapacity na válečnou výrobu. Každá zbraň je k ničemu, pokud do ní nemám velké zásoby munice. A jak ukazuje ruské dělostřelectvo, Rusko se na to od roku 2014 připravilo. Západ měl pocit “všemocné nesmrtelnosti” a tak mimo politických proklamací neudělal nic. Zabýval se migranty, kovidismem, green dealem a sexuálními úchylárnami a myslel si, že se Rusové porazí sami. Nejlépe je to vidět na energetice, kdy v únoru křičel jak ty suroviny z Ruska nechceme a jak se odpojíme. Po půl roce, když jim Putin jejich přání splnil nám říkají jak máme šetřit, jak se máme otírat žínkami, jak netopit. Green deal (totální ideologický blábol) podle těch nekrofilů v EU parlamentu vylepšíme větším green dealem a nakoupíme US zbraně, které nám možná dodají během následujících 20ti let. Může někdo pochybovat o naprosté degeneraci?

Oy Vey
23. 9. 2022 06:18
Odpovědět  pavelpe

žel lidé kterým bych nedovolil řídit ani městské hajzlíky, psychopati, kteří by měli být zamčeni v blázinci, a úchylové nebezpeční pro sebe i okolí teď řídi USA i Evropu

zuza
23. 9. 2022 08:48
Odpovědět  pavelpe

nie je až tak celkom pravda, že hnUSAkovo nič nerobilo, napríklad majú špehovací starlink toho mimozemšťana, majú celú ukRuinu ako na dlani, vedia aj to, kedy idú ruskí vojaci na záchod. Ale hlavne ovládajú všetky masmédiá, vlády, think-tanky, školstvo v minimálne v anglosaskom svete a celej EU. Cez holýúdske filmy, netflix a pod. významne ovplyvňujú verejnú mienku v celom svete a vo vymývaní mozgov sa im mimoriadne darí. Na youtube je video, kde sa pýtali na ulici Japoncov, kto zbombardoval Hirošimu a Nagasaki, časť mladých ani nevedela a a tí, čo vedeli, hovorili, že to bolo nevyhnuté, aby Japonsko kapitulovalo. Toto Rusko veľmi zanedbalo, dokonca aj u seba doma a v svojich bývalých sovietskych republikách, teraz sa im to kruto vypomstilo.

zuza
23. 9. 2022 08:59
Odpovědět  zuza

ešte k tej západnej technike: Šojgu priznal, že teraz bojujú proti vojakom z krajín NATO, ktoré …”odtamtud řídí pomocí satelitů a techniky válku proti Rusku na UkrajiněNATO využívá proti Rusku 70 vojenských a téměř 200 civilních satelitů pro sledování pohybu ruských vojsk a pro navádění raket, precizní munice a řízení palby žoldáckých útvarů bojujících na ukrajinské straně”

Pavel K
23. 9. 2022 09:29
Odpovědět  zuza

Ano toto říkám i já, měli nám to více mlátit do hlav. Ale mládeži se to vštěpuje těžko, byla tuna zde velká masáž ze strany Západu. Propagace zboží a svělijakých cikrlátek a ctřytivého zboží. A na to nás taky nalákali. NA KONZUM, který vidíte dodnes, jak lidi žerou přetékají jim nákupní košíky, čtyři auta v baráku, dovolený a jiné a jiné výdobytky civilizace. Východní blok to neměl, bylo na nás Západem uvaleno embargo, mezitím Západ kradl kde se dalo, to se pak žije když nám druzí “musí” dávat za děkuji. Toto jsme jako mládež nevěděli že?! Tak jsme si ten kapitalismus vycinkali a kam to dovedl vidíme.

Masunta
23. 9. 2022 11:35
Odpovědět  Pavel K

Důležité není oblbovací pozlátko, ale – samozřejmě, co se říká za zavřenými dveřmi. Tam se plánují zničující akce podle NWO. Covidové šílenství – největší podvod v historii lidstva, protiruská propaganda, bojový plán EU. Třeba Bildelberg, Římský klub, CIA. Vím, že to víš. Lidé jsou horizontálním řízením snadno zmanipulovatelní. Neuvažují v širších až globalistických rozměrech. Našim 5. kolonám nejvíce vadí kritické myšlení. Řídit složité sociální supersystémy umí jen Putin. A někdy mě napadá, že si naši ovčané ani to správné globalistické řízení Putinem, nezaslouží. I když jsme na seznamu Rusku nepřátelských zemí, nakonec globální změna příjemně dopadne i na ČR. Na konec. Skutečný cíl je vysoko nad ohavným bojištěm.

Albi
23. 9. 2022 11:45
Odpovědět  Masunta

Dala jsem vám kladný bodík.Nevadí?

23. 9. 2022 13:53
Odpovědět  Albi

Já taky. Ale pššš…

Masunta
23. 9. 2022 14:44

Díky. Opakovat ! Opakovat ! … 🙂 Já zase uberu tobě na bodech záporných. V podstatě – myslím si, že se naše názory hodně překrývají.

Markýza
23. 9. 2022 15:12
Odpovědět  Masunta

Tak jo, když máte takovou radost, přihodila jsem vám taky 🙂

VratislavII.
23. 9. 2022 15:40
Odpovědět  Markýza

Zasloužíte můj obdiv, takové sebezapření…..👍🙂

Markýza
23. 9. 2022 17:28
Odpovědět  VratislavII.

Ále, já z něj tak nešílím, Lefe 🙂 Taky ho čtu nárazově.

Pavel K
23. 9. 2022 18:16
Odpovědět  Markýza

😋 👍 👍 🌹 🙋‍♂️

Pavel K
23. 9. 2022 18:15
Odpovědět  VratislavII.

🤣 🤣 🤣 🤣 🙏 🙋‍♂️

Masunta
23. 9. 2022 20:24
Odpovědět  Markýza

…. Werich říkal: Chvalte mě. Dělá mi to dobře.

Pavel K
23. 9. 2022 18:14
Odpovědět  Masunta

Musím zakročit, řekl bych že to není až tak hrozné, ale chlapci znáte tu o kohoutkovi?

Albi
23. 9. 2022 14:57

Už mlčím jako ryba. 🙂

Masunta
23. 9. 2022 14:42
Odpovědět  Albi

Díky. Opakovat ! Opakovat ! … 🙂

Pavel K
23. 9. 2022 18:17
Odpovědět  Masunta

Čím vz 58 ? 🤣🤣🤣🤣🙋‍♂️

Pavel K
23. 9. 2022 18:13
Odpovědět  Masunta

I já teď, já doposud s Masutou nemám problém, jsem zvyklí předvídat a číst bílý, takže vidím i za roh. On to ví, proto do mě nereje. Ale i tomu já předcházím, než startuji, tak si ověřuji plochu. 🤣🤣🤣🙋‍♂️🙋‍♂️

Masunta
23. 9. 2022 20:26
Odpovědět  Pavel K

Zajeď do Pelhřimova, ať víš, do čeho půjdeš … 🙂

23. 9. 2022 14:48
Odpovědět  pavelpe

“ve Vietnamu to bylo 60 000 mrtvých vojáků USA, než veřejné mínění donutilo vedení země k útěku.”
No vono to nebylo jen to veřejné mínění, co je donutilo k útěku. Vono v tom Saigonu nebylo moc záhodno se dál vyskytovat (ať stihneme poslední helikoptéru), když do zahrady místodržíctví se bouraly první tanky ze Severu…

Vietnam-tank.jpg
23. 9. 2022 14:50
Odpovědět  primak

Vejdeme se tam všichni? Poslední helikoptéra ze střechy místodržícího.

Vietnam-last heli.jpg
Albi
23. 9. 2022 20:35
Odpovědět  primak

Vzpomněla jsem si na jeden prastarý vtip.
Námořníci zahlédnou na moři trosečníka polomrtvého hladem a žízní. Zachrání ho, dají mu najíst, napít i nějaké oblečení. Trosečník se slzami v očích děkuje za záchranu a kapitán ho pozdraví :
“Dobře to dopadlo. Vítejte na Titaniku”.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
skeptik
23. 9. 2022 06:29
Ohodnotit příspěvek :
     

To si fakt myslí, že Zelenský o něčem rozhoduje a že dává rozkazy velitelům NATO??

Markýza
23. 9. 2022 09:15
Odpovědět  skeptik

No mně právě připadalo, že si to nemyslí, že ví svoje.

Rapa
23. 9. 2022 07:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Máme volby,volme SPD,jedinou volitelnou stranu.Nejde volit ty ze skupiny současné pětikoalice ,kteří podporují vraždění a válku a vedou nás dokonce k válce jaderné.Je nutné jít k volbám.

23. 9. 2022 12:52
Odpovědět  Rapa

Podívej, já jsem dalek toho, že bych měl něco proti lidem jako Kobza nebo Fiala. Těžko se mi ale hodnotí krok SPD, kdy na jednu stranu brojí proti NATO a na druhou stranu se zdrží hlasování při přijímání nových členů – v případě Bašty dokonce hlasují pro. Pokud se Okamura bude držet toho, že buď se s námi sloučíš a budeš mě bezvýhradně podporovat nebo jsi náš nepřítel, jsou nevolitelní. To samé kdysi říkal jeden malíř pokojů – buď budeš v naší partaji nebo jsi náš nepřítel. Hlásná trouba SPD – Svobodné rádio s Kapalem – místo podpory demonstrace na sjednocení vládní oponentury na tuto demonstraci kydal špínu. Mě je u prdele minulost toho, kdo to zorganizoval, já jsem rád, že se někdo takový našel. A kdo a jak dlouho tam může vystupovat, je výsadní právo organizátorů.

VratislavII.
23. 9. 2022 08:56

Kdo staví na tvé hlouposti, staví pevně a trvale.

Masunta
23. 9. 2022 10:32
Odpovědět  VratislavII.

Dal jsem ti palec nahoru 4 střely v řechtačce.

Pavel K
23. 9. 2022 18:21
Odpovědět  Masunta

Můžu si dopít škopek? 🍺🍺🍺🌝

Albi
23. 9. 2022 11:47
Odpovědět  VratislavII.

Na základech víc než kvalitně vybudovaných.

Markýza
23. 9. 2022 09:19

Bodejť! Je lepší je vraždit horkokrevně, jak už tak ti Ukrajinci bývají – horkokrevní. A navíc – umí snad Putin hrát na piáno pinďourem? No tak vidíte, McGregore!
Vítězství naše je jisté, vzhůru na imperialisté! Ale čo to táram, imperialisté…vlastně netáram,. Rusko je přeci imperialistické.
Nebo už zase není????

Markýza
23. 9. 2022 09:20
Odpovědět  Markýza

Tohle je reakce na Troldu z Brna, nevím, proč se mi vyvěsila sem.

Gene
23. 9. 2022 12:44
Odpovědět  Markýza

To ze neumi hrat na piano pindourem, jak Zelensky je sice jeho nedostatek, v tom ma Zelensky navic, ale zato vcelku solidne zpiva.
https://m.youtube.com/watch?v=ekeq4szDmJo

Markýza
23. 9. 2022 14:07
Odpovědět  Gene

Vím, tohle jsem ale neznala. Hezké, děkuju…..a co velkohvězd mu tam dojatě tleskalo, co? Copak na to říkají teď…..tedy kromě Depardieua, ten je jasnej.

Pavel z Moravy
23. 9. 2022 09:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Přátelé, dnes tu hodím něco mimo téma. Když jsem jako kluk jezdil na velké prázdniny k prarodičům na malou dědinu u Vyškova, zažil jsem tam pomalu tolik ,, zábavy ” jako doma na Ostravsku. Na dědině byl krom MNV, lékař, pošta, škola, obchod, hospoda. Obzvláště v létě to tam žilo. Taneční zábavy, hony, dožínky, poutě, v těchto místech samozřejmě s nutným procesím, ale nám děckám to bylo šumafuk co tam staří brebentili, my jsme se těšili na dobroty u stánků, prásknout si ze vzduchovky atd. Trávil jsem u babičky kouzelné prázdniny. To, že nám vládli komunisté jsme my děcka školou povinná ani nemohli pro naše spontánní hloupnutí zaregistrovat. Proto mne nejvíce udivuje, kterak děcka, kterým v době převratu bylo 10 nebo málo více roků vykládají jak byl socialismus hrozný a přitom jim ještě mámy skoro utíraly zadky. Zde je názorně vidět co dělá vymývání mozků a to obzvláště u dětí. Proto, styďte se vy všichni dospěláci, kteří takto manipulujete s dětskými dušičkami. Když dnes jezdím na hrob své mámy a prarodičů na zmíněné místo, dědina je mrtvá. Nefunguje tam vůbec nic, teprve v poslední době se jeden občan slitoval a začal tam prodávat základní potraviny, aby ti staří lidé nemuseli pro ně jezdit do města. Má je pořádně drahé, ale oni jsou rádi, že vůbec nějaké mají. A teď s tím do souvislosti přichází kontrast toho, jak se soudobá mocenská šlechta stará o přistěhovalce z Ukrajiny, rozhazuje z peněz, které jim občané dali do správy, takže jim nepatří na podporu válkychtivých

Pavel z Moravy
23. 9. 2022 09:36
Odpovědět  Pavel z Moravy

jestřábů. Starost o vlastní občany a to ještě staré je absolutně nezajímá. A tak se ptám, co vy hlasatelé té pravé demokracie a jediné globální pravdy řeknete na to, že vy si nezasloužíte absolutně důvěru nikoho z nás a pro mne obyčejného občana by bylo obrovským zadostiučením, kdyby tyto strany, ODS, TOP,KDU, STAN, PIRÁTI, ANO dostaly v dnešních a zítřejších volbách co nejméně hlasů, aby jste pochopili co si o vás lidé myslí. A i když jsem nikdy nevolil SPD, dnes jim s radostí s manželkou do urny ten lístek vhodím. Chci doufat, že i těm dalším neprofláknutým stranám a hnutím lidé dají svoje hlasy na úkor těch, kteří s námi hrají tuto špinavou globalistickou hru.

Albi
23. 9. 2022 11:02
Odpovědět  Pavel z Moravy

1*****

Gene
23. 9. 2022 12:51
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pravda Pavle, tenkrat jsme zili svuj zivot. Dnes lide spiz ziji zivot virtualni. Coz samozdrejme neni jen chyba systemu, ale je to dano modernizaci. Kamos ma maly obchod u Bruntalu, ale pomalu jde do kytek. Nemuze konkurovat zasilacim firmam a lide si u neho koupi jen to nejnutnejsi.

Gene
23. 9. 2022 13:46
Odpovědět  Gene

Ne spiz, ale spis.

Pavel K
23. 9. 2022 18:25
Odpovědět  Gene

Gene každá doba má svoje, kdyby za nás byly mobily, tak do nich čumíme jak ti dnešní mladí. Neříkej že né!!!

Gene
23. 9. 2022 18:36
Odpovědět  Pavel K

Pavel, ale vzdyt to pisu, je to dobou.

Masunta
23. 9. 2022 20:28
Odpovědět  Pavel K

Za nás v mládí se říkalo: Každý český blbeček chce mít digi stroječek.

Gales
23. 9. 2022 09:25
Ohodnotit příspěvek :
     

První by zmizel Brusel, taktické údery by zničily centrálu NATO. Další údery by byly vedeny na všechny americké základny v Evropě. Pokud by rakety přilétly na Rusko i z území USA, ruské rakety by vymazaly USA ze zemského povrchu. Američané by to věděli a proto by se snažili omezit taktické údery na Rusko jen z pozic v Evropě, aby Rusové vymazali jen Evropu ze zemského povrchu. Washington by s Moskvou zřejmě po výměně podepsal klid zbraní. Jedinou obětí by zůstala Evropa……… Z Ajronetu.

juraj
23. 9. 2022 09:25

….muste sa zaujímať milý pane, čítať, čo sa deje okolo Vás, sledovať toto dianie…….ale Vy nie, radšej strieľate od boku…..npr. pán Pjakin by Vám odpovedal na Váš príspevok: “chodte vylizovať svojmu páničkovi zadnici”

juraj
23. 9. 2022 09:29
Odpovědět  juraj

…tento komentár je pre nick
Tronda z Brna  23. 9. 2022 08:07
….neviem, prečo to uverejnilo na začiatok diskusie

Markýza
23. 9. 2022 14:08
Odpovědět  juraj

Vám taky? Co to ten Troldazbrna s těmi příspěvky dělá????

Albi
23. 9. 2022 10:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Na tohle se podívejte.
Dvě kratičká videa, ale vynikající.

Nová hororová komedie „Protiruské sankce“
https://rumble.com/v1ktudn-nov-hororov-komedie-protirusk-sankce.html

Zima 2022/2023
https://rumble.com/v1jr1sp-zima-20222023-.html

Pavel K
23. 9. 2022 11:15
Odpovědět  Albi

👍 👍 👍 👍 👍 👍 🙋‍♂️ 🤣 🤣 🤣 🤣

Albi
23. 9. 2022 11:48
Odpovědět  Pavel K

Že jo! Nevím, které je lepší. 🙂

Markýza
23. 9. 2022 14:14
Odpovědět  Albi

Ta Zima je italská? Jestli ano, tak chválím dvojnásob. Mmch mi to připomnělo, když se jezívaly podzimní závody (na lodi, amatérské) Taky jsme takhle poránu lámali hadry :-))

Albi
23. 9. 2022 15:04
Odpovědět  Markýza

Tak to máte výhodu pro letošní a možná i další (ale nechci strašit, ani přivolávat) zimy. 🙂

Markýza
23. 9. 2022 15:14
Odpovědět  Albi

No nevím – tenkrát jsem byla o půlku mladší :-)))

Albi
23. 9. 2022 20:40
Odpovědět  Markýza

Co se v mládí naučíš …. 🙂

Masunta
23. 9. 2022 10:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Zelenskij vydal naliehavý rozkaz – v čase referenda prejsť do ofenzívy.
Zdroj uvádza, že sa o tom dnes diskutovalo na konferenčnom hovore s celým mocenským blokom.
Očakáva sa nástup v rôznych častiach frontovej línie.
Teraz začína ofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny na Krasnyj Liman a Svatovo.

Masunta
23. 9. 2022 10:38
Odpovědět  Masunta

Kadyrov: Plán mobilizácie v Čečensku bol splnený na 254%.

Masunta
23. 9. 2022 10:46
Odpovědět  Masunta

Sergej Šojgu – je čast udrieť na Kyjevské vojenské velenie. Jeden alebo lepšie dva „Kindžaly“. Bude to úplne jednoznačný signál pre Západ, že je potrebné obmedziť podporu ukrajinskému nacistickému režimu. A bez západnej podpory mu rýchlo zlomíme chrbát. Sergej Šojgu nazval stupeň velenia Západné velenie Ozbrojených síl Ukrajiny. Je tam 150 dostojníkov armád NATO, bývalých i súčasných.
Poznámka: Tak proto se možná Bidet ošívá s dodávkou nových zbraní na Ukrajinu. Komentáře říkají, že nechce provokovat Rusko.Tedy je vidět starou pravdu: Američané jen síle rozumějí.

Masunta
23. 9. 2022 10:54
Odpovědět  Masunta

Ruský zdroj: Dokáže 300 000 zmobilizovaných občanov výrazne zmeniť obraz prebiehajúcich udalostí? Samozrejme, najmä vzhľadom na skutočnosť, že v prvom rade sú povolávaní ľudia, ktorí nedávno slúžili v armáde a majú skúsenosti s účasťou na bojových akciách. V blízkej budúcnosti sa stanú súčasťou armády, ktorá bude musieť brániť a rozširovať nové hranice Ruskej federácie. Hranice, ktoré sme označili nie na základe našich „imperiálnych ambícií“, ale výlučne z dôvodu záchrany rusky hovoriaceho obyvateľstva na území, kde sa už mnoho rokov vykonáva systematická a cynická genocída.
Jediné želanie, ktoré dnes majú občania Ruska, ktorí prijali správu o čiastočnej mobilizácii celkom pokojne a s pochopením, je, aby bojové akcie predsa len prešli na iný formát. Keďže už chápeme, že dnes s nami na území Ukrajiny bojuje celý Západ, prestaňme byť „džentlmenmi“. Udrime na diaľnice a železnice, po ktorých už pol roka Ozbrojené sily Ukrajiny v tichosti presúvajú do bojovej zóny vojakov. Začnime konečne likvidovať centrá rozhodovania. Vôbec nepreháňam, toto je vojna, vojna ľudí, v ktorej buď vyhráme alebo prehráme a zanikneme aj ako národ, aj ako štát.

Markýza
23. 9. 2022 14:20
Odpovědět  Masunta

Já už mám dlouho podezření, že on ten Šojgu je inkarnace Džingischána………..poučená, rozumnější a samosebou na druhé straně hřiště, ovšem schopnosti nezapomenuty.

Masunta
23. 9. 2022 16:47
Odpovědět  Markýza

On chce znovu klonováním vzkřísit skytského válečníka jak byli dříve pod jihem Ruska. Šojgu – rusky Серге́й Кужуге́тович Шойгу́ – ale je to zkomolenina – do dokladů ho zapsali zkomoleně, je odtamtud. Po otci je tuvinského původu. Tuvinská sovětská socialistická (maličká) republika na jihu Sibiře … Lech Prch tam létá na dovolenou. Tak tam působili skytští válečníci. Šojgu je prý poněkud požitkářský. Od pohledu nevypadá jako voják, ale spíše jako ouřada, čož také byl. Vojenským operacím nerozumí. Armádu možná zastřešuje spíše politicky.
Džingischán byl krutý, vojensky schopný, psychopatický vojevůdce. Na dobytých územích, v celé své říši, neřešil základní lidské potřeby. Lidé byli jen nuzáci…
Šojgu není vojevůdce a podle mě ani psychopat. Ovšem nějaké vlastnosti společné míti mohou. Oba jsou bipední, zápálení, stejného pohlaví. Jeden bude asi pohřben pod Kremelskou zdí. Druhý neznámo kde. Ti, kteří jej pohřbívali, byli zabiti. Také řešení … 🙂

Jiří
23. 9. 2022 13:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Doufám ,že situace na Ukrajině bude přát novému vidění světa a Rusko bude znovu určovat dění v Evropě ,tak jak to bylo v roce 1945.

Masunta
23. 9. 2022 15:06
Odpovědět  Jiří

Doufání je jistě dobré. Já jsem ultraskeptický optimista mající pifku na psychopaty. Ale výraznější změnu v globalistice čekám cca za 5 let. Putin to vidí na za cca 3 roky. Důležité události musejí nastat: Fugování nového SWIFTu zemí BRICS. Tedy platby rublem a juanem. To zlomí krk USA, Evropě i nám. U nás se na to stát nepřipravuje a už jen proto velmi zapláčeme. Dříve jsem popisoval podrobněji. Například se skoro každému po světě zdraží dovozy z Číny (Kdyby neplatili rublem, ceny by ještě více hodně vylétly – třeba Germánii by šlo o navýšení v řádech biliónů – číslo jsem už zapomněl. Z Germánie bereme čínské zboží i my.). V USA minimálně se zdraží půjčky, v USA se zdraží obsluha státního dluhu. Budou lidová povstání – to je podporované nesnesitelnou politikou toho co je na holčičky. Také posilování BRICS a ŠOS. Saudi chtějí do BRICS a to i asi 17 dalších zemí. Někam se musí zařadit Turecko. To klekne a vznikne z něho ruský Anatolský národní okruh. Černé moře bude ruské vnitrozemské. Orbán řekl, že V4 (či Velké Maďarsko) vidí na horizonzu let 2030 a ž 2035. A to pomlčím o energetické krizi, která “si dělá se státy co chce.”

VratislavII.
23. 9. 2022 15:12

Rádobyreferendum o území Srbska -Kosovu už udělali amiokupanti, ačkoliv jim do toho bylo 💩.Rus ho dělá na vlastním území,pro vlastní obyvatele!

VratislavII.
23. 9. 2022 15:13

Ty je jenom sleduješ, zvlášť ty vybrané a ani ty nechápeš, není ti dáno 👎

Masunta
23. 9. 2022 17:54
Odpovědět  VratislavII.