Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak stoupne nezabavitelná částka

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 23. 9. 2022
Lidem v exekuci nebo insolvenci zůstane od října z výplaty či důchodu víc peněz. Růst, který souvisí se zvýšením normativů na bydlení, ale vláda tentokrát omezila.
Dlužníkům zůstane víc. Spočítejte si, jak stoupne nezabavitelná částka

Zdroj: Shutterstock

S růstem normativních nákladů na bydlení od začátku října poroste i nezabavitelné minimum. Jde o částku, která zůstává lidem v exekuci nebo v oddlužení (osobním bankrotu) z výplaty nebo třeba důchodu. Vše nad ní může jít na úhradu dluhů. Tentokrát ale nebude nezabavitelná částka růst o celý růst normativů, nýbrž jen o polovinu.

Růst normativních nákladů v reakci na rostoucí ceny energií ve středu schválila vláda. Rovnou se domluvila i na postupu u nezabavitelného minima. Tentokrát tedy nedojde k podobným zmatkům, jak když normativy mimořádně rostly už na začátku roku a nebylo tehdy jasné, zda má růst i nezabavitelné minimum. Až téměř v půlce roku spor vyjasnil Nejvyšší soud, který rozhodl, že nezabavitelná částka měla stoupnout o zvýšení normativů už od začátku roku 2022.

Vláda se poučila a s říjnovým navýšením normativů rovnou rozhodla i o pravidlech pro růst nezabavitelné částky. Ta od října nestoupne o celý růst normativů, ale jen o polovinu tohoto růstu. Ten je tentokrát skokový (u částky určující růst nezabavitelné částky se zvyšuje o 57 %) a podle ministerstva spravedlnosti by tento náhlý skok výrazně zasáhl do pravidel oddlužení. Pro lidi, kteří se do něj chystají, by nepřiměřeně zvýšil bariéru vstupu a zároveň by ohrozil dokončení až 25 tisíc běžících oddlužení. „Vláda tak svým rozhodnutím tyto lidi ochránila,“ napsalo ministerstvo.

Abychom se to pokusili vysvětlit: při nezměněných příjmech a rostoucí nezabavitelné částce klesá suma peněz, která jde na úhradu dluhů. A oddlužení je dostupné jen pro ty, kdo dokážou zaplatit alespoň nějakou minimální částku na úhradu činnosti insolvenčního správce a stejnou částku i věřitelům (případně uhradit výživné).

Druhá strana mince je pak taková, že když dlužníkům neporoste nezabavitelné minimum v tempu, v jakém rostou náklady na bydlení, tak se může stát, že nebudou mít na splácení ani nejnutnějších výdajů a v krajním případě třeba skončí na ulici.

Další změny

Zdroj: Shutterstock

Životní a existenční minimum se od 1. ledna 2023 opět zvýší. Stoupne také výše přídavků na děti. Oznámil to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Životní minimum a přídavky na děti stoupnou

Základní částka nezabavitelného minima se dosud počítala jako tři čtvrtiny součtu životního minima jednotlivce a částky normativních nákladů na bydlení pro jednu osobu u nájemního bytu v obci od 50 000 do 99 999 obyvatel. Od října přijde změna: vypočte se jako tři čtvrtiny součtu životního minima jednotlivce, normativu před zvýšením a 50 % částky, o kterou byl normativ nově zvýšený. Dosud se tedy počítá s normativem ve výši 7935 korun, který od října nově vzroste na 12 435 korun. To je růst o 4500 korun, ze kterého se ale do výpočtu započítá jen půlka. Takže částka normativu ve výpočtu nezabavitelné částky se od října zvýší ze 7935 na 10 185 korun (7935 + 2250).

Jestliže dlužník vyživuje děti nebo jinou osobu (včetně manžela se samostatnými příjmy), zvyšuje se základní částka o jednu třetinu na každou takovou osobu. Na tom se nic nemění.

Víme: je to dost složité. Jednodušší bude, když použijete naši kalkulačku, která už počítá se stavem od začátku října.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Partners Financial Services