Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Z demonstrace na frontu: Ruské úřady porušují slíbené podmínky mobilizace

Z demonstrace na frontu: Ruské úřady porušují slíbené podmínky mobilizace
Petrohradská demonstrace proti vyhlášené mobilizaci | zdroj: Profimedia

Ruské úřady začaly porušovat podmínky částečné mobilizace hned první den po jejím vyhlášení. Stanovené kvóty na odvedence pro jednotlivé regiony se zřejmě podaří naplnit, což však neznamená, že Moskva mobilizací získá efektivní bojovou sílu, píše v pravidelné analýze americký institut ISW.

Částečnou mobilizaci ohlásil ve středu ruský prezident Vladimir Putin. Ruští představitelé tentýž den oznámili, že se bude týkat 300 000 mužů, a to pouze těch s předchozími vojenskými zkušenostmi.

Západní a některá ruská média ve čtvrtek informovala o případech, kdy ruští vojenští komisaři rozdávali povolávací rozkazy zatčeným demonstrantům v Moskvě a Voroněži. Ruská opoziční média také informovala o bankovním IT specialistovi, který obdržel povolávací rozkaz, přestože nikdy nesloužil v armádě ani nenavštěvoval vojenské vzdělávací kurzy. Student univerzity v Burjatsku zveřejnil záběry, na nichž policie údajně vytahuje studenty přímo z výuky, přestože ruský ministr obrany Sergej Šojgu opakovaně prohlásil, že ruští studenti mobilizováni nebudou.

„Kremlem stanovené kvóty pravděpodobně donutí regionální představitele mobilizovat jakékoliv muže bez ohledu na jejich vojenské zkušenosti,“ uvedl ISW s tím, že řada rekrutů vstoupí do armády už rovnou s bídnou morálkou. „Přístup Kremlu (...) pravděpodobně nevytvoří efektivní vojáky a bez většího přínosu vyvolá negativní reakce na domácí scéně,“ dodal institut ISW v analýze války na Ukrajině (ZDE).

Náboroví úředníci a policie podle některých svědectví také uplatňují bezohledné mobilizační postupy, když předvolání sdělují telefonicky, vydávají ho uprostřed noci či mužům oznamují mobilizaci prostřednictvím webových stránek na sociální dávky.

Kreml bude podle amerického think-tanku zřejmě v nepoměrně velké míře mobilizovat etnicky neruské a přistěhovalecké skupiny. Člen prokremelské Rady pro lidská práva Kirill Kabanov navrhl povinnou vojenskou službu pro středoasijské přistěhovalce. Pohrozil, že v případě odmítnutí jim bude odebráno ruské občanství. Časopis Nastojaščeje vremja informoval o vesnici v Burjatsku, kde bylo odvedeno asi 700 mužů z celkového počtu 5500 obyvatel, tedy 25 procent mužské populace. Arménský telegramový kanál zveřejnil seznam mobilizovaných z Tuapse v Krasnodarském kraji, kde jsou údajně z 90 procent etničtí Arméni, přestože arménská komunita tvoří ve městě jen 8,5 procenta obyvatel.

Protestujte! Bojujte! Utečte! Anebo se nechte zajmout...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném videoposelství vyzval Rusy, aby se postavili proti mobilizaci v zemi a nezúčastnili se války, kterou podle něj chce pouze jeden člověk - ruský prezident Vladimir Putin.

„Protestujte! Bojujte! Utečte! Nebo se vydejte do ukrajinského zajetí! To jsou varianty, jak přežít,“ obrátil se Zelenskyj v ruštině na obyvatele Ruska. Podle něj na Ukrajině zahynulo od počátku invaze již 55 000 ruských vojáků.

Zelenskyj se také obrátil na matky a manželky mužů, kteří dostali povolávací rozkaz. „Nepochybujte o tom, že se děti vedení vašeho státu války proti Ukrajině nezúčastní. Ti, kdo ve vaší zemi rozhodují, chrání své děti. A vaše děti nebudou ani pohřbeny,“ řekl.

Na adresu svých krajanů Zelenskyj řekl, že ruská mobilizace je znamením síly Ukrajiny. Kvůli tomuto rozhodnutí už válka nebude pro Rusy jen televizní událostí, ale vstoupí jim do reálného života. Pro Ukrajince se naopak nic nemění, budou dál bojovat za svobodu pro svou zemi, uvedl.

 

Zdroje: