Vacek vybojoval na MS cyklistů historické stříbro, o titul přišel až ve finiši

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 9. 2022 10:22
Český talent Mathias Vacek získal na mistrovství světa silničních cyklistů ve Wollongongu stříbro v závodě mužů do 23 let s hromadným startem. Postaral se tak o první českou medaili v této věkové kategorii v historii světových šampionátů. Až ve finiši Vacka předčil Jevgenij Fjodorov z Kazachstánu. Bronz v Austrálii vybojoval vítěz pondělní časovky Nor Sören Waerenskjold.
Mathias Vacek ve finiši závodu do 23 let na MS 2022
Mathias Vacek ve finiši závodu do 23 let na MS 2022 | Foto: ČTK

"Za mě je to super výsledek, snažil jsem se být na sto procent koncentrovaný celý závod a držet si pozici. V předposledním kole jsem šel do úniku, nakonec se všechno podařilo a vyplatilo, jsem opravdu šťastný," uvedl citoval svaz Vacka v tiskové zprávě.

Dvacetiletý Vacek rozšířil sbírku úspěchů na velkých akcích. V roce 2020 se stal mistrem Evropy v časovce mezi juniory, letos dojel druhý rovněž na evropském šampionátu v silničním závodě ve třiadvacítce. Povedené vystoupení českých mladíků podtrhl dnes šestým místem Pavel Bittner, který přijel do cíle se skupinkou bojující o bronz pouhé tři sekundy za vítězem. Jakub Ťoupalík obsadil 26. pozici.

"Všichni jsme ale jeli výborně, 'Biťák' se šetřil na spurt, my s Jakubem jsme to zkoušeli do úniků a Petr byl odjetý od začátku, jeli jsme fakt dobře. Na to, že jsme byli jen čtyři a dva jsme skončili v první desítce, to je skvělé," doplnil Vacek.

Čtyřhodinový závod o délce 169,8 kilometru se jel za deštivého počasí a provázela ho spousta pádů. Češi v něm ale byli hodně vidět. Ve skupince uprchlíků byl dlouho Petr Kelemen, jenž nakonec dojel sedmačtyřicátý. S blížícím se závěrem však převzal iniciativu Vacek. Ve stoupání osm kilometrů před cílem dokázal jeho tempo zachytit pouze Fjodorov a silná dvojice dovedla únik do úspěšného konce.

Ačkoliv se zdálo, že Vacek půjde do spurtu o zlato z výhodnější druhé pozice, Fjodorovův nástup nezachytil a musel se spokojit se stříbrem. "Doufal jsem, že bych mohl vyhrát, ale ta konkurence je obrovská. Snažil jsem se vydat ze sebe to nejlepší. Na konci jsem si věřil, že to mohu dotáhnout, bylo to už jen o tom, komu zbývá více sil," uvedl v rozhovoru po závodě dvaadvacetiletý Fjodorov.

Dalšího umístění v první desítce pro českou výpravu ve Wollongongu dosáhl v úvodním dnešním závodě junior Pavel Novák. V závodě s hromadným startem na 135,6 kilometru obsadil desáté místo. Zvítězil Němec Emil Herzog.

Novák navázal na čtvrté místo juniorky Elišky Kvasničkové a devátou příčku Mathiase Vacka v kategorii mužů do 23 let z časovek, do cíle přijel ve skupině bojující o bronz 55 sekund za vítězem. Ve finiši porazil třetí junior ze souboje s chronometrem Herzog Portugalce Antonia Morgada. Třetí byl Vlad van Mechelen z Belgie.

Neztratili se ani další čeští závodníci: Milan Kadlec dojel šestnáctý, Martin Bárta pětadvacátý, jen Štěpán Telecký závod nedokončil.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Wollongongu (Austrálie) - závod s hromadným startem:

Muži do 23 let (169,8 km): 1. Fjodorov (Kaz.) 3:57:08, 2. M. Vacek (ČR) -1, 3. Waerenskjold (Nor.), 4. Michels (Est.), 5. Kooij (Niz.), 6. Bittner všichni -3, …26. J. Ťoupalík -1:14, 47. Petr Kelemen (všichni ČR) -5:43.

Junioři (135,6 km): 1. Herzog (Něm.) 3:11:07, 2. Morgado (Portug.) stejný čas, 3. Van Mechelen (Belg.), …10. Novák oba -55, 16. Kadlec -2:48, 25. M. Bárta -7:16, Telecký (všichni ČR) nedokončil.

 

Právě se děje

Další zprávy