Ukrajinci podnikají protiúdery. Útočí na okupované město Lyman a pronikli na břeh řeky Osil

Ukrajinské síly podnikají v Doněcké oblasti na východě země útoky na město Lyman, které Rusko ovládlo v květnu. Uvedlo to britské ministerstvo obrany, které se odvolává na informace britské vojenské rozvědky.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci na frontové linii v Donbaské oblasti

Ukrajinským vojákům se podle Londýna podařilo proniknout na východní břeh řeky Oskil (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

V Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny se ukrajinským vojákům podle Londýna podařilo proniknout na východní břeh řeky Oskil.

Právě tuto řeku se snažily ruské síly začlenit do své obranné linie poté, co je Ukrajinci tento měsíc vytlačili z velké části Charkovské oblasti.

„Situace na bojišti je nadále složitá, ale Ukrajina nyní vytváří tlak na území, které Rusko považuje za zásadní pro splnění svých válečných cílů,“ uvedlo britské ministerstvo.

Velení ukrajinské armády pak oznámilo, že ukrajinské síly odrazily nepřátelské útoky v okolí osmi obcí, a jmenovalo města převážně v Doněcké oblasti, včetně Avdijivky.

Ukrajincům se také podle hlášení generálního štábu armády podařilo zničit ruský vrtulník Mi-8.

Ruské síly kromě toho v noci na čtvrtek stejně jako tu předchozí ostřelovaly Záporoží, uvedl podle agentury Unian představitel záporožské radnice Anatolij Kurtěv.

Útok podle něj poškodil civilní infrastrukturu ve městě a sedm domů. Gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch sdělil, že zranění utrpěli tři lidé.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme