O co se konkrétně jedná? Vzhledem k rychle rostoucím cenám energií se dodavatelským firmám často nevyplatí draze nakupovat dodávky energií na mezinárodních burzách a prodávat je levněji zákazníkům, kteří mají dlouhodobě zafixované ceny. Proto se snaží změnit smlouvy tak, aby si od nich lidé elektřinu či plyn kupovali také za takzvané spotové ceny. Tedy ceny vycházející z aktuálních poměrů na burze, za něž nyní musí nakupovat sami dodavatelé. To ovšem může být pro zákazníky velmi nevýhodné.

Teplárny vzhledem k chladnému víkendu obvykle již spustily topnou sezonu. Z dlouhodobého pohledu jde o průměrný začátek, běžně se totiž s vytápěním začíná právě kolem 17. září.
Topná sezona začala. Strop na ceny bytovkám pomůže jen částečně, tvrdí znalci

Takový postup navíc může být v rozporu se zákonem. „Pokud se na ERÚ dovolá spotřebitel a stěžuje si na násobné zvyšování záloh, typicky za tím stojí právě spotový produkt. Ty se dnes těší oblibě zvlášť u menších dodavatelů, kteří nemají dostatečné finanční rezervy a riziko cenových výkyvů přenášejí na zákazníky,“ uvedl člen Rady ERÚ Ladislav Havel.

Dodavatelé se navíc někdy snaží své klienty „nachytat“ na pouhé oznámení, které vypadá jen jako drobná úprava smluvních podmínek. Vymlouvají se přitom právě na mimořádnou situaci na trhu s energiemi. Zákazníci na to ovšem nemusí přistoupit, upozorňují úředníci.

Černý scénář v podobě citelného zdražování elektřiny a plynu se naplňuje
Zastropování cen energií: Přehled, s jakou pomocí mohou domácnosti nově počítat

Otázkou totiž je, zda takovou povinnost mají lidé uvedenou již v původní smlouvě. „Vše je otázkou původní smlouvy, zda takto výraznou změnu dodavateli výslovně umožňuje,“ potvrdila členka Rady ERÚ Markéta Zemanová. „Zjednodušeně by se dalo říct, že dodavatel nabízí smlouvu úplně novou, a to nemůže udělat jen tak. Se spotřebitelem se musí dohodnout a získat jeho souhlas,“ vysvětlila.

Novela energetického zákona

Nespokojení lidé, které se distributoři energií tímto způsobem snaží obrat o peníze, se obracejí také na spotřebitelskou organizaci dTest. Její odborníci potvrzují, že dodavatelé tímto způsobem jednostranně změnit smluvní podmínky nemohou. „Potíž je v tom, že spotřebitelé jsou tak často znejistění a vystrašení, že se proti postupu dodavatelů energií nebrání a na nové podmínky přistupují,“ řekla ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Odborníci varují před vzduchotěsným uzavíráním vnitřních prostor. Uvnitř budov pak dochází k hromadění oxidu uhličitého. Typické je to například v zateplených školách, ilustrační foto.
Honba za úsporami? V zateplených školách se hromadí oxid uhličitý, hrozí nemoci

Spotřebitelům by měla pomoci bránit jejich práva před distributory energií novela energetického zákona, kterou minulý pátek ve zrychleném režimu přijala Poslanecká sněmovna. „Jakmile novela zákona nabude účinnosti, dostanou spotřebitelé možnost rychleji vypovědět smlouvu se spotovými cenami,“ uvedla Hekšová. „Je samozřejmě otázkou, zda pro nové zákazníky na trhu vůbec jiné smlouvy budou k dispozici,“ podotkla.

Hekšová věří, že zákazníkům rovněž pomůže vládou slibované zastropování cen energií od ledna příštího roku. Odběratelé by se přesto podle ní měli snažit elektřinou a plynem co nejvíce šetřit. „Zastropované ceny totiž nejsou nízké a většina spotřebitelů, pro které se strop bude uplatňovat, nebude moci energiemi plýtvat,“ dodala.