Hlavní obsah

Zemanův zdroj proti BIS začal podnikat. Nabízí služby na internetu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do služeb Miloše Zemana nastoupil před dvěma lety bývalý šéfanalytik BIS Jiří Rom. Odpovědi na otázku, zda pro něj stále pracuje, se nyní Hrad i jmenovaný bezpečnostní expert vyhýbají.

Reklama

Pro prezidenta Miloše Zemana začal bývalý šéfanalytik BIS Jiří Rom pracovat v roce 2020. Letos v červnu si zaregistroval internetové stránky, přes které nabízí své služby i v komerčním sektoru.

Článek

Někdejší hlavní analytik civilní kontrarozvědky Jiří Rom, který poslední dva roky pracoval pro prezidenta Miloše Zemana, rozjel soukromé podnikání. Na internetu jeho web nabízí poradenství a konzultace v oblasti bezpečnosti, včetně ochrany osob a majetku.

Jak zjistily Seznam Zprávy, internetové stránky Profiboom.cz byly na Romovo jméno zaregistrovány 7. června letošního roku. V oblasti bezpečnosti nabídka služeb mimo jiné obsahuje školení, prezentace a kurzy pro školy i pro podnikatele.

„Pro firmy a podniky vyvstávají (v souvislosti s válkou na Ukrajině) nová bezpečnostní rizika, která se týkají ochrany informací, know-how, poznatků z vědy a výzkumu, přes možné zneužívání třetích stran pro vývoz sankcionovaných položek až po snahu legalizace výnosů z trestné činnosti ve spravovaných společnostech,“ naznačují internetové stránky, v jakých oblastech může být poskytovatel firmám užitečný.

Jméno Jiřího Roma, který si podle informací zapsaných v příslušném registru vyřídil živnostenské oprávnění v lednu 2021, se na zmíněném webu nikde nevyskytuje, lze je dohledat jen podle IČO.

„Jsem dlouholetý pracovník s více jak třicetiletou praxí v oblasti bezpečnosti. Absolvoval jsem mnoho školení v nejprestižnějších zahraničních bezpečnostních organizacích v oblasti získávání a analýzy dat a informací, účastnil se řady mezinárodních konferencí a jednání k široké škále bezpečnostních rizik a hrozeb,“ je také uvedeno na internetových stránkách, aniž by bylo sděleno, jaký konkrétní člověk s touto minulostí své služby nabízí.

To jste nepochopil

Jiří Rom, jehož služby prezident Zeman využíval v kritických výpadech vůči BIS a jejímu řediteli Michalu Koudelkovi, vůbec nemá zájem se o své podnikatelské aktivitě bavit.

„Já s vámi nebudu diskutovat,“ uvedl, když ho redakce telefonicky oslovila s otázkami na jeho podnikání. Mimo jiné i s dotazem, zda jeho soukromá podnikatelská činnost nekoliduje s prací pro prezidentskou kancelář.

„Podívejte jaké služby tam na tom serveru nabízím, to nejsou žádné bezpečnostní služby, to jste nějak nepochopil,“ sdělil Jiří Rom s tím, že je „obyčejný občan České republiky“ a neví, proč by se měl k těmto otázkám vůbec vyjadřovat.

Neodpověděl ani na opakovaně položený dotaz redaktora, zda jeho pracovní poměr na Pražském hradě nadále trvá, nebo už skončil. „Nezlobte se, hezký den, na shledanou,“ rozloučil se a zavěsil telefon.

Prodloužená smlouva

Jiří Rom se tak vyhnul i otázce, zda má od zaměstnavatele písemný souhlas k podnikání, jak mu ukládají podmínky jeho pracovní smlouvy, kterou na Hradě měl minimálně do konce letošního srpna.

Bývalého hlavního analytika BIS Kancelář prezidenta republiky přijala do pracovního poměru na začátku srpna 2020 jako zástupce ředitele bezpečnostního odboru a zároveň vedoucího oddělení objektové a informační bezpečnosti a krizového řízení. To vyplývá z informací už dříve Hradem zveřejněných dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Romův pracovní kontrakt na Hradě měl původně trvat jen rok, tedy do konce srpna 2021, posléze byla ale smlouva dodatkem prodloužena o další rok, až do konce letošních prázdnin. Jak spolupráce Rom–Hrad pokračuje, nechce ale říct nejen bývalý šéfanalytik, ale ani prezidentův mluvčí.

Zda Jiří Rom pro Miloše Zemana nadále pracuje, se totiž Seznam Zprávy ptaly také Jiřího Ovčáčka, avšak na SMS zprávu ani e-mail s dotazem ani po několika dnech nereagoval.

Informace vícero zdrojů, které redakce oslovila, však hovoří o tom, že Jiří Rom prezidentskou kancelář dosud neopustil, a tudíž uvedenou podnikatelskou činnost vykonává souběžně s prací pro hlavu státu.

A když se redaktor Seznam Zpráv dovolal do hradního sekretariátu k řediteli administrativy Janu Novákovi, jenž řídí i bezpečnostní odbor, asistentka uvedla, že Jiří Rom ve své kanceláři momentálně není, nicméně jinak podle jejího sdělení tam „běžně bývá“.

Kladivo na Koudelku

Jiří Rom je v bezpečnostní komunitě považován za významnou figuru, které prezident republiky naslouchá. V minulosti se o něm uvažovalo jako o člověku, který by mohl nahradit někdejšího šéfa BIS Jiřího Langa, nakonec ale toto místo v roce 2016 získal Michal Koudelka.

Nedlouho po svém nástupu na Hrad vypracoval právě Rom pro Miloše Zemana analýzu, kterou prezident v říjnu 2020 poslal tehdejšímu premiérovi Andreji Babišovi a v níž vysvětluje, proč stále odmítá Koudelku povýšit do generálské hodnosti.

Deník MF Dnes letos na začátku září přišel s tím, že odbor vnitřní bezpečnosti BIS odebral bezpečnostní prověrku jednomu z techniků služby. Důvodem podle deníku bylo, že zmíněný muž byl v kontaktu právě se „Zemanovým“ Jiřím Romem.

Z odůvodnění odebrání prověrky však podle zdrojů redakce MF Dnes vyplývá, že cílem zájmu BIS nebyl přímo důstojník, který přišel o prověrku, ale právě Jiří Rom.

Reklama

Doporučované