Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Boháč Abramovič hostil propuštěné zajatce Rusů! Přepravil je soukromým letadlem do Británie

Autor: tsv - 
23. září 2022
11:40

Ruský oligarcha a bývalý majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič pomohl přepravit pět britských zajatců, kteří strávili několik měsíců v ruském zajetí. Osvobození rukojmí s Abramovičem letěli v luxusním soukromém letadle, jedli steaky, tiramisu a bavili se o fotbale. Podnikatel jim navíc rozdal iPhony, aby mohli zavolat svým rodinám. „Abramovič byl milý, vážně skvělý chlap. Je to legenda, milujeme ho a jsem mu nesmírně vděčný za jeho snahy,“ uvedl jeden z osvobozených.

Britové nejprve podstoupili náročnou cestu z Ukrajiny do Ruska, po celou dobu byli přivázáni k podlaze nákladního auta, měli zavázané oči a byli přesvědčeni o tom, že je v cílové destinaci čeká jistá smrt. Že se jednalo o výměnu zajatců, pochopili až v letadle v momentě, kdy přelétali nad Egyptem. Luxusní soukromý letoun je vzal z ruského letiště do Saúdské Arábie.

Jeden z mužů si v průběhu letu všiml Abramoviče. „Ani jsem to nezaznamenal, ale Shaun říkal, že to vypadá jako on,“ řekl s odkazem na svého kolegu osvobozený John Harding. „Šel za ním a zeptal se ho, odkud je, a Roman řekl, že je z Londýna. Shaun mu pak řekl: ‚Vypadáte úplně jako Roman Abramovič.‘ A on odpověděl: ‚To proto, že jsem on.‘ Nemohl tomu uvěřit. Vtipkoval jsem, že Shaun je fanoušek West Hamu, a všichni jsme se zasmáli.“

Abramovič měl údajně výměnu zajatců spoluorganizovat, stále ale zůstává na seznamu sankciovaných. Podle představitelů britské vlády je oligarcha napojen na ruský Kreml, píše server DailyMail.

„Naši chlapci jsou volní“

Britští veteráni na Ukrajině protrpěli šest měsíců, v ruském zajetí podstupovali brutální výslechy, bití a mučení elektrošoky. „Rozlučte se se svými rodinami, budete zabiti,“ řekli mužům okupanti. Dny spolu s dalšími vězni přečkávali v malé cele a stali se svědky smrti jednoho ze svých kolegů.

Na sociálních sítích se po odletu mužů z Ruska začaly objevovat příspěvky jejich přátel a rodinných příslušníků. „Dnes odpoledne jsem volal s Aidenem poprvé po pěti měsících,“ uvedl kamarád osvobozeného Aidena Aslina. „Zní skvěle a je plný energie. To, čím si prošel, je ještě horší, než jsem si myslel. Ale přišel nový den a Aiden je volný! Naši chlapci jsou volní! Ukrajina a její lid bude navždy svobodný!“

Velké přivítání se dostalo i Shaunu Pinnerovi. „Shaun si prošel mnohým. Jsme velmi, velmi rádi, že je doma. Jsou to fantastické zprávy. Všichni jsme pospolu, Shaunův syn, moje manželka a Shaunova sestra,“ uvedl Pinnerův nevlastní otec. „Právě jsem mu oholil všechny vousy, vypadá dobře a je moc rád, že je doma. To, čím si Shaun prošel, není pro slabé povahy. Je unavený, měl několik piv. Večer si dá steak a červené víno, těší se na to.“

Podle informací zasažených rodin rukojmí o vyjednáváních v rámci výměny zajatců nevěděli. Spolu s nimi byly osvobozeny stovky ukrajinských vojáků a několik ruských okupantů, výměnu korigovala právě Saúdská Arábie. K návratu pěti mužů se na twitteru vyjádřila mimo jiné nová britská premiérka Liz Trussová: „Velmi vítám zprávy o tom, že se pět britských občanů zadržovaných ruskými zástupci na východě Ukrajiny bezpečně vrátilo po měsících nejistoty a utrpení.“

15:58
28. 3. 2024

Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.

Moskva, která vede na Ukrajině od února 2022 rozsáhlou vojenskou kampaň, už dříve naznačovala, že útočníci byli napojeni na Ukrajinu. K útoku, který si vyžádal nejméně 143 mrtvých, se nicméně opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, Kyjev jakékoliv vazby důrazně popřel.

15:55
28. 3. 2024

Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která měla o rok prodloužit fungování panelu expertů dohlížejících na dodržování sankcí OSN vůči KLDR.

14:57
28. 3. 2024

„Novým šéfem ukrajinské zahraniční rozvědky jsem jmenoval generála Oleha Ivaščenka,“ hlásí prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. „Je to profesionál, který dokonale rozumí zpravodajské činnosti a současným cílům našeho státu. V době války existují naprosto neveřejné záležitosti, které musí služba zajistit rychle a efektivně. Ukrajina musí zvítězit všude tam, kde se Putinův systém pokouší získat výhodu,“ tweetuje.

Jeho předchůdce Oleksandra Lytvynenka přesunul do čela bezpečnostní rady Ukrajiny.

Kompletní online

Video  Někteří vojáci se vrací domů po více než půl roce.  - TikTok
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa