Hlavní obsah

Rodiče vzali děti na cestu kolem světa, než kvůli vzácné nemoci tři z nich oslepnou

Šestičlenná kanadská rodina vyrazila na roční cestu kolem světa. Rodiče na ní chtějí dopřát svým potomkům neopakovatelné zážitky, než tři z nich kvůli vzácné genetické poruše přijdou o zrak. Prozatím společně navštívili například Zambii, Tanzanii, Turecko či Mongolsko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodina Lemay-Pelletierových pochází z kanadského města Québec. Tři ze čtyř dětí, kterým je 12, 7 a 5, trpí nemocí zvanou retinitis pigmentosa, která omezuje periferní vidění a často vede až k absolutní slepotě. Edith Lemayová se proto rozhodla, že svým ratolestem dopřeje nezapomenutelné vizuální podněty, aby měly v budoucnu na co vzpomínat a viděly kus světa, informuje server Daily Mail.

Na velkolepou cestu vyrazila rodina v březnu, žádný podrobný itinerář si nenastavila. Jejich zastávky čítají zatím zmíněné destinace, k nimž se aktuálně přidala také Indonésie. Původně chtěli manželé s dětmi vyrazit už v roce 2020, do jejich plánů jim však hodila vidle pandemie.

Podle Lemayové, která zážitky dokumentuje na sociálních sítích, je skvělé trávit tolik času s rodinou, zároveň však přiznává, že jde o práci na 24 hodin denně a sedm dní v týdnů. Nejmladší z dětí, pětiletý Laurent, je prý značně zvídavý a je právě ve věku, kdy se neustále na něco ptá.

Mohou ztratit zrak kolem třicítky

Edith Lemayová a její manžel Sebastien Pelletier poprvé na cestu kolem světa pomysleli, když jim lékaři navrhli, aby rozvíjeli vizuální paměť svých dětí. „Pomyslela jsem si, že dceři Mie neukážu slona v knize, ale naživo. Zaplním její vizuální paměť těmi nejlepšími a nejkrásnějšími výjevy, které najdu,“ uvedla žena pro server CNN.

Český pár s dětmi přesídlil během pandemie na Tenerife. V rozhovoru vysvětluje, co to obnáší

Cestování

„S touhle diagnózou máme naspěch. Skvělé věci se dají dělat i doma, ale není nic lepšího než cestování,“ doplnila. Časová tíseň je při nemoci retinitis pigmentosa někdy značná. Podle Daily Mailu mohou postižení oslepnout už kolem třicátého věku života.

„Náš nejmladší se mě zeptal, co znamená být slepý a jestli bude moct řídit auto. Je mu pět, ale pomalu začíná chápat, co se děje. Pro něj to byla běžná konverzace, pro mě je to srdcervoucí,“ připouští matka čtyř dětí, z nichž tři chorobou trpí.

Belgičan se stal v 17 letech nejmladším člověkem, který sólo obletěl planetu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám