Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

První den voleb přišla čtvrtina voličů. Odvolili Zeman, Fiala i Babiš

Volby 2022

  14:00aktualizováno  22:54
K obecním a senátním volbám v pátek do 20:00 přišla asi čtvrtina oprávněných voličů. Ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je zájem o hlasování podobný či mírně nižší. Průběh voleb je podle volebních komisařů a mluvčích samospráv klidný, bez mimořádných událostí. Během pátku odvolil prezident Miloš Zeman i všichni předsedové současných parlamentních stran a hnutí.

Páteční hlasování skončilo ve 22:00. Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 08:00 a volby potrvají do 14:00.

V Ústeckém kraji byla kolem 20:30 průměrná volební účast 25,6 procenta, uvedla mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková. Policie žádné problémy v kraji nezaznamenala, přestože server Romea.cz odpoledne uvedl, že existuje podezření na kupčení s hlasy v Krupce na Teplicku, v Teplicích a na sídlišti Mojžíř v Ústí nad Labem.

Poblíž volebních místností v sociálně vyloučených lokalitách byli policisté, městští strážníci i asistenti prevence kriminality. Volební účast v těchto místech byla mizivá.

Ve středních Čechách účast k pátečním 20:00 přesáhla většinou 20 procent, v největším středočeském městě Kladně se přiblížila 25 procentům. V Praze měla krátce po 20:00 odvoleno zhruba čtvrtina voličů.

Zájem o volby do obecních zastupitelstev v Libereckém kraji je menší, než byl u loňských voleb do Poslanecké sněmovny. Dvě hodiny před uzavřením volebních místností přišlo zatím k urnám kolem 25 procent zapsaných voličů.

V Karlových Varech byla kolem 20:00 volební účast zhruba 20 procent. V předchozích komunálních volbách byla podle členů volebních komisí vyšší, a to až o zhruba deset procent.

Na Karlovarsku se letos zároveň volí do Senátu, a u této volby je účast asi o procento nižší než u komunálních voleb, odhadují volební komisaři. V menších obcích je zájem o hlasování nižší, ale to je obvyklý jev. Lidé, kteří jezdí do práce jinam, chodí volit obvykle až v sobotu.

Zeman volil poprvé v Lánech

„Voliči mají ke komunálním volbám přijít proto, aby jejich obce neřídili pitomci,“ prohlásil prezident Miloš Zeman, který volil poprvé v Lánech, a to hned krátce po druhé hodině odpoledne jako jeden z prvních.

Koho v tamní Základní škole Charlotty Garrigue Masarykové volil, Zeman neprozradil, avšak při házení lístku do urny svým kandidátům popřál hodně štěstí. V Lánech mohl vybírat zastupitele ze tří kandidátek: ODS, KSČM a kandidátky Společně pro Lány a Vašírov.

Premiér Petr Fiala volil v Brně, přeje si, aby ODS udržela po komunálních volbách své pozice, a to šest primátorů a 180 starostů. „Vůbec se netajím tím, že bych si přál vytvořit ve městech, kde to půjde, koalice na vládním půdorysu. Chceme tím bránit posilování vlivu populistů a extremistů,“ řekl šéf ODS.

V Senátu chce Fiala udržet většinu pro demokratické strany a aby Miloš Vystrčil (ODS) obhájil mandát a mohl být nadále předsedou Senátu. Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a volit politiky, které znají a vidí jejich práci, řekl při odevzdání hlasu.

Opoziční hnutí ANO by si podle svého předsedy Andreje Babiše mělo v nynějších komunálních volbách vylepšit výsledky ve velkých městech, míní, že dobrou výchozí pozici má třeba v Praze.

Při volbě na obecním úřadě v Průhonicích u Prahy připomněl, že jde o první volby po sněmovních volbách, z nichž vzešla současná vládní pětikoalice. Lidé tak podle něj mohou zároveň vystavit účet nynějšímu kabinetu.

Že volby budou referendem o vládě, zopakoval po odevzdání hlasu v Praze 6 i předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Protože v jeho obvodu v senátních volbách nekandiduje žádný kandidát za SPD, svůj nesouhlas s vládní politikou vyjádřil znehodnocením volebního lístku, na kterém vybral současného senátora za Prahu 6 Jiřího Růžičku. Podle TOP 09 je ale Okamurův hlas pro jejich kandidáta platný.

Své hlasy v pátek odevzdali i šéfové ostatních sněmovních stran. Předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová věří v obhajobu mandátů, které koalice Spolu v obcích má. Komunální volby podle ní nejsou referendem o vládě, jak tvrdí šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, ale volbou mezi populismem a kompetencí.

Podle předsedy KDU-ČSL, vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky jsou nynější volby o vystavení účtu radnicím, nikoli vládě. Za volební úspěch z pohledu KDU-ČSL bude Jurečka považovat opětovné vítězství v komunálních i senátních volbách.

Piráti chtějí minimálně obhájit 350 zastupitelských mandátů, řekl novinářům šéf Pirátů a místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. STAN chce v komunálních volbách uspět ve všech krajských městech.

Za úspěch bude předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan považovat, když se kandidáti dostanou do zastupitelstev více než sedmi krajských měst. V Praze, kde prošlo hnutí od června změnami v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr, věří v zisk nad osm procent. Rakušan odevzdal svůj hlas v Kolíně, letos poprvé tam do zastupitelstva nekandiduje. Jako starosta vedl Kolín v letech 2010 až 2019.

V Praze musí přijít radikální změna, míní Klaus

V pražských Kobylisích odvolil krátce po 16. hodině také bývalý prezident Václav Klaus. Ten doufá, že komunální volby přinesou v Praze radikální změnu. „Já bych si hlavně přál, aby ty volby přinesly rozumné starosty a rozumná zastupitelstva, to je jejich hlavním cílem,“ poznamenal.

Názor opozice, která nynější komunální a senátní volby označuje za referendum o vládě Petra Fialy, považuje za dětinský. „Ale zrovna tak je nesmyslné, laciné chování vlády, která říká: ‚Vlády se to vůbec netýká‘. Volby jsou přeci vždycky, ať jsou jakékoli volby, obřím průzkumem veřejného mínění,“ řekl Klaus.

Exprezident se domnívá, že kvůli řadě subjektů s „neprůhlednými“ názvy budou obě strany výsledek interpretovat jako své vítězství.

Jako Pražan by si velmi přál, aby komunální volby v hlavním městě přinesly radikální změnu. „Myslím si, že Praha je taková zabetonovaná, rigidní, neprůchodná, neprůjezdná,“ poznamenal. Zelení a Piráti podle něj do Prahy přináší své představy o světě. Myslí si, že by to tak být nemělo. „Praha by měla být pro Pražany. A abychom nemuseli trávit hodiny ve frontách aut a podobně, to bych si velmi přál,“ dodal.

Výsledky prvního kola senátních voleb by mohly být známy do sobotního večera, v komunálních volbách budou kompletní výsledky pravděpodobně v neděli nad ránem.

Spolu s volbami do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu začala v pátek ve 14 obcích místní referenda. Lidé v nich nejčastěji rozhodují o bytové výstavbě, mají se ale také vyjádřit k pronájmu rybníka, možnému vzniku menší zoologické zahrady, stavbě spalovny či těžbě štěrkopísku.

Podle údajů na stránkách ministerstva vnitra se referenda mají konat ve 13 obcích. Seznam nezahrnuje obec Kalek na Chomutovsku, starosta obce Tomáš Nedvěd ale potvrdil, že referendum se v obci koná. Také referenda pokračují v sobotu, jejich výsledky obce zveřejní po sečtení výsledků na svých úředních deskách.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...