Mobilizace nemůže situaci na Ukrajině ovlivnit. Použití jaderných zbraní by Putin nepřežil, říká analytik Svárovský

Částečná mobilizace, kterou ve středu vyhlásil prezident Vladimir Putin, by měla ruské síly na Ukrajině posílit o stovky tisíc dalších mužů. Podle bezpečnostně-politického analytika Martina Svárovského ale ani něco takového nemůže reálně situaci na ukrajinské frontě ovlivnit. „Všichni víme, že ruská armáda není na tak rychlou mobilizaci připravena. Kdyby se všichni mobilizovaní měli dostat na frontu poté, co by Rusko nějak překonalo všechny těžkosti, s nimiž se potýká, tak se bavíme o horizontu minimálně měsíce, spíše dvou. Věřím, že do té doby Ukrajina dosáhne rozhodného vítězství v této válce,“ říká Svárovský v rozhovoru pro INFO.CZ.

Částečná mobilizace se má podle prvních zpráv týkat asi 300 tisíc mužů, později se začalo objevovat i vyšší číslo. Může tato akce nějak ovlivnit situaci na Ukrajině?

Ne, situaci na frontě nemůže tato částečná mobilizace ovlivnit, a to hlavně z důvodu časového. Ona mobilizace bude problematická z hlediska kapacit a neexistence mobilizačního systému ruské armády. Všichni víme, že ruská armáda není na tak rychlou mobilizaci připravena. Nemá připravené jednotky, nemá připravené vybavení pro vojáky, a nemá ani jak ty vojáky vycvičit.

Jak dlouho by vůbec trvalo, než by se statisíce odvedených mužů mohly do bojů na ukrajinské frontě zapojit?

Kdyby se všichni mobilizovaní měli dostat na frontu, stalo by se tak až poté, co by Rusko nějak překonalo výše zmíněné těžkosti. Zde se bavíme o horizontu minimálně měsíce, spíše dvou. Věřím, že do té doby Ukrajina dosáhne rozhodného vítězství v této válce.

Je reálná možnost, že by Rusko vyhlásilo po částečné mobilizaci i úplnou?

Vyhlášení úplné mobilizace nehrozí. Kdyby to totiž bylo možné, tak už by to Rusko dávno udělalo. Platí vše, co už jsem říkal: Rusko nemá ani vypracovaný mobilizační systém, který by určoval, kam vlastně mají ti mobilizovaní nastoupit. Navíc by Putinův režim vyhlášení úplné mobilizace ani nepřežil, protože Rusům se bojovat nechce. Úplná mobilizace by vedla k jeho svržení, stejně jako k dalšímu, ještě většímu kolapsu ruské ekonomiky, protože v momentě, kdy mobilizujete, tak stahujete vojáky z ekonomiky.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Proč zásobovací trasy Rusů v některých místech mohou během pár dní kolabovat?
  • Jak by Západ reagoval na jadernou hrozbu?
  • A proč by Putin povel k užití jaderných zbraní nejspíš nepřežil?
sinfin.digital