Hlavní obsah

Peskov: Útok na území anektovaná referendy budeme brát jako útok na Rusko

Jestliže se separatistická území na jihu a východě Ukrajiny v právě probíhajících referendech vysloví pro připojení k Ruské federaci, bude Moskva jakýkoliv útok ukrajinské armády na ně pokládat za útok na Rusko a tomu bude odpovídat i reakce. Podle agentury TASS to v pátek prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Pseudoreferenda na okupovaných územích začala v pátek.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Bezpochyby. V tomhle ohledu je všechno jasné. Pokud dojde k přistoupení k Rusku, vstoupí ve vztahu k těmto územím okamžitě v platnost také naše ústava,“ řekl Peskov podle TASSu.

Mluvčí Kremlu tak potvrdil to, co Rusové zatím jen naznačovali. A sice, že jsou referenda cestou, jak prohlásit ukrajinská území za vlastní a pak odrazovat ukrajinskou armádu a Západ, který Ukrajinu v boji s okupanty podporuje, hrozbou mnohem tvrdších vojenských úderů.

V okupovaných částech Ukrajiny začala pseudoreferenda o připojení k Rusku

Zahraniční

Proruské separatistické republiky na východě a jihu Ukrajiny pořádají referenda o připojení k Ruské federaci od pátku 23. září do úterý 27. září.

Proruské samosprávy těchto samozvaných státních útvarů na Donbase na východě a v Chersonské a Záporožské oblasti na jihu země spěchají, protože Ukrajinská armáda v posledních týdnech podnikla několik úspěšných protiútoků.

Ukrajinci deklarují, že jejich cílem je osvobodit od okupantů celé ukrajinské území, a to včetně Krymu, který Rusko po podobném pseudoreferendu protiprávně anektovalo v roce 2014.

Rusko kromě podpory referend v separatistických a okupovaných oblastech zareagovalo na ukrajinský postup částečnou mobilizací, která se má týkat až 300 tisíc mužů.

Bez servítků. Ruská mobilizace je často totální a bezohledná

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám