Libra vůči dolaru klesla nejníže za 37 let, Británie chystá snížení daní

foto Obrázky britské libry, amerického dolaru, čínského jüanu a dalších měn. Ilustrační foto.

Londýn - Libra dnes vůči dolaru klesla nejníže za 37 let. Británie chystá snížení daní. Na nové dvacetileté minimum vůči dolaru kleslo euro, k čemuž přispělo mimo jiné prohloubení poklesu podnikatelské aktivity v eurozóně, které hrozí recese.

Libra vůči dolaru se kolem 17:25 SELČ obchodovala za 1,0920 USD. Euro k dolaru ve stejnou dobu klesalo o 1,2 procenta na 0,9717 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, si připisoval zhruba 1,3 procenta a pohyboval se v blízkosti 112,8 bodu. K japonskému jenu dolar posiloval o 0,6 procenta na 143,2 JPY. Jednotná evropská měna vůči jenu ztrácela 0,7 procenta na 139,15 JPY. Libra během seance klesla až na 1,0897 USD, euro na 0,9702 USD.

Britská vláda chystá soubor opatření, která mají v zemi podpořit hospodářský růst a pomoci zmírnit nejhorší krizi životních nákladů za desítky let. Součástí pomoci jsou miliardové daňové škrty, největší od roku 1972, a dotace zhruba 60 miliard liber (1,7 bilionu Kč), která má snížit účty za plyn a elektřinu pro domácnosti a podniky. Vládní plán dnes představil nový ministr financí Kwasi Kwarteng.

"Návrhy rozpočtu Británie neodrážejí potřebu a realitu tamní ekonomiky, která patrně potřebuje, aby podniky platily více, a vláda tak měla vyšší příjmy," konstatoval analytik Juan Perez ze společnosti Monex USA.

Spotřebitelská důvěra v Británii v září klesla na nejnižší úroveň od poloviny 70. let minulého století, kam sahají záznamy. Vyplývá to z dnešní zprávy výzkumné společnosti GfK. Údaje naznačily, že náladu spotřebitelů výrazněji neovlivnila nová opatření, která slíbila premiérka Liz Trussová na pomoc domácnostem i podnikům, jež se potýkají s vysokými cenami energií.

Výrobní podniky eurozóny sužují vysoké ceny energií a provozovatelé služeb čelí slabší poptávce ze strany spotřebitelů, kteří se snaží šetřit kvůli rostoucím nákladům na základní životní potřeby. Souhrnný index, který sleduje aktivitu v průmyslu i ve službách eurozóny, se v září podle předběžných údajů snížil na 48,2 bodu ze srpnových 48,9 bodu. Sestoupil tak hlouběji pod klíčovou 50bodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnosti S&P Global.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď