Riabkov: Rusko sa nikomu nevyhráža jadrovými zbraňami

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v piatok vyhlásil, že Moskva sa nikomu nevyhráža použitím jadrových zbraní. Podľa neho otvorená konfrontácia Ruska so Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou nie je v záujme Ruska, informuje TASR podľa správy britskej televízie Sky News, odvolávajúcej sa na ruské médiá.

23.09.2022 18:07 , aktualizované: 22:27
Rusko Putin Prejav Národ Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin počas príhovoru k národu v Moskve v stredu 21. septembra 2022.
debata (60)

Riabkov však pripustil, že vzťahy Moskvy a Washingtonu sú v súčasnosti „takmer na nule“.

Riabkovove vyjadrenia sú podľa Sky News v rozpore so stredajším vyhlásením ruského prezidenta Vladimira Putina, že na ochranu ruského územia – vrátane štyroch ukrajinských oblastí po ich prípadnom pripojení sa k Rusku – je odhodlaný použiť „všetky dostupné prostriedky“. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo štvrtok otvorene hovoril o možnom použití strategických jadrových zbraní na ochranu krajiny.

Ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov v piatkovom videopríhovore účastníkom konferencie o 60. výročí kubánskej raketovej krízy podľa ruskej agentúry TASS uviedol, že Moskva sa drží zásady, podľa ktorej v prípadnej jadrovej vojne nebude nikto víťazom, a preto by ju ani nikto nemal rozpútať.

„Rád by som veril, že napriek všetkým ťažkostiam sme sa nepriblížili do nebezpečného bodu, odkiaľ by sme mohli spadnúť do priepasti jadrového konfliktu s Američanmi,“ povedal ruský veľvyslanec v USA.

USA varovali Rusko pred dôsledkami použitia jadrových zbraní

Spojené štáty už niekoľko mesiacov komunikujú s Moskvou prostredníctvom neverejných kanálov a varujú ju pred závažnými dôsledkami použitia jadrových zbraní. V piatok to uviedli nemenovaní americkí predstavitelia. TASR správu prevzala z denníka The Washington Post.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena sa rozhodla, že varovania o následkoch prípadného jadrového útoku ponechá zámerne neurčité. Urobila tak preto, aby sa Kremeľ obával potenciálnej reakcie Bieleho domu, uviedli nemenovaní predstavitelia.

Pokus Washingtonu o kroky, ktoré sú v oblasti jadrového zastrašovania známe ako „strategická nejednoznačnosť“, prichádza v čase, keď Ruská federácia naďalej zintenzívňuje hrozby možného použitia jadrových zbraní.

Podľa The Washington Post nie je známe, či Spojené štáty komunikovali s Kremľom odvtedy, čo ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyhlásil čiastočnú mobilizáciu obyvateľstva.

Biden v stredu v reakcii na kroky Kremľa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN uviedol, že „jadrovú vojnu nemožno vyhrať“. Zároveň kritizoval Putina za „nezodpovedné hrozby“ jadrovými zbraňami.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sergej Rjabkov #vojna na Ukrajine