Fotbalová jednadvacítka vykročila za postupem na Euro, v prvním utkání baráže porazila Island 2:1

Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let dokázali v prvním utkání baráže o mistrovství Evropy vyhrát na Islandu 2:1 a do Česka si odvezou jednogólový náskok. Svěřenci trenéra Jana Suchopárka sice prohrávali po penaltě Saevara Magnussona, skóre ale dokázali otočit díky brankám Matěje Valenty a Václava Sejka. Odveta se odehraje v úterý v Českých Budějovicích.

Tento článek je více než rok starý.

Reykjavík (Island) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Suchopárek

Trenér Jan Suchopárek si 53. narozeniny osladil barážovou výhrou | Foto: Štěpán Černý | Zdroj: www.fotbal.cz

Island ve svém kvalifikačním cyklu skončil ve skupině druhý za Portugalskem, za sebou nechali ostrované například Řeky nebo Bělorusy. 

Zkušenosti Vaclíka, nebo forma Staňka? Český tým řeší před Portugalskem brankářské dilema

Číst článek

Trenér Jan Suchopárek, který slavil 53. narozeniny, do zápasu v Reykjavíku poslal sestavu hráčů, kteří pravidelně nastují v české lize a někteří jsou i oporami týmů v popředí tabulky, například David Jurásek ze Slavie či Matěj Kovář a Kryštof Daněk ze Sparty. Jediným hráčem z ciziny byl Jan Žambůrek z dánského Viborgu.

Islanďané byli na umělém povrchu od úvodu zápasu častěji na míči a ukazovali českému týmu, že i severské týmy umí hrát technický kombinační fotbal. Šance ale nepřicházely na žádné straně.

Problémy pro Čechy přišly ve 25. minutě. Jurásek zbytečně ztratil balon a následný centr Islanďanů trefil ruku Martina Vitíka. Rozhodčí měl jasno - penalta. Postavil se k ní Saevar Magnusson a jelikož poslal Kováře na druhou stranu, vstřelil úvodní gól barážového dvojzápasu.

Držení se za ruce a duhové vlajky. Katar během fotbalového mistrovství uvolní anti-LGBT zákony

Číst článek

Českému týmu se dlouho ani nedařilo přiblížit se k soupeřově brance, ale z první vážné situace bylo vyrovnáno. Daněk po povedeném průniku z křídla přihrál Matěji Valentovi a ten křižnou ranou opět nastavil remízový stav.

Hosté začali přebírat iniciativu, po chytrém signálu z přímého kopu nedokázal zakončit Václav Sejk. Druhý rána Valenty před pauzou skončila na rukavicích brankáře Valdimarssona.

V druhé půli o sobě dal vědět Dagur Thorhallsson, jeho střela ale letěla jen nad břevno. V 70. minutě ale odpověděla Suchopárkova družina. Průvan ve vápně nejdříve udělal Daniel Fila, který sice překonal brankáře, ale míč stihl před čárou odkopnout domácí obránce. Míč ale za pár vteřin opět letěl před bránu a Sejk hlavou tentokrát síť rozvlinil - 2:1.

Islanďanům došla síla tvořit, ale ani Češi už se nepouštěli do ofenzivních výletů, zápas se tak odehrával převážné kolem půlící čáry hřiště. Nakonec ještě jedno ohrožení Kovářovy brány přišlo, Magnussen z voleje mířil těsně vedle tyče. 

Češi ale nakonec výhru proti severskému soupeři vybojovali a do odvety v Českých Budějovicích si odvážejí velice pozitivní výsledek. K postupu na Euro stačí „Lvíčatům“ i remíza.

Island - Česko 1:2 (1:1)

Branky: 26. Magnusson z pen. - 33. Valenta, 70. Sejk. Rozhodčí: Bogár - Szalai, Georgiou (všichni Maď.). ŽK: Barkarson, Thorvaldsson, Fridriksson, Magnusson - Kovář, Žambůrek, Knapík.

Sestavy:

Island: Valdimarsson - Barkarson (87. Ulfarsson), Thorkelsson, Olafsson, Fridriksson (65. Omarsson), Thorhallsson - Magnusson, Baldursson, Thordarson (79. Andrason) - Thorvaldsson (65. Bjarkason), Willumsson (89. Oskarsson). Trenér: Jonasson.

ČR: Kovář - D. Jurásek, Hranáč, Vitík, Gabriel - Žambůrek, Červ - Daněk (76. Souček), Valenta (81. Kaloč), Sejk (90.+3 Knapík) - Fila (81. M. Jurásek). Trenér: Suchopárek.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme