Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Infektolog Dlouhý: Na covid-19 lidé stále umírají. Kdo a kde by měl nosit roušky?

Autor: ula - 
24. září 2022
05:00

Přes Česko se valí už několikátá vlna covidu a oproti stejné době před dvěma lety je vnímání nemoci veřejností nepoměrně jiné, vlažnější. Infektologové však varují před přílišnou bohorovností. Infektolog MUDr. Pavel Dlouhý upozorňuje, že lidé mají variantu omikron za banální, ale v nemocnici na ni stále umírají lidé. Podle něj o zaplněnosti lůžek rozhodne očkování rizikových osob posilující dávkou. Blesk Zprávám také řekl, kdo by s nadcházejícím podzimem měl nosit roušky a kam.

„Moc bychom si přáli, aby virus neustále slábl, ale jakýkoliv odhad je v této chvíli věštěním z koule. Nyní máme sice štěstí na mírnější variantu, která napadá především horní cesty dýchací a nesestupuje tolik do plic, ale s každou její subvariantou se zase zvyšuje nakažlivost, a tedy schopnost šířit se populací. Lidé žijí v iluzi, že omikron je banalita, ale připomeňme si, že i na něj lidé v nemocnicích umírají. Jen na našem oddělení máme stále čtvrtinu lůžek obsazenou pacienty s covidem. Pro srovnání – v sezóně chřipek jsou to obvykle dvě tři lůžka,“ říká prim. MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství (SIL) ČLS JEP.

Infektolog přiznává, že není příznivcem extrémních řešení a názorů, tedy lockdownů a také označování covidu-19 za běžnou respirační infekci. Podle něj je třeba mít přiměřený respekt.

Kdo je covidem-19 nejvíce ohrožen?

„Po dvou a půl letech už víme, kdo je z hlediska nákazy v nejohroženější skupině. Riziko je vázáno zejména na věk. Od 60 let s každým pětiletým úsekem dramaticky stoupá riziko úmrtí, ve věku 75-79 se ve statistice dostáváme až ke 20 %. To znamená, že jeden z pěti pacientů, který onemocněl za poslední dva půl roku covidem-19, zemřel,“ vysvětluje MUDr. Dlouhý. 

Lékař: Očkování rozhodne o další vlně

Na dotaz, zda se máme obávat další masivní vlny covidu-19, lékaři neradi odpovídají. „Je to jako věštit z křišťálové koule, když se nás ptají, zda přijde nějaká nová mutace, jestli bude závažná, zda tady budou více umírat lidé. To nikdo neví, nemá smysl o tom spekulovat, je potřeba situaci monitorovat, a pokud k něčemu dojde, adekvátně reagovat,“ říká infektolog Dlouhý s tím, že vyzývá zejména rizikové skupiny k očkování posilující dávkou.

„Na posilující dávku by měli jít přednostně rizikové osoby, tedy senioři a lidé s oslabenou imunitou. A to, jak se je povede pročkovat, nebo ne, rozhodne o zaplněnosti nemocnic na podzim v zimě,“ domnívá se lékař.

Kde by se měly nosit respirátory?

MUDr. Pavel Dlouhý je podle svých slov naprosto v souladu se stanoviskem Ministerstva zdravotnictví, že roušky a respirátory by se měly nosit na základě dobrovolného rozhodnutí.

„Zejména rizikové osoby by měly být obezřetné a zvažovat míru rizika. Pokud jsem senior, co se chystá jet v Praze v narvané tramvaji, kde bude zadýcháno, raději si respirátor vezmu, protože chci chránit sám sebe,“ radí MUDr. Dlouhý.

Podle Dlouhého je třeba se s přicházejícím podzimním a zimním obdobím chránit tam, kde hrozí riziko nákazy, což jsou uzavřené prostory s velkým počtem nahromaděných osob, místnosti špatně odvětrávané, kde nelze dodržet odstup dvou metrů, zejména městská hromadná doprava.

Proti covidu-19 už jsou k dispozici léky

Lékaři mají po více než dvou letech boje s koronavirovou nákazou k dispozici řadu nástrojů, jak s ní bojovat. Kromě očkování jsou to například injekčně preventivně podávané kombinace těch monoklonálních protilátek, které účinkují i na omikron.

Tato ochrana je určena pacientům se závažným chronickým onemocněním, kteří si z důvodů své nemoci nebo probíhající léčby nejsou schopni vytvořit vlastní protilátky proti koronaviru a covid je může ohrozit na životě. V Česku jde podle odborníků asi o 10 tisíc lidí, kteří jsou například po transplantaci orgánů, léčí se s nádorovým onemocněním, s roztroušenou sklerózou nebo mají třeba vrozený závažný deficit obranyschopnosti.

„Příjemci léku jsou pečlivě vybráni na základě mnoha kritérií, asi tisícovka z nich už látku dostala,“ komentuje prim. Dlouhý. Připomíná, že u těch pacientů, kteří covidem onemocněli, lékaři nasazují některé ze tří antivirotik. Remdesivir, molnupiravir a paxlovid dokáží snížit riziko závažného průběhu nemoci a uchránit řadu pacientů před hospitalizací či dokonce úmrtím.

„Každý z těchto protivirových léků má své výhody a nevýhody, lékaři je dobře znají a dokáží vybrat pro každého nemocného správný lék. Důležitá je včasná diagnóza covidu-19 a zahájení léčby do 5 dnů od počátku příznaků u rizikových pacientů – seniorů, osob s oslabenou imunitou nebo s vícečetnými interními chorobami,“ komentuje primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Aleš Chrdle.

Video  Lékař prvních covid pacientů v Česku: Kdy měl volno a proč se chce vyhnout pomoci Německa?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa