Téměř každý na světě už někdy slyšel o movitém magnátovi Jeffu Bezosovi, zakladateli společnosti Amazon. A jistě i Ted Jorgensen (†70) - jenž však až donedávna netušil, že jeden z nejbohatších lidí na světě je ve skutečnosti jeho synem. Jorgensen a Bezosova matka, Jacklyn Giseová (75), spolu měli poměr v době, kdy byli oba teprve teenageři. Vzali se a v roce 1964 pak z jejich lásky vzešlo dítě. Miminko dostalo jméno Jeffrey Preston Jorgensen.

Giseová požádala následující rok o rozvod a později se provdala za Miguela Bezose (76). V roce 1968 poté kontaktovala Jorgensena, aby ho požádala, aby jejímu novému manželovi umožnil adoptovat jejich syna, a požádala ho, aby se jim nepletl do života. A i když se to může zdát neuvěřitelné, Jorgensen s tím souhlasil.

Vše se ale změnilo v roce 2012, kdy Jorgensen, tehdy devětašedesátiletý, pracoval jako majitel obchodu s koly v Arizoně. Jednoho dne Jorgensena kontaktoval autor, který mu prozradil, kdo z jeho syna vlastně vyrostl - teprve tehdy se dozvěděl, jak moc je úspěšný. Bezosovo čisté jmění podle Forbesu teď aktuálně činí 150,7 miliardy dolarů (tedy 3 biliony a 760 miliard korun).

V rozhovoru s Bradem Stonem, reportérem Bloomberg Businessweek a autorem knihy The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon, Jorgensen připustil: „Nevěděl jsem, kde můj syn je, jestli má dobrou práci, nebo ne, nebo jestli je naživu... anebo mrtvý,“ posteskl si podle unilad.com muž.

Video
Video se připravuje ...

Nejdražší rozvody v historii: Kolik stojí, když miliardářům krachne manželství? 

Majitel obchodu s koly, který zemřel v roce 2015, aniž by se s Jeffem setkal, uvedl, že ztratil kontakt s Jeffovou rodinou několik let poté, co souhlasil s adopcí. A nevadilo mu to, protože věřil, že jeho syn bude mít lepší život s Jackie a Miguelem. To se rozhodně nemýlil. Jenže vzhledem k tomu, že zapomněl příjmení nového manžela své bývalé paní, a v roce 1974 se přestěhoval do Phoenixu, ani ho nenapadlo spojovat slavného Jeffa Bezose s tím chlapcem, kterému před lety dal život.

Přestože pro Jorgensena to byl obrovský šok, zakladatel Amazonu bere i nadále za svého otce Miguela Bezose. Vždy mu byl velkým vzorem. „Jeho statečnost, odhodlání a optimismus jsou inspirující,“ ocenil například před lety Miguelovo rozhodnutí přestěhovat se v pouhých 16 letech z Kuby do Ameriky.

Fotogalerie
44 fotografií