Hlavní obsah

Ucpat všechny skuliny. Úřad vlády zateplí v rámci úspor i půdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S termohlavicemi na radiátorech se už otáčí i na Úřadu vlády. Zaměstnanci si ale budou muset zvyknout na 19 až 20 stupňů v kancelářích. Na chodbách se bude udržovat 15 stupňů. „Ve výsledku ušetříme něco mezi 17 a 20 procenty energií, což je kolem dvou milionů korun,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že vláda chce jít příkladem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala s Janou Kotalíkovou ve čtvrtek v kotelně Úřadu vlády

Článek

Podobně jako na Pražském hradě nebo ve Sněmovně se omezí i osvětlení na chodbách. Instalovat se mají čidla, obměňují se žárovky, zrušeno bylo také nasvícení Strakovy akademie. Na hygienické minimum 45 stupňů Celsia byl snížen i centrální ohřev teplé vody. To ale může podle odborníků představovat riziko pro šíření bakterie Legionella. Optimální teplota vody, kde bakterie nepřežívá, je podle tepláren 50 až 60 stupňů.

Ministerstvo školství plánuje snížit spotřebu energií až o 15 procent

Věda a školy

Doslova se hledá každá skulina, kudy by mohlo unikat teplo. Vedení Úřadu vlády chce za 10 až 13 milionů opravit a zateplit půdu. Úspora může být až 15 procent,“ řekla šéfka úřadu Jana Kotalíková. Půdní prostory i kopule pamatují ještě doby, kdy se stavěla Petřínská věž, tedy konec 19. století. Vedoucí oddělení investic Tomáš Štainbruch podotkl, že jsou technologicky podobné a k rekonstrukci tak mají co říct i památkáři.

„Stávající konstrukce je původní, má tloušťku asi 35 cm a tepelnou odolnost má velmi malou. Naším záměrem je zvýšit tepelnou odolnost asi osminásobně a k tomu využijeme asi 3100 m2 čedičové vaty,“ řekl a dodal: „Strakova akademie měla jako první v Praze ústřední topení, používá se už zhruba 150 let.“

Reklama

Výběr článků

Načítám