Zisky z těžby krypta padly k nule. Z grafických karet jsou místo zlatého dolu přímotopy

E15 PREMIUM | Týden od revoluční změny fungování Etherea se ukazuje, že odklon druhého nejdůležitějšího blockchainu od takzvané těžby má řadu vedlejších důsledků. Ethereum rázem snížilo svou spotřebu energie o 99 procent a teoreticky za rok ušetří tolik elektřiny, kolik spotřebuje Nový Zéland. Jenže výkon z grafických karet, které sloužily na mining etheru, se částečně přesunul na dolování jiných virtuálních mincí. Těžaři nicméně při zoufalém hledání finančně zajímavé alternativy zjišťují, že moc využití pro své kdysi drahé stroje nemají.

Těžba kryptoměn připomínala otevřený zlatý důl, kam mohl každý přijít zkusit si uloupnout trochu bohatství. Romantický popis možnosti zbohatnutí dostupné úplně každému se ale začal drolit kvůli masivnímu propadu kurzů kryptoměn. Posléze přišly i rostoucí účty za elektřinu. A nakonec i událost nazvaná The Merge, která ze dne na den ukončila závislost fungování Etherea a kryptoměny ether na takzvané těžbě, tedy výkonu běžících grafických karet.

Těžba se v případě druhé největší virtuální měny v řadě aspektů zásadně lišila od dolování bitcoinu. Zatímco jeho mining je už řadu let v domácích podmínkách prakticky nemožný – trh ovládly velké specializované firmy používající atypické počítače – na těžbě etheru mohli vydělávat i jednotlivci. Stačily jim k tomu grafické karty a distribuční sazby elektřiny, které jim nezruinovaly domácí rozpočet. Tyto vlastnosti mají podíl na tom, že se kolem miningu etheru a dalších altcoinů utvořila velmi rozmanitá komunita.

sinfin.digital