Hlavní obsah

Rozkvetlá něha babího léta

Osminohé pavoučí přadlenky plachtí vzduchem a stříbrnými nitkami zdobí rostliny, které vítají babí léto lahodnými odstíny šípků, vína a malvazinek.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Květinový maraton. Laskavec (Amaranthus) Velvet Curtains uchvacuje vedle šalvějí (Salvia microphylla) a (S. elegans) Scarlet Pineapple od léta do podzimu.

Článek

Červená, růžová a purpurová spolu bravurně ladí. Světlo babího léta je zbavilo ostrých kontrastů, zdají se měkčí a sytější než o prázdninách a lépe vystupují do popředí.

Koho láká procházka zemí červánků, jak by poeta nespíš pojmenoval zahradu, kde se všechny tři barvy potkávají v hojném počtu, ten má na výběr z mnoha krásných trvalek, keřů a letniček.

Lev salonu rozchodníkovec

Sukulentní hezounek zaujme už při rašení, a když rozkvete, jsou z něj paf včely i motýli.

Zploštělá květenství připomínají něžné obláčky a pohled na ně je úchvatný, ať nad nimi blikají bledorůžové hvězdičky tzv. podzimní lilie (Hesperantha coccinea) Pink Princess, nebo zvedají sukýnky fuchsie, které si užívají přívětivých paprsků, než budou muset do kouta chráněného před mrazem.

Jak rozchodníkovec nachový (Hylotelephium telephium), tak nádherný (H. spectabile) se s chutí chopí hlavního slova, zdvořile zaskočí i v mezerách po odkvetlých letničkách.

Jsou také šarmantními průvodci pokryvných růží, které oproti keřovým tolerují více sucha. Na to je rozchodníkovec odborník, což mu do budoucna zajišťuje na zahradě stálé místo.

Romantické ozvěny

Chceme-li se s krásou růží shledat ještě teď, zvolíme druhy kvetoucí opakovaně. Existuje však plejáda rostlin, které oddech nepotřebují a v kvetoucím maratonu pokračují dlouho do podzimu. Patří k nim vysokánské slézy (Malva), které se už od června romanticky růžovějí a po okolí šíří kouzlo starých časů. Ne náhodou. Už naše babičky je s oblibou pěstovaly na dvorcích a v předzahrádkách.

Ani letničkové víly krásenky (Cosmos bipinnatus) se nevzdávají dřív, než teplota sklouzne pod nulu. Teprve pak uschnou a předají semínka zemi, kde vyklíčí a příští rok znovu vykvetou. Jsou to skvělé květiny k řezu.

Montbrécie nabízejí dvojí krásu

Zahrada

Do letních a podzimních kytic se rovněž hodí šalvěj drobnolistá (Salvia microphylla) a její po ananasu vonící, karmínově červená sestřička (S. elegans) Scarlet Pineapple. Obě mají jemný vzdušný vzhled a choulostivou povahu, proto je pěstujeme podobně jako jednoletky či v přenosných nádobách, které v teplé části roku zapustíme do země nebo postavíme, kam se to zrovna hodí.

Plodenství jako šperk

Jestli v záhonu něco budí emoce, pak laskavec krvavý (Amaranthus cruentus) Velvet Curtains. Jeho sametově huňatá květenství a později stejně dokonalá plodenství připomínající rozčepýřené chocholy bájných pernatců, temný odstín bordó a statná silueta jsou tak impozantní, že před ním málem zapomeneme dýchat.

Vydrží sice jen rok, protože je to letnička, ale na slunečném místě se udržuje samovýsevem.

Svazenka nakrmí opylovače a zúrodní půdu

Bydlení

Komu učarovala barva vína, může si ji dopřát i prostřednictvím listů tavoly kalinolisté (Physocarpus opulifolius) Diabolo. Nenáročný keř přináší na jaře smetanová květenství, která se posléze mění v brunátné měchýřky, vhodné k aranžování.

O vzrušující podívanou se stará i obyčejný šípek (Rosa canina), který by neměl chybět ve venkovských zahradách. Souplodí známá bohatým obsahem céčka jsou tím sladší, čím déle visí na keři. Chutnají lidem i ptáčkům.

A když se pruty obtěžkané rumělkovou nadílkou skloní mezi věžovitá květenství růžových kyprejů (Lythrum salicaria), vznikne jedno z nejromantičtějších spojení babího léta.

Reklama

Související témata:
Adéla Mclintock

Související články

Veselý život s fuchsiemi

„Není dvorku na vsi ani zahrádky ve městě, aby se tam neuplatnily fuchsie,“ myslí si Jana Suchardová, která jejich pěstování zasvětila víc než čtvrt století.

Vrbiny jsou přebornice nejen v kvetení

Nikomu, kdo projde kolem, jejich půvab neunikne. Každý skloní hlavu a podiví se: „Co to tu tak krásně kvete?“ Čím ještě na nás vrbiny udělají dojem?

Výběr článků

Načítám