Hlavní obsah

Rusové útočí na přehradu u Charkova

• Aktualizováno

Ukrajinská armáda odrazila útok ruských vojáků na deset obcí na východě země. Informoval o tom ve zprávě ukrajinský generální štáb. Rusové se podle něj stále snaží dostat pod kontrolu celou Doněckou oblast a dobytá území si udržet. Už několik dnů se snaží rovněž útočit na přehradu Pečenihy na řece Severní Doněc.

Foto: Kostiantyn Liberov, ČTK/AP

Ukrajinský voják při osvobozování Kupjansku v Charkovské oblasti

Článek

Podle informací britské rozvědky zasáhlo přehradu několik raket krátkého doletu. Pod palbou je blízká obec Pečenihy.

Rozvědka se domnívá že cílem ruské snahy je zaplavit klíčová místa pro pohyb ukrajinské armády, která postupuje podél řeky směrem po proudu. Zatím se jí ale ukrajinskou operaci prý narušit nedaří. Přehrada je daleko od míst, kde se bojuje.

„Nepřítel nepřestává útočit na civilní infrastrukturu a domy civilistů. Hrozba leteckých a raketových úderů ze strany okupantů trvá na celé Ukrajině,“ uvedl v sobotu ukrajinský generální štáb. Palba invazních sil podle něj zasáhla 60 obcí. Během posledních 24 hodin provedli Rusové podle ukrajinské strany pět raketových útoků a 14 leteckých úderů.

„Při útoku nepřátelského bezpilotního letounu na Oděsu zahynuli dva lidé a další dva byli zraněni,“ uvádí ukrajinská armáda. K útokům na jihoukrajinský přístav Rusko podle ukrajinských médií využilo drony, které nedávno získalo z Íránu.

Hlasy se sbírají u lidí doma

Na okupovaném území se nyní pořádají „takzvaná referenda“, připomněla ukrajinská armáda. Kyjev, jeho západní spojenci i například Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) předem označili plebiscity za podvod. Jejich představitelé uvedli, že výsledky neuznají; považují hlasování jen za krok Moskvy k nelegální anexi dalšího ukrajinského území. Rusko tvrdí, že referenda jsou pro obyvatele regionu příležitostí vyjádřit svůj názor.

Vzhledem k nízké účasti sbírají proruští úředníci za doprovodu ozbrojených vojáků podpisy přímo v domech a bytech, uvádí velení ukrajinské armády.

„V Záporožské a Chersonské oblasti začaly okupační úřady rozdávat předvolání kvůli mobilizaci mužům v odvodovém věku, kteří se vzdali ukrajinského občanství a dostali pasy Ruské federace,“ tvrdí dále ukrajinský generální štáb. Částečnou mobilizaci vyhlásil tento týden ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám