Šok pro Němce, vysoké zálohy likvidují miliony lidí. Blackouty hrozí celé Evropě, říká expert

Energetická krize dopadá na lidi po celé Evropě

Až pětatřicetkrát vyšší zálohy na plyn překvapily obyvatele sousedního Německa. Miliony Němců se tak mohou dostat do finančních problémů. Některé menší firmy kvůli drahým energiím končí. Berlínská policie se připravuje na demonstrace, výpadky v dodávkách i na rozsáhlé blackouty.

Němci jsou v šoku. Energetická krize před blížící se zimou začíná drtit nejen menší firmy, ale i rozpočty rodin. Nové rozpisy záloh na plyn bývají až 35krát vyšší než dříve. „Máme miliony lidí, kteří nevědí, jak vyjdou do konce měsíce,“ popsal Ulrich Schneider, člen strany Die Linke pro německý deník Bild.

Pro některé důchodce jsou nové zálohy vyšší než jejich příjem. Není divu, že 62 % Němců ještě nezačalo topit i přes velmi chladná rána. Extrémní ceny energií likvidují i některé menší firmy. Po devadesáti letech zavírá například pekárna v Kolíně nad Rýnem. „Ceny surovin vzrostly o 50 %, energie ‚jen‘ o 70 % díky tomu, že pece vytápíme naftou. Ale i tak se obáváme čtyřnásobného zdražení,“ sdělil pekař Engelbert Schlechtrimen.

Zvýšené náklady do ceny ale promítnout nemůže. Už teď si dlouholetí zákazníci utahují opasky a nakupují levnější průmyslově vyráběné pečivo. Firma končí, 35 jejích zaměstnanců je na dlažbě. Vláda sice připravuje pomoc, ale pro tuto pekárnu je to příliš pozdě. „Mnoho pekařů neví, jak zvládnou příští měsíce. Čelí nákladové tsunami,“ uvedl ředitel Německé pekařské konfederace Friedemann Berg.

Na problémy spojené s energetickou krizí se připravuje i policie. Ta berlínská podle deníku Bild pracuje na tajném plánu jak zabránit chaosu při demonstracích, omezení dodávek energií a dokonce má plán, co dělat při panice a rabování během očekávaných blackoutů. „Musíme počítat s tím, že blackouty, tedy rozsáhlé výpadky sítě, mohou postihnout nejen Německo, ale i celou Evropu,“ řekl expert na blackouty Robert Jungnischke. Pravděpodobnost, že k tomu dojde ještě tuto zimu, je podle německého experta skoro stoprocentní.

Tagy: