Hlavní obsah

Z ukrajinského zajatce v Rusku zbyla jen kost a kůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, jak Rusové zacházeli se zajatými obránci Azovstalu, svědčí fotografie jednoho z nich, které šokovaly svět. Seržant 36. brigády námořní pěchoty Mychajlo Djanov ztratil přes 30 procent své hmotnosti. Zbyla z něj jen kost a kůže.

Foto: Dmytro 'Orest' Kozatskyi / AFP, Twitter/Iryna Voichuk, Profimedia.cz, Novinky

Mychajlo Djanov na snímku po propuštění z ruského zajetí a na snímku pořízeném 10. května při obraně oceláren Azovstal v Mariupolu

Článek

Dvaačtyřicetiletý voják byl jedním z těch, které proslavily fotografie raněných obránců Azovstalu od Dmytra Kozatského. Djanov utrpěl zranění paže, jež mu obránci provizorně zpevnili železnou dlahou.

Po zajetí se mu ale pořádné lékařské péče nedostalo. „Vytáhli mu předmět, který měl v paži, bez anestetik, bez ničeho – pomocí rezavých kleští,“ svěřila se listu Ukrajinska Pravda Djanovova sestra Aljona Lavrušková.

V paži vojákovi chybí asi 4 centimetry kosti. „Doktoři ho ale nemůžou v jeho stavu operovat. Nejdřív musí nabrat zpět váhu,“ uvedla jeho sestra.

Foto: Iryna Timofeeva, ČTK/AP

Mychajlo Djanov po propuštění s rodinou a přáteli

Kromě znetvořené ruky trpí Djanov také velkou podvýživou. Ztratil přes 30 procent své tělesné hmotnosti. Jeho stav potvrzuje tvrzení ukrajinské vojenské rozvědky, že vězni z Azovstalu byli mučeni a týráni hladem.

Setkání se sestrou bylo přesto šťastné. „Ani nevím, jak to mám popsat. Byli jsme nekonečně šťastní, že se vidíme, a nemohli jsme se přestat objímat. Překvapivě tam nebyly žádné slzy – jenom úsměvy,“ uvedla Lavrušková. „Jeho fyzický stav je vážný, to ano. Ale mentálně je Mychajlo velice silný. Je extrémně šťastný, že je zpátky. Říká: Chodím a dýchám čerstvý vzduch,“ dodala.

Nečekaná výměna zajatců. Rusko propustilo vojáky z Azovu za Medvedčuka

Válka na Ukrajině

Djanov patří k 214 vojákům, které ruská strana vyměnila 21. září v Černihivské oblasti za 55 ruských zajatců a oligarchu Viktora Medvedčuka. Momentálně se léčí v Kyjevské vojenské nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám