Dvě hodiny do konce voleb: K urnám nepřišla ani polovina voličů

Účast ve volbách do obecních zastupitelstev se zatím nejčastěji pohybuje mezi 30 a 40 procenty. Mezi obcemi jsou ale velké rozdíly. Někde je podle volebních komisí zájem překvapivě nízký, jinde naopak vyšší než obvykle. Ještě menší než v komunálních je zpravidla účast ve volbách do třetiny Senátu, zjistila ČTK. V Brně se policie zabývala oznámením, že by v noci mohl někdo manipulovat s hlasovacími lístky v několika okrscích. Lidé mohou dnes odevzdat svůj hlas ještě do 14:00.

Volební účast v Praze se dnes dopoledne pohybovala v oslovených městských částech většinou okolo 30 a více procent. Nejvyšší zájem zatím hlásí Praha 13, kde přišlo 36 procent voličů, za ní je v těsném závěsu s 35 procenty Praha 7. Ve dvanácté městské části je to 33,4 procenta, ve třetí 33 procent voličů. Radnice Prahy 9 uvádí 32,7 procenta a Praha 1 zhruba 32 procent. Nad 30 procenty se účast pohybuje také v Praze 2, 4, 5 a 10 a v Praze 14 je to 29,89 procenta.

V Brně dnes k 10:00 přišlo ke komunálním volbám 37,27 procenta voličů, uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. V kraji byla podle mluvčí Aleny Knotkové ve stejnou dobu účast 41,3 procenta. Nejvyšší účast v kraji je v obci Osiky na Brněnsku, kde volilo 69,2 procenta, nejnižší v obci Kyjovice na Znojemsku, kde hlas odevzdalo 24,2 procenta oprávněných voličů. Policie kvůli oznámení o možné manipulaci s hlasovacími lístky vyrozuměla člověka zodpovědného za organizaci voleb v Brně, který vyzval předsedy komisí, aby přijali vlastní opatření, uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

V Ústeckém kraji se odhad volební účasti pohybuje okolo 34 procent. Jsou velké rozdíly mezi obcemi, řekla ČTK před 11:00 mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková. Před čtyřmi lety byla účast 40,32 procenta, nejnižší v republice. V Jirkově na Chomutovsku například v okrsku číslo čtyři, který je v ulici Smetanovy sady, do 11:00 vhodilo hlas do urny téměř 32 procent voličů.

V Libereckém kraji je zájem o komunální volby podle zjištění ČTK výrazně menší než o volby do Poslanecké sněmovny. Dvě hodiny po dnešním otevření volebních místností přišla zatím k urnám zhruba třetina zapsaných voličů. V jednom z okrsků na Žižkově Vrchu v Jablonci nad Nisou hlas už odevzdalo 41 procent lidí, naproti tomu v některých místech s tradičně vysokou účastí hlásí letos jen malý zájem.

"Chodí málo lidí, u voleb na Králově Háji jsem už 20 let a letos je asi zatím nejhorší účast, a to je to tady sídliště, kde jsou hlavně starší lidé, kteří vždy k volbám poctivě chodili," řekla ČTK zapisovatelka jednoho z libereckých okrsků Jana Žáková. Navíc podle ní nebývale velké množství lidí nevolí do Senátu. Účast v obecních volbách tam byla kolem desáté ráno přes 32 procent, obálku pro senátní volby si v okrsku vzalo zhruba 30,6 procenta voličů.

"Účast je zatím kolem 30 až 40 procent u komunálních voleb, u Senátu bude asi nižší," řekl ČTK Cyril Štangl z organizačního a právního odboru Pardubického krajského úřadu. V Podůlšanech na Pardubicku někdo v noci na dnešek posprejoval budovu obecního úřadu a úřední desku. "Volební proces tím ale narušen nebyl," dodal Štangl.

V jižních Čechách se volební účast kolem 11:00 pohybovala od 25 do 40 procent. Více lidí než dnes chodilo v pátek, zjistila ČTK. V jednom z českokrumlovských okrsků byla účast 38,4 procenta, v jiném v Dačicích 32,3 procenta do zastupitelstva a 31 procent do Senátu.

Volební účast v Plzeňském kraji se zatím pohybuje mezi 30 až 50 procenty, řekl Jan Nový z krajského úřadu. Zatímco například na Domažlicku je průměr kolem 35 procent, na Rokycansku je to ze všech okresů kraje zatím nejvíc - kolem 50 procent, a například v Přívěticích aktuálně 53 procent. Slušné počty voličů chodí k urnám také v Plzni, kde se účast blíží ke 40 procentům, v obcích na jihu Plzeňska je to zatím kolem 30 procent. Ve volbách do Senátu podle Nového odevzdala hlas zatím zhruba čtvrtina voličů.

V některých jihlavských obvodech, kde se volí také nový senátor, je účast zatím třetinová až padesátiprocentní. Obdobná je také v malých obcích, kde lidé vybírají ze stejného počtu kandidátů, kolik je míst v zastupitelstvu, platí to například pro Hladov, kde už před 11:00 přišlo volit 50 procent voličů. V pátek byla přitom účast v obcích s jednou kandidátní listinou výrazně menší než v městských obvodech.

Ve středních Čechách účast k dnešním 10:00 dosahovala okolo 30 procent, v největším středočeském městě, Kladně činila 32 procent. Jednu z největších volebních účastí mezi okresními městy ve středních Čechách má Nymburk, a to 37 procent. V Benešově přišlo k volebním urnám podle Soni Vanhoecke z městského úřadu přes 33 procent voličů. V Rakovníku už svůj hlas odevzdalo přes 28 procent voličů, v Příbrami podle Ivany Novotné-Kuzmové přes 29 procent. Kamil Choc z berounské radnice ČTK řekl, že účast v komunálních volbách je kolem 34 procent a v senátních 29 procent. V Kolíně činí podíl odevzdaných hlasů 31 procent.

V Olomouckém kraji k volbám dosud přišlo v průměru kolem 32 procent voličů, řekl ČTK Peter Garláthy z olomouckého krajského úřadu. "Volební účast je zhruba stejná jako při předchozích volbách, kdy přišlo volit 368 voličů. Myslím, že do 14:00 se k tomuto číslu přiblížíme," řekla Iveta Palkovičová, zapisovatelka okrskové komise v ZŠ Demlova na lidnatém sídlišti Lazce v Olomouci. Evidovaných voličů je zde 1096. Většina příchozích podle Palkovičové volí své zástupce do zastupitelstva i Senátu.

"Stejně jako v pátek objíždí volební místnosti v Moravskoslezském kraji dvě kontrolní skupiny složené z krajských úředníků. Odhadují volební účast lehce nad 40 procent. Nezaznamenali žádné komplikace ani pochybení," uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

V Hradci Králové byla volební účast po 11:00 na úrovni 36 procent. "Některé okresky odhadovaly, že na účast z voleb roku 2018 ve výši 43,5 procenta se již nedostanou. Naopak někde měly již dopoledne účast přes 40 procent, například v okrsku Mandysova na sídlišti Moravské Předměstí," řekla ČTK mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

Volební účast v Karlovarském kraji se kolem 11:00 pohybovala mezi 40 až 50 procenty. Ve větších městech přišlo k volebním urnám spíše méně lidí, kolem 40 procent, zatímco menší města už leckde zaznamenala účast přesahující 50 procent, zjistila ČTK.

V Uherském Hradišti ve Zlínském kraji byla k dnešním 11:00 volební účast 38,2 procenta, v jednom z okrsků 54,7 procenta. Před čtyřmi lety přišlo ve městě ve stejnou dobu k volebním urnám 35,7 procenta oprávněných voličů. V Kroměříži odevzdalo hlas v komunálních volbách 37 procent voličů, v senátních volbách 36 procent. V největším vsetínském volebním okrsku v Rokytnici přišlo dnes zatím v komunálních volbách volit 36,6 procenta oprávněných voličů, v nejmenším okrsku v Semetíně 39,4 procenta. Ve Zlíně byla dnes v 11:00 volební účast 35,8 procenta.

Vítězství v komunálních volbách obhajuje ze stran na počet obdržených hlasů hnutí ANO. Nejvíce obecních mandátů ovšem ze stran získala KDU-ČSL. Rovněž v senátních volbách mohou nejvíc ztratit lidovci, kteří obhajují vítězství v sedmi z 27 obvodů, kde se nyní volí.

Související

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Více souvisejících

Volby Komunální volby Senátní volby

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 40 minutami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 1 hodinou

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

Lavrov: Dali jsme Izraeli jasně najevo, že Írán nechce eskalaci napětí

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy