V Břeclavi otevřeli vodárenskou věž, vidět je z ní na Pálavu i do Rakouska

foto Prohlídka vodárenské věže po nedávné vnější rekonstrukci, 24. září 2022, Břeclav. Věžový vodojem, který slouží k zásobování města pitnou vodou, byl vybudován v roce 1927 a je vysoký přes 40 metrů.

Břeclav - Stovky lidí využily dnes možnosti podívat se na okolí z mimořádně otevřené čtyřicetimetrové vodárenské věže v Břeclavi. Je z ní vidět na Pálavu, lednický zámek i rakouské větrné elektrárny, řekl ČTK ředitel Vodovodů a kanalizací Břeclav Milan Vojta. Podle něj byla věž přístupná v minulosti několikrát, v posledních letech to ale kvůli pandemii covidu nebylo možné. Společnost plánuje, že ji bude otevírat alespoň jednou ročně na Břeclavské svatováclavské slavnosti, jako je tomu nyní.

Zájemce o vyhlídku, která je možná pouze dnes od 10:00 do 18:00, čeká 120 betonových schodů k akumulaci a 65 schodů na kovovém schodišti skrz akumulaci. "Při pěkném počasí jde vidět až desítky kilometrů na Pálavu nebo do Rakouska," uvedl Vojta.

Na věži nedávno skončila sanace obvodového pláště a další práce zhruba za 4,5 milionu korun. Opravená je fasáda, plechová krytina kulové báně a prostor nad akumulací. Podle Vojty dovnitř zatékalo.

Nový je i římsový žlab. "Zatékalo jím a opadávaly kusy omítky. Z toho důvodu byl vodojem určitou dobu oplocený," dodal Vojta. Vyměněný je i původní hromosvod. Příští rok je v plánu vyčištění a sanace vnitřních povrchů a kompletní výměna všech potrubí i oprava oken či vnitřních omítek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 7°C

Celá předpověď